Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Илија Вујновић: Писмо удружењу Јадовно 1941.

Илиjа Вуjновић
Илиjа Вуjновић

У „Гласу Српске“ сам прочитао интервју др. Душана Басташића у којем је истакнуто да страдање српског народа у Хрватској буде именовано ПОКОЉ. Ово име одговара страдању највећег дијеча српског народа.

Примјер:

У мом родном мјесту Дивоселу, 5. августа 1941. године у збјегу на Крушковачама побијено је, највише поклано, 907 мјештана.

На највећој гробници покланог народа направљен је 1956. године споменик на којем је писало:

„На овом мјесту су усташки злочинци 5. августа 1941. године не разликујући дијете од одраслог и жену од мушкарца уз необично мучење побили 907 људи, жена и дјеце.“

Ту ми је заклана мајка, браћа Дмитар и Душан, сестре Милица и Десанка и доста родбине.

Овај покољ извршила је усташка војска под командом Ивана Девчића Пивца.

Ратних година 1941-1945. преживели од покоља су одржали живот у селу, бранећи се од честих усташких напада у којима су падале нове жртве. У том времену је погинуло или убијено 1128 мјештана.

Послије рата 1945. у селу се вратио живот, преживјели на згариштима праве куће, господарске зграде, споменике погинулима и Спомен дом са спомеником на све жртве усташког злочина и пале борце.

У годинама 1945-90. живјело се са свима у добрим односима, његовани су братски односи са хрватским селима.

У годинама 1989-91. оживјели су усташки знакови и вратиле се усташе.

Србима се одузимају права, отпуштају с посла. 1991. су отворени нови гробови за жртве нове Хрватске власти под водством Туђмана.

Народ прибјегава самообрани у чему види спас живота, у нади да ће се рат смирити, али је та нада издала, усташе нису мислили о миру, него уништењу Срба. Напунили су Велебит специјалном полицијом и 9.9.1993. године извршили напад на Дивосело.

У нападу је 9. гардијска бригада под командом Мирка Норца, Домобранска бојна Госпића под командом Миле Косовића и Домобранска бојна Ловинца под командом Ивана Рабатића, уз употребу 50 артиљеријских оруђа и 17 оклопних возила.

Нападачи су лако савладали малобројну обрану, посјели село и задржали се у њему  од 9 – 13, ловећи људе и убијајући их уз неописива мучења.

Све грађевине су попалили и минирали, споменици су претворени у рушевине, споменик у Спомен дому миниран као и споменик на Крушковачама.

Мученике и пале хероје усташе су поново убиле.

Назив за злочине ПОКОЉ треба да буде за сву Хрватску, не само за НДХ.

Бањалука, 28.03.2019.

Илија Вујновић

 

Везане вијести:

Дивосело – злочином до пустоши – записи Илије Вујновића …

Споменик код Шаранове јаме, откривен је – незавршен …

Угашен огањ културе након 200 година

Обновите Спомен – дом у Дивоселу!

Дивосело – стратиште НДХ

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: