Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Neće otpad iz Krškog u blizini RS!

Protivljenje odlaganju opasnog materijala kod Dvora na Uni. Srebrenka Golić: Ako je bezopasno, neka skladište u Zagrebu. I predsedništvo BiH jedinstveno protiv ovog odlagališta nuklearnog otpada

rs-otpad

BiH i Republika Srpska neće prihvatiti odluku Vlade Hrvatske da se radioaktivni otpad iz nuklerake Krško iz Slovenije odlaže na lokalitetu Trgovska gora kod Dvora na Uni.
Član Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je da će tokom predstojeće posete članova Predsedništva BiH Hrvatskoj biti reči o svim otvorenim pitanjima, a posebno o potencijalnom odlagalištu nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH.
– Po tom pitanju postoji potpuno jedinstvo u Predsedništvu BiH, rekao je Ivanić uoči posete članova Predsedništva Zagrebu koja je planirana za 8. i 9. mart.
S druge strane, Srebrenka Golić, koja je u četvrtak u Dvoru na Uni učestvovala na javnoj raspravi o predlogu zbrinjavanja radioaktivnog otpada, poručila je da otpad treba da se odlaže na mestu nastanka ili da se vrati u zemlju porekla.
– Koliko je to štetno kazaće stručnjaci, ali mogu sa sigurnošću da kažem da je na području Trgovske gore apsolutno nemoguće da se skladišti radioaktivni otpad – rekla je Golićeva.
Ona je pojasnila da se radi o području sa dolomitnim stenama i teritoriji sa mnogo vodotoka koji se ulivaju u reku Unu.
– Stepen trusnosti je osam stepeni Merkalijeve skale, a svi znamo šta potresi te jačine mogu da urade, kao što je to bilo u Banjaluci, koja je udaljena svega 70 kilometara, kaže Golićeva i dodaje da se u okolini samog područja nalaze i minska polja.
Ona je istakla da bi Hrvatska kao članica EU, ako bi pokušala da izgradi skladište, morala po sporazumima da prihvata sav radioaktivni otpad iz zemalja EU i dodala da, ako je bezopasno kako kažu, odlagalište treba da grade u Zagrebu.
– Ako im je glavni parametar bio gustina naseljenosti, kakve su namere države da oteraju i ovo stanovnika koji su se vratili i kako će stanovnici susednih opština da se bave ekološkom proizvodnjom? Zar je ovde nekom cilj da stanovništvo ponovo otera? Edzodusa je dosta – naglasila je Golićeva. – Kao predstavnik osam opština sa 230.000 ljudi u slivu Une, upozoravali smo Hrvatsku, a na raspravu sam došla na poziv građana.

NA UDARU UNA I ZDRAVA HRANA
Docent dr Edin Delić sa Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli izjavio je da će indirektne konsekvence od odlaganja otpada osetiti stanovnici mesta koja gravitiraju Trgovskoj gori, a koji se pretežno bave proizvodnjom zdrave hrane.
– Pa ko će u slučaju gradnje radioaktivne deponije na pijaci kupiti bilo šta iz tih krajeva? Takođe, ugrožena će biti reka Una, jer kroz rejon Čerkezovac protiče potok koji se uliva u našu lepoticu. U slučaju curenja radijacije, Una će trenutno biti kontaminirana, a ne treba zaboraviti da se s tog lokaliteta vodom napajuju Dvor, Kostajnica i Novi Grad. Ne treba zaboraviti da će ta kontaminacija rekom Savom ići ka Srbiji, kasnije ka Rumuniji i Bugarskoj, dakle i te zemlje imaju bitan razlog za reakciju – kazao je profesor Delić

Novosti: S. Mišljenović | 05. mart 2016.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: