Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba o Jasenovcu u Kraljevu

U Narodnom muzeju Kraljevo sinoć je povodom obeležavanja 29.novembra kao datuma kada je pre 75 godina Kraljevo oslobođeno u II svetskom rata,priređena izložba „Jasenovac –pravo na nezaborav“.

Foto: Zoran Nikolić

Radi se o izložbi koja je januara 2018. bila postavljena u Palati Ujedinjenih nacija u Njujorku,kao do tada najveća izložba svih vremena u ovom zdanju, sa brojnim eksponatima teškim čak sedam tona.

U Kraljevu je sinoć, predstavljen samo deo ekponata te izložbe koja je nastala kao plod višegodišnjeg truda i rada Međunarodne ekspertske grupe„GH-Stop revizionizmu“ koju predvodi prof. dr Gideon Grajf ekspert za holokaust iz Izraela.

Izložba u Kraljevu je organizovana zahvaljujući nesebičnoj pomoći Ministarstva spoljnih poslova Srbije a na njenom otvaranju govorio je Fabijan Vendrih, član Međunarodne ekspertske grupe„GH-Stop revizionizmu“ i lični,specijalni, izaslanik profesor dr Gideona Grajfa.

On se zahvalio gradu Kraljevu što je prepozanta važnost ove teme i same izložbe koja doprinosi jačanju kulture sećanja dodavši:

„Prilikom svog formalnog obrazovanja u Holandiji čuo sam za Aušvic a ne i za Jasenovac, Aušvic Balkana.

O tome sam čuo prvi put,dolaskom u Srbiju da bih kasnije saznao više, pa i od samog profesora Grajfa koji je u svojoj obimnoj multidisciplinarnoj studiji „Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti“ baveći se na čak 750 strana, poređenjem ova dva logora iz II svetskog rata, kao ekspert za genocid ,naveo čak 57 modela ubijanja u Jasenovcu.

Logorom su upravljale ustaše, hrvatska, fašistička organizacija koja je bila verni saveznik nemačkih nacista i Nemačke tokom čitavog II svetskog rata.

Zato je profesor Grajf osetio potrebu da, ovom knjigom, izgradi čvrsti srpsko –jevrejski zid pamćenja koji treba da bude snažna brana neumesnim i neutemeljenim pokušajima revizionizma kao svojevrnog prekrajanja istorije.

Svedoci smo raznih modela revizionističkih tendencija, pa tako i veličanja ustaštva na raznim mestima i skupovima poput ,recimo, onog u Blajburgu koji je, danas, najveće okupljanje neonacista u Evropi.“

Posebnu pažnju brojnih posetilaca na izložbi u Kraljevu privukla su potresna svedočanstva dvoje preživleih logoraša iz Jasenovca i Jastrebarskog, ustaškog logora za decu čiji su roditelji već bli žrtve njihovog terora širom Hrvatske i drugih okupiranih teritorija.

Kraljevčanima su se obratili Jelena Buhač Radojčić i Gojko Rončević Mraović iznevši svoja svedočenja o tim stratištima gde su bili, kao deca uzrasta od 6 do 8 godina.

Pored potresnih svedočenja o stradanjima njihovih kompletnih porodica i rodbine oboje su, na kraju svojih izlaganja, uz zahvalnost za organizovanje izložbe i u sedištu Ujedinjenih nacija i danas u Kraljevu,zahvalili profesoru dr Gideonu Frajfu za njegovu knjigu,poželevši mu skori oporavak i izlazak iz bolnice u Holandiji, zbog čega se, danas, nije pojavio u Kraljevu.

I oni su naglasili značaj svih aktivnosti koje doprinose snaženju kulture sećanja kao brane revizionizmu i povampirenju fašističkih ideologija.

Posle otvaranja izložbe u Narodnom muzeju Kraljeva predstavljena je knjiga „Strašno i sramno“ generala Milisava Sekulića, u kojoj su sabrana svedočanstva preživelih iz logora na teritoriji bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Pored ove izložbe Kraljevo će svoj Dan oslobođenja, 29.novembar sutra obeležiti i drugim manifestacijama: polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Kraljeva, Svečanom akademijom u Skupštini grada , na kojoj će govoriti istoričar prof. dr Predrag Marković i promocijom knjige Miloša Timotijevića „Zlato četnika i partizana – dekonstrukcija jednog mita“ o kojoj će, pore autora, u Narodnom muzeju Kraljeva sutra u 19 časova, govoriti urednik Borislav Čeliković i recezent knjige dr Vladimir Dimitrijević.

Izvor: DANAS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: