Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvatska ne odustaje od plana za odlaganje radioaktivnog otpada

Datum objave: petak, 9 marta, 2018
Objavljeno u Banija
Veličina slova: A- A+

Banjaluka – Hrvatska ne odustaje od namjere da na Trgovskoj gori u opštini Dvor uz granicu sa BiH odlaže radioaktivni otpad, a posljednja potvrda za to stigla je u vidu dopisa upućenog načelniku opštine Dvor u Hrvatskoj Nikoli Arbutini, iz kojeg se vidi da su pripreme u poodmakloj fazi.

Dopis Arbutini uputio je Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško. Načelnik je obaviješten da je imenovan Upravni odbor tog fonda i usvojen program rada i finansijski plan za 2018. godinu.

– Nastavljaju se aktivnosti u vezi sa zbrinjavanjem radioaktivnog otpada u Hrvatskoj i ranije najavljivane aktivnosti rada s lokalnom i regionalnom zajednicom – navedeno je u dopisu koji je u posjedu “Glasa Srpske”.

Arbutina kaže da Hrvatska ima cilj koji sprovodi, ne pitajući nikoga za mišljenje i stavove.

– U nacionalnom programu sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva navodi se da za ovaj državni projekat mišljenje lokalne zajednice nije presudno. Hrvatski sabor je 15. decembra prošle godine izmijenio Zakon o radiološkoj i nuklearnoj bezbjednosti, što pokazuje da se ide na završetak projekta za odlaganje otpada – rekao je Arbutina, koji je zbog straha od posljedica za stanovništvo protiv ovog projekta.

Potpredsjednica Vlade RS i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić kaže da Vlada i dalje nema zvaničnih saznanja o aktivnostima koje Hrvatska sprovodi u vezi sa potencijalnom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada.

– Nadam se da ćemo sa ostalim nadležnim institucijama FBiH i BiH nastaviti borbu i činiti sve što je u našoj moći da spriječimo odlaganje radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice i izvorišta pitke vode. U toku su aktivnosti za proglašenje prethodne zaštite područja rijeke Une, što predstavlja još jedan argument preko kojeg, uvjereni smo, ni međunarodne institucije neće preći – rekla je Golićeva.

Prethodna zaštita ovog područja može da traje najviše dvije godine, sve dok ne bude proglašen park prirode “Una”, koji bi se prostirao na površini od 2.938 hektara i obuhvatao sjeverozapadni dio Srpske, kroz koje protiče Una.

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača juče se nije javljao na telefon, a poslanik u Narodnoj skupštini RS iz ove opštine Vanja Bajić kaže da je očigledno da je Hrvatska čvrsto odlučila da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada, bez obzira na negodovanje stanovništva u opštini Dvor i susjednim opštinama u BiH.

– Izgleda da su uzaludni svi napori stanovništva i Vlade RS da spriječe izgradnju odlagališta, a ni proglašenje parka prirode ne zanima vlasti Hrvatske. Neozbiljno je i ponašanje članova Predsjedništva BiH, koji na posljednja dva sastanka sa hrvatskom predsjednicom nisu stavili na dnevni red ovo pitanje, a u njihovoj je nadležnosti, jer je to međudržavni problem – istakao je Bajić.

U Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića su rekli da je na svakom sastanku sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović bilo riječi o odlagalištu radioaktivnog otpada.

– Predsjedništvo je jedinstvenog stava da taj problem treba da bude riješen. Obavezali smo i Regulatornu agenciju za radijacionu i nuklearnu bezbjednost da u međunarodnim kontaktima riješi ovo pitanje. Na svim sastancima sa predstavnicima Hrvatske insistiramo na ovoj temi – istakli su u Ivanićevom kabinetu.

Pucanj u budućnost

Vanja Bajić kaže da izgradnjom radioaktivnog odlagališta sve opštine u blizini, a posebno Novi Grad, ne bi imale nikakvu perspektivu.

– Teško je i zamisliti da normalno živimo uz činjenicu da je radioaktivni otpad preko puta i da svakodnevno razmišljamo da li je zagađena voda za piće ili hrana koju konzumiramo – istakao je Bajić.

Osim Dvora i Novog Grada ugrožene bi bile i opštine Kostajnica, Krupa, Bihać, Bužim i Cazin, odnosno sveukupno oko 230.000 ljudi.

Autor: Svjetlana Šurlan

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

Zagreb ipak šalje nuklearni otpad u Dvor na Uni | Jadovno 1941.

Nuklearni otpad ipak u Dvoru na Uni? | Jadovno 1941.

Neće otpad iz Krškog u blizini RS! | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top