fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ivan Petrović: O zloglasnoj jami „Kotor“

U mjestu Dubrave iznad Nikšića pronađena je zloglasna jama „Kotor“ u kojoj leži preko 300 žrtava komunističkog terora.
Iskopani posmrtni ostaci iz jame „Kotor“ (Foto: Željko Šapurić/Dan)

Nikšić je dobio novog gradonačelnika, i po mišljenju mnogih, Nikšić je poslije više decenija dobio prvog čovjeka grada dostojnog te funkcije. A neće mu biti lako!

Ni ovi izbori u mom Nikšiću, kao ni svi prethodni izbori u Crnoj Gori nisu mogli proći bez starih, izlizanih fraza o odbrani države, okupaciji, antifašizmu, četnicima, partizanima, bjelašima i zelenašima. Zelenaši se zaklinjaše u Krsta dok se slikavaše kraj spomenika Ljuba Čupića, antifašisti i dalje kliču Sekuli Drljeviću, UBNOR dizaže spomenik komitama, potomci Hercegovaca još kliču „nikad više 1918“ a mi koji bar malo poznajemo istoriju gledamo, čudimo se i molimo Bogu da nama da strpljenja a njima pameti.

I dok su „državotvornim“ i „antifašističkim“ strankama, političarima i organizacijama puna usta priče o odbrani države, dok se iz nove parlamentarne opozicije utrkuju ko će prije predložiti rezolucije o Srebrenici, dok SDT na dnu jezera pali oružje iz „državnog udara“, dok su se bivši gradonačelnici Nikšića utrkivali u izjavama o slobodi i okupaciji, dok je bivša vlast preokupirana pričama o zločinima u drugim državama, na samo petnaestak kilometara od centra Nikšića (onog Nikšića u kom je rođen još uvijek aktuelni predsednik države), u ledenoj jami leže kosti preko 300 naših sugrađana i predaka, čekajući svoje potomke da ih sahrane kako dolikuje čovjeku.

Predratna zgrada Okružnog suda u Nikšiću

Podsjećam, prije oko tri godine je zahvaljujući Željku Šapuriću i reporterima „Dana“ konačno otkrivena i dokazana istina koju su komunističke vlasti skoro osam decenija skrivale, i o kojoj se dugo ćutalo ili šaputalo. U mjestu Dubrave iznad Nikšića pronađena je zloglasna jama „Kotor“ u kojoj leži preko 300 žrtava komunističkog terora koji su bez suđenja, a nerijetko i živi bacani na dno jame.

Tri godine je prošlo od otkrića, a državni organi, policija i SDT ni do danas nijesu uradili apsolutno ništa da se otkriju imena žrtava i zločinaca. Zbog čega je to tako, pitanje je nad kojim bi morali, ili bar trebalo da se postide svi oni koji su se kleli u pravnu državu, antifašizam, ljudska prava, nezavisno tužilaštvo i profesionalnu policiju. Trebalo bi, ali ne očekujem da će se iko od navedenih postidjeti, za to su ipak potrebni neki preduslovi.

Moj čukunđed, Šako Petrović bio je prvi guverner oslobođenog Nikšića. Ta funkcija je od njega zahtijevala da obnovi razrušeni grad, da udari temelje savremenog grada i u njemu uspostavi red. O tadašnjem Nikšiću je Marko Kavaja 1938. napisao: „Živjelo se polako, prosto i patrijarhalno… Najskuplje bješe čojstvo i ugled.“

Danas, kad čojstvo nije toliko cijenjeno kao u vrijeme Šaka Petrovića, Marko Kovačević kao prvi postkomunistički gradonačelnik Nikšića ima i čast i obavezu da Nikšiću vrati ugled i čast koji su mu decenijama urušavani. Ima Kovačević i težak zadatak da Nikšiću povrati status industrijskog centra Crne Gore, ali prije i iznad svega da uloži maksimalne napore kako bi se riješio ovaj strašni zločin koji su decenijama skrivali i prećutkivali Kovačevićevi prethodnici.

Ivan Petrović (Foto: IN4S)

Čvrsto vjerujem da bi Marko Kovačević i sam pokrenuo pitanje jame „Kotor“, ali neka ovaj javni apel bude podsetnik svima nama na dug koji imamo prema našim precima. Udruženje „Stefan Nemanja“ i ja ćemo u narednom periodu podsećati SDT i Vladu Crne Gore na ovaj strašni zločin i obaveze koje navedeni imaju prema građanima Crne Gore, prema precima i istoriji, ali i prema Ustavu Crne Gore, zakonu i pravdi.

Siguran sam da ćemo u ovoj inicijativi imati podršku naše Srpske pravoslavne crkve i bratskog udruženja „Srpska nit“, a ovom prilikom pozivam sva udruženja građana i stranke kojima je stalo do pravde i zakona da nam se pridruže i da zajedno izvršimo pritisak na SDT kako bi konačno počeli da rade u službi zakona; jer preko tri stotine duša naših predaka čekaju svoj mir koji im još samo mi možemo pružiti.

Autor je potpredsednik udruženja „Stefan Nemanja“ i čukununuk Šaka Petrovića

Oprema: Stanje stvari

(IN4S, 16. 5. 2021)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: