fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

„Имоба“ против антисрбизма

Међународна инициjатива за праћење антисрбизма позива донаторе и активисте да помогну у сузбиjању антисрбизма у свету и код нас. Циљ jе да у следећоj децениjи антисрбизам постане глобално неприхватљив. „Имоба“ jе нови начин специфичног српског деловања коjи су омогућили Интернет, друштвене мреже и нови медиjи.

Међународна инициjатива за праћење антисрбизма – МИПА (IAM – International Initiative for Antiserbism Monitoring) обjавила je почетак кампање за сакупљање средстава за будуће акциjе ове организациjе.

 https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/imoba.jpg

 

Под слоганом „Док се не супротставимо…“ Међународна инициjатива за праћење антисрбизма jе публиковала детаљну брошуру коjа позива на организовану и професионалну акциjу усмерену ка сузбиjању антисрбизма у свету. Брошура jе намењена донаторима и активистима широм света, а посебно припадницима диjаспоре коjи су свакодневно суочени са негативним ефектима антисрбизма.

„Наша визиjа jе да у следећих десет година антисрбизам уместо глобално подразумеваног постане глобално неприхватљив. То се може остварити само довољним притиском на његове починиоце и заступнике“, стоjи у брошури коjа позива на проактивно деловање против клеветања Срба и Србиjе.

„Антисрбизам jе предрасуда против Срба само зато што су Срби. Током 20. века у више наврата jе доводио до систематског убиjања, укључуjући геноцид у Јасеновцу, jедном од наjвећих концентрационих логора у Другом светском рату. Враћен jе у употребу 90-их година као ратна пропаганда у сукобима коjи су уjединили локалне народе и међународну заjедницу против Срба. Основне поставке гласе: Све српско jе негативно; Срби су криви; Срби су зликовци а не жртве; Срби нису људи и заслужуjу нечовечно поступање; Срби су чудовишта. Ратови су се одавно завршили али антисрбизам остаjе… Док се не супротставимо…“, стоjи у обjави МИПА-е.

Антисрбизам jе присутан у уметности, индустриjи забаве, науци, политици, правним, економским и воjним мерама и, изнад свега, у медиjима, упозорава Међународна инициjатива за праћење антисрбизма и указуjе на начине на коjе се испољава: кроз пристрасност, извртање чињеница, лицемерjе, дискриминациjу, оцрњивање, дехуманизациjу, говор мржње, културу некажњивости и физичко насиље у локалним и глобалним оквирима.

Имоба

Активисти организациjе позиваjу на личну одговорност, проактивност поjединца, самопоштовање и „и – мобу“, као метод борбе коjи jе омогућио Интернет.

Текстови и обjаве о досадашњим активностима могу се видети на порталу antisrbizam.com, а Антисрбизам мониторинг jе организован и на друштвеним мрежама.

„Сви наши текстови и преводи плод су заjедничког уређивања“, кажу у Међународноj инициjативи обjашњаваjући нову кованицу у српком jезику – имоба.

„Реч jе састављена од првог гласа имеjла или интернета и мобе – српског обичаjа заjедничког рада као вида солидарности“, кажу у Међународноj инициjативи.

Билдова замена националности

Када jе немачки таблоид Билд обjавио наслов „Србин упуцао
бившу жену“ активисти Међународне инициjативе су приметили да jе побркана националност. Убица, Куртим Нураj, ниjе био Србин, већ Албанац. Већ пола сата након приговора Међународне инициjативе за праћење антисрбизма преко друштвене мреже Твитер, наслов jе био промењен у „Албанац упуцао…“

 

Међународну инициjативу за праћење антисрбизма прошле године jе основала група волонтера из Србиjе, региона и српске диjаспоре, на челу са Андреjом Фаjгељом, доцентом Универзитета у Крагуjевцу. Организациjа окупља научне раднике, уметнике, новинаре, грађанске и политичке активисте.

На адресу организациjе увек jе могуће приjавити антисрбизам, било где у свету, али и антисрбизам коjи постоjи у домаћим медиjима.

Међу текућим проjектима Међународне инициjативе као приоритет jе наведена тужба против дневног листа Блиц због вређања српских жртава из Сребренице.

До сада jе више пута успешно интервенисано као у случаjевима репортаже шпанске РТВЕ о Максу Лубурићу, заповеднику Јасеновца, у коjоj ниjе било српских жрвтава. МИПА jе између осталих случаjева реаговала и поводом филма Анђелине Џоли „У земљи крви и меда“, као и поводом говора мржње Герта Филкинга, шведског радио водитеља.

 

Извор: РТС

 

Антисрбизам: Некада мрзели Јевреjе, сада Србе

Антисрбизам у Норвешкоj: Хрватица из Норвешке против мртвих Срба

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: