fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Institut za jevrejske poslove: Nedićeva vlada nije progonila Jevreje (1994)

Istina o Nediću
Nikola Milovančev; FOTO: Jaovno 1941.

Piše: Nikola Milovančev

Zadnjih godina ponovo su ojačali pritisci da se nametne izmišljena hipoteka saodgovornosti vlade Milana Nedića za nacistički genocid nad Jevrejima u Srbiji 1941-1944; ta propaganda je na žalost toliko jaka, da posle mogo ponavljanja, u nju počinju da veruju čak i neki dobromisleći ali nedovoljno informisani ljudi.

Zato želim da potsetim našu javnost na pismo čitaoca Politike iz Londona Ž. Z., koje je štampano u tom beogradskom dnevnom listu, u rubrici Pisma čitalaca, 13. maja 1994. (br. 28939, str. 6). Prenosimo u celosti ovo pismo, objavljeno pod naslovom „Istina o Nediću. Pogrešna ocena – optužba – o Nediću kao suorganizatoru ubistva srpskih Jevreja 1941-1942.

„Ugledni Institut za jevrejska pitanja u Londonu odlučio je da ispravi svoju pogrešnu ocenu o Milanu Nediću kao „suorganizatoru ubistva srpskih Jevreja 1941-42 godine”, objavljenu prošle jeseni u svom Svetskom izveštaju o antisemitizmu za 1993. godinu. U novom izveštaju za 1994. Institut donosi ispravku u kojoj podvlači da su „uništenje srpskih Jevreja organizovali i izvršili isključivo Nemci“.

Do ove ispravke došlo je posle višemesečnih napora bivšeg predsednika Jevrejske opštine u Beogradu i sadašnjeg počasnog predsednika beogradske Sekcije Jevreja koji su preživeli holokaust, Jaše Almulija. On je Institutu uputio dokumentovanu analizu prema kojoj šef kvislinške vlade za vreme nemačke okupacije Milan Nedić nije odlučivao o sudbini Jevreja u Srbiji koji su hapšeni i slati u logore po odluci nemačkih vlasti i zatim bili ubijani od njihovih vojnih i policijskih organa.

Almuli je u svojim pismima Institutu podvukao da je ispravka pogrešne ocene uloge Nedića u stradanju srpskih Jevreja neophodna jer je obaveza Jevreja da pruže otpor svakom iskrivljavanju istorije njihove najveće tragedije. To pogotovu nemeće sadašnja situacija u Jugoslaviji, napomenuo je on, u kojoj hrvatska ratna propaganda već više od dve godine čini napore da, smanjujući krivicu nemačkih nacista, odgovornost za stradanje srpskih Jevreja prebaci i na Srbe.

Stav prema kome ocenu o Nediću u pogledu Jevreja treba ispraviti podržao je predsednik Saveza jevrejskih opština Jugoslavije David Albahari. U pismu koje je uputio uredniku Svetskog izveštaja o antisemitizmu dr Hovardu Spiru, David Albahari je, između ostalog, izjavio:

„Pre izvesnog vremena više članova naše zajednice su nas upozorili na netačnu konstataciju u ‘Svetskom izveštaju o antisemitizmu za 1993’ u pogledu Milana Nedića, šefa srpske kvislinške vlade za vreme Drugog svetskog rata. Milan Nedić je tu okvalifikovan kao „koorganizator“ uništenja srpskih Jevreja. Slična izjava o ulozi Nedića bila je objavljena u časopisu „Petern ov Predjudis“ u članku koji je napisao Laslo Sekelj i u kome je autor tvrdio da je „general Nedić naredio i organizovao deportaciju srpskih Jevreja u nemačke logore 1941-42. godine“. Obavezni smo da izjavimo da svi raspoloživi istorijski dokumenti dokazuju nešto drugo – a to je da su stvarni organizatori svih mera protiv Jevreja u Srbiji bile nemačke okupacione vlasti”.

Institut je počasnog predsednika beogradske Sekcije preživelih Jevreja, Jašu Almulija upoznao sa tekstom ispravke koja, po njegovoj oceni, odgovara istorijskoj istini.

Ž. 3. London

(Ime i adresa poznati redakciji)

Motivisan ovim pismom iz 1994, želeo sam da proverim njegove navode. Na žalost, ni jedna biblioteka na našim prostorima nema knjigu „Antisemitizam. Svetski izveštaj 1994“ (Antisemitism. World report 1994), koju je izdavao Institut za jevrejske poslove iz Londona (Institute of Jewish Affairs, London). Ipak, uspeo sam da iz antikvarijata u Londonu dobijem Svetski izveštaj o antisemitizmu za 1994. godinu, u kojem je demanti objavljen u odeljku o stanju u SR Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), na strani 157, i u prilici smo da ga objavimo.

Tekst ispravke Izveštaja o antisemitizmu za 1993, u kojem je neistinito oklevetana vlada generala Milana Nedića, glasi:

Erratum

In Antisemitism World Report 1993. Milan Nedic, the head of the quisling Serbian government in the Second World War, was described as »a co-organizer of the murder of Serbian Jews in 1941-2«. In fact, the destruction of Serbian Jewry was organized and implemented solely by the Germans.

„Ispravak

U Svetskom izveštaju o antisemitizmu za 1993. je Milan Nedić, šef kvislinške srpske vlade u Drugom svetskom ratu, opisan kao „suorganizator ubistva srpskih Jevreja 1941-1942“. U stvari, uništavanje srpskog Jevrejstva su organizovali i sprovodili isključivo Nemci.“

Gore citiran navod je vrlo redak primer u kojem je Institut za jevrejske poslove iz Londona popravio svoj izveštaj o antisemitizmu u svetu. Zahvalnost za to očito dugujemo g. Davidu Albahariju, pok. Jaši Almuliju, kao i pojedinim drugim članovima zajednice Jevreja u Srbiji, koji su bili svedoci nacističkih zločina 1941-1942, a sada već davne 1994. godine su još bili živi, i mogli su o tome da svedoče.

Njih radi, i istine radi, ponovimo: general Milan Nedić, predsednik vlade izmučene i okupirane Srbije, nije učestvovao u istrebljenju Jevreja u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Neistine Lasla Sekelja i njegovih sledbenika nemaju istorijsku osnovu.

Nikola Milovančev

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: