fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvatska se ne miri sa zabranom mise

Hrvatski parlament planira da razgovara sa nadležnima o zabrani održavanja komemoracije stradalim ustašama tokom Drugog svetskog rata u Blajburgu ove godine.

EPA-EFE/ALEX HALADA
EPA-EFE/ALEX HALADA

Hina je javila da je predsednik sabora Gordan Jandroković upoznat s informacijom da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanjem mise na Blajburgu.

Juče je saopšteno da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog političke instrumentalizacije ovog skupa, saopšteno je iz te crkve.

Pozivajuće se na izvore bliske kabinetu Jandrokovića, Hina je javila da će delegacija parlamenta najpre o tome razgovarati s Počasnim blajburškim vodom i Katoličkom crkvom, odnosno, Hrvatskom biskupskom konferencijom, koji su takođe organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti šta dalje.

Ministarka spoljnih Marija Pejčinović Burić nije u petak želela detaljnije da komentariše odluku austrijske crkve o zabrani održavanje mise za, kako se navodi, poginule vojnike Nezavisne Države Hrvatske pored Blajburga, već je samo ocenila da je misa najbolji način da se obeleži sećanje na žrtve iz Drugog svetskog rata.

„Za nas je Blajburg mesto sećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile“, izjavila je novinarima Pejčinović Burić.

„Najbolji način za komemoraciju je sveta misa“, dodala je.

U saopštenju Katoličke crkve iz Koruške, koje je potpisao sekretar biskupijeu Klagenurtu, Engelbert Gugenberger, navodi da misa planirna za 18. maj šteti ugledu Katoličke crkve i da je „postala deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije“.

Hrvatski parlament je pokrovitelj komemoracije stradalim ustašama tokom Drugog svetskog rata u Blajburgu.

Izvor: TANJUG

Vezane vijesti:

Koruška Katolička crkva zabranila misu u Blajburgu

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: