fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Koruška Katolička crkva zabranila misu u Blajburgu

Katolička crkva u Koruškoj, tačnije biskupija Gurk-Klagenfurt odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizuje, saopštila je u petak tamošnja Katolička crkva, a prenose hrvatski mediji.

Blajburg 2015. godine
Blajburg 2015. godine

Mise na toj lokaciji bile su formalni okvir za komemoracije koje su se sredinom maja svake godine održavale na spomen ubijenim pripadnicima kvislinških formacija i civilima, likvidiranim nakon što su ih Britanci maja 1945. vratili partizanima.

„Misa na polju pored Blajburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizuje i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije“, stoji u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klangenfurtu monsinjor Engelbert Gugenberger.

Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Blajburga šteti ugledu Katoličke crkve.

„Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru“, stoji u saopštenju.

Kako se nadalje navodi u sapoštenju, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Blajburga, koja je trebala biti održana 18. maja ove godine,donesena je nakon „temeljne analize“ prošlogodišnjeg skupa kao i „brojnih razgovora“ između predstavnika austrijske i Hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

„Analiza mise 2018. je pokazala da uslovi za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Schwarz, u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni“, stoji u priopćenju.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj.

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Evropskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Izvor: SLOBODNA EVROPA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: