fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Imoba“ protiv antisrbizma

Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma poziva donatore i aktiviste da pomognu u suzbijanju antisrbizma u svetu i kod nas. Cilj je da u sledećoj deceniji antisrbizam postane globalno neprihvatljiv. „Imoba“ je novi način specifičnog srpskog delovanja koji su omogućili Internet, društvene mreže i novi mediji.

Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma – MIPA (IAM – International Initiative for Antiserbism Monitoring) objavila je početak kampanje za sakupljanje sredstava za buduće akcije ove organizacije.

 https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/imoba.jpg

 

Pod sloganom „Dok se ne suprotstavimo…“ Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma je publikovala detaljnu brošuru koja poziva na organizovanu i profesionalnu akciju usmerenu ka suzbijanju antisrbizma u svetu. Brošura je namenjena donatorima i aktivistima širom sveta, a posebno pripadnicima dijaspore koji su svakodnevno suočeni sa negativnim efektima antisrbizma.

„Naša vizija je da u sledećih deset godina antisrbizam umesto globalno podrazumevanog postane globalno neprihvatljiv. To se može ostvariti samo dovoljnim pritiskom na njegove počinioce i zastupnike“, stoji u brošuri koja poziva na proaktivno delovanje protiv klevetanja Srba i Srbije.

„Antisrbizam je predrasuda protiv Srba samo zato što su Srbi. Tokom 20. veka u više navrata je dovodio do sistematskog ubijanja, uključujući genocid u Jasenovcu, jednom od najvećih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu. Vraćen je u upotrebu 90-ih godina kao ratna propaganda u sukobima koji su ujedinili lokalne narode i međunarodnu zajednicu protiv Srba. Osnovne postavke glase: Sve srpsko je negativno; Srbi su krivi; Srbi su zlikovci a ne žrtve; Srbi nisu ljudi i zaslužuju nečovečno postupanje; Srbi su čudovišta. Ratovi su se odavno završili ali antisrbizam ostaje… Dok se ne suprotstavimo…“, stoji u objavi MIPA-e.

Antisrbizam je prisutan u umetnosti, industriji zabave, nauci, politici, pravnim, ekonomskim i vojnim merama i, iznad svega, u medijima, upozorava Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma i ukazuje na načine na koje se ispoljava: kroz pristrasnost, izvrtanje činjenica, licemerje, diskriminaciju, ocrnjivanje, dehumanizaciju, govor mržnje, kulturu nekažnjivosti i fizičko nasilje u lokalnim i globalnim okvirima.

Imoba

Aktivisti organizacije pozivaju na ličnu odgovornost, proaktivnost pojedinca, samopoštovanje i „i – mobu“, kao metod borbe koji je omogućio Internet.

Tekstovi i objave o dosadašnjim aktivnostima mogu se videti na portalu antisrbizam.com, a Antisrbizam monitoring je organizovan i na društvenim mrežama.

„Svi naši tekstovi i prevodi plod su zajedničkog uređivanja“, kažu u Međunarodnoj inicijativi objašnjavajući novu kovanicu u srpkom jeziku – imoba.

„Reč je sastavljena od prvog glasa imejla ili interneta i mobe – srpskog običaja zajedničkog rada kao vida solidarnosti“, kažu u Međunarodnoj inicijativi.

Bildova zamena nacionalnosti

Kada je nemački tabloid Bild objavio naslov „Srbin upucao
bivšu ženu“ aktivisti Međunarodne inicijative su primetili da je pobrkana nacionalnost. Ubica, Kurtim Nuraj, nije bio Srbin, već Albanac. Već pola sata nakon prigovora Međunarodne inicijative za praćenje antisrbizma preko društvene mreže Tviter, naslov je bio promenjen u „Albanac upucao…“

 

Međunarodnu inicijativu za praćenje antisrbizma prošle godine je osnovala grupa volontera iz Srbije, regiona i srpske dijaspore, na čelu sa Andrejom Fajgeljom, docentom Univerziteta u Kragujevcu. Organizacija okuplja naučne radnike, umetnike, novinare, građanske i političke aktiviste.

Na adresu organizacije uvek je moguće prijaviti antisrbizam, bilo gde u svetu, ali i antisrbizam koji postoji u domaćim medijima.

Među tekućim projektima Međunarodne inicijative kao prioritet je navedena tužba protiv dnevnog lista Blic zbog vređanja srpskih žrtava iz Srebrenice.

Do sada je više puta uspešno intervenisano kao u slučajevima reportaže španske RTVE o Maksu Luburiću, zapovedniku Jasenovca, u kojoj nije bilo srpskih žrvtava. MIPA je između ostalih slučajeva reagovala i povodom filma Anđeline Džoli „U zemlji krvi i meda“, kao i povodom govora mržnje Gerta Filkinga, švedskog radio voditelja.

 

Izvor: RTS

 

Antisrbizam: Nekada mrzeli Jevreje, sada Srbe

Antisrbizam u Norveškoj: Hrvatica iz Norveške protiv mrtvih Srba

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: