fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Институт за јеврејске послове: Недићева влада није прогонила Јевреје (1994)

Истина о Недићу
Никола Милованчев; ФОТО: Јаовно 1941.

Пише: Никола Милованчев

Задњих година поново су ојачали притисци да се наметне измишљена хипотека саодговорности владе Милана Недића за нацистички геноцид над Јеврејима у Србији 1941-1944; та пропаганда је на жалост толико јака, да после мого понављања, у њу почињу да верују чак и неки добромислећи али недовољно информисани људи.

Зато желим да потсетим нашу јавност на писмо читаоца Политике из Лондона Ж. З., које је штампано у том београдском дневном листу, у рубрици Писма читалаца, 13. маја 1994. (бр. 28939, стр. 6). Преносимо у целости ово писмо, објављено под насловом „Истина о Недићу. Погрешна оцена – оптужба – о Недићу као суорганизатору убиства српских Јевреја 1941-1942.

„Угледни Институт за јеврејска питања у Лондону одлучио је да исправи своју погрешну оцену о Милану Недићу као „суорганизатору убиства српских Јевреја 1941-42 године”, објављену прошле јесени у свом Светском извештају о антисемитизму за 1993. годину. У новом извештају за 1994. Институт доноси исправку у којој подвлачи да су „уништење српских Јевреја организовали и извршили искључиво Немци“.

До ове исправке дошло је после вишемесечних напора бившег председника Јеврејске општине у Београду и садашњег почасног председника београдске Секције Јевреја који су преживели холокауст, Јаше Алмулија. Он је Институту упутио документовану анализу према којој шеф квислиншке владе за време немачке окупације Милан Недић није одлучивао о судбини Јевреја у Србији који су хапшени и слати у логоре по одлуци немачких власти и затим били убијани од њихових војних и полицијских органа.

Алмули је у својим писмима Институту подвукао да је исправка погрешне оцене улоге Недића у страдању српских Јевреја неопходна јер је обавеза Јевреја да пруже отпор сваком искривљавању историје њихове највеће трагедије. То поготову немеће садашња ситуација у Југославији, напоменуо је он, у којој хрватска ратна пропаганда већ више од две године чини напоре да, смањујући кривицу немачких нациста, одговорност за страдање српских Јевреја пребаци и на Србе.

Став према коме оцену о Недићу у погледу Јевреја треба исправити подржао је председник Савеза јеврејских општина Југославије Давид Албахари. У писму које је упутио уреднику Светског извештаја о антисемитизму др Ховарду Спиру, Давид Албахари је, између осталог, изјавио:

„Пре извесног времена више чланова наше заједнице су нас упозорили на нетачну констатацију у ‘Светском извештају о антисемитизму за 1993’ у погледу Милана Недића, шефа српске квислиншке владе за време Другог светског рата. Милан Недић је ту оквалификован као „коорганизатор“ уништења српских Јевреја. Слична изјава о улози Недића била је објављена у часопису „Петерн ов Предјудис“ у чланку који је написао Ласло Секељ и у коме је аутор тврдио да је „генерал Недић наредио и организовао депортацију српских Јевреја у немачке логоре 1941-42. године“. Обавезни смо да изјавимо да сви расположиви историјски документи доказују нешто друго – а то је да су стварни организатори свих мера против Јевреја у Србији биле немачке окупационе власти”.

Институт је почасног председника београдске Секције преживелих Јевреја, Јашу Алмулија упознао са текстом исправке која, по његовој оцени, одговара историјској истини.

Ж. 3. Лондон

(Име и адреса познати редакцији)

Мотивисан овим писмом из 1994, желео сам да проверим његове наводе. На жалост, ни једна библиотека на нашим просторима нема књигу „Антисемитизам. Светски извештај 1994“ (Antisemitism. World report 1994), кojу је издавао Институт за јеврејске послове из Лондона (Institute of Jewish Affairs, London). Ипак, успео сам да из антикваријата у Лондону добијем Светски извештај о антисемитизму за 1994. годину, у којем је деманти објављен у одељку о стању у СР Југославији (Србија и Црна Гора), на страни 157, и у прилици смо да га објавимо.

Текст исправке Извештаја о антисемитизму за 1993, у којем је неистинито оклеветана влада генерала Милана Недића, гласи:

Erratum

In Antisemitism World Report 1993. Milan Nedic, the head of the quisling Serbian government in the Second World War, was described as »a co-organizer of the murder of Serbian Jews in 1941-2«. In fact, the destruction of Serbian Jewry was organized and implemented solely by the Germans.

„Исправак

У Светском извештају о антисемитизму за 1993. је Милан Недић, шеф квислиншке српске владе у Другом светском рату, описан као „суорганизатор убиства српских Јевреја 1941-1942“. У ствари, уништавање српског Јеврејства су организовали и спроводили искључиво Немци.“

Горе цитиран навод је врло редак пример у којем је Институт за јеврејске послове из Лондона поправио свој извештај о антисемитизму у свету. Захвалност за то очито дугујемо г. Давиду Албахарију, пок. Јаши Алмулију, као и појединим другим члановима заједнице Јевреја у Србији, који су били сведоци нацистичких злочина 1941-1942, а сада већ давне 1994. године су још били живи, и могли су о томе да сведоче.

Њих ради, и истине ради, поновимо: генерал Милан Недић, председник владе измучене и окупиране Србије, није учествовао у истребљењу Јевреја у Србији у Другом светском рату.

Неистине Ласла Секеља и његових следбеника немају историјску основу.

Никола Милованчев

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: