fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvatska ne odustaje od glorifikovanja mračnog perioda NDH: Desničari pripremaju povratak ustaša kući

Inicijativa koja je dobila zeleno svjetlo Sabora, da budu uređena grobna mjesta ubijenih ustaša i domobrana sahranjenih na zagrebačkom groblju Mirogoj, ali i pokušaji da se kod Crkve hrvatskih mučenika u Udbini napravi novo „blajburško svetilište“, na kojem bi se održavala komemoracija za sve „hrvatske žrtve iz vremena NDH“, vrijeđa zdrav razum, ali ukazuje i na to da današnja Hrvatska nema namjeru da se suoči sa svojom prošlošću.
Hrvatska ne odustaje od glorifikovanja mračnog perioda NDH: Desničari pripremaju povratak ustaša kući: FOTO: Snimak ekrana

Piše: Veljko Zeljković

Kaže ovo za „Glas Srpske“ predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić, navodeći da ga nije iznenadilo sve ovo, jer, kako je istakao, ne treba zaboraviti da se svake godine u centru Zagreba održava i pomen bivšem ustaškom poglavniku NDH Anti Paveliću.

– Ono što me ipak najviše brine jeste glasno ćutanje evropskih institucija, koje olako prelaze preko ovakvih i sličnih stvari i novih pokušaja negacije genocida i holokausta počinjenog u vrijeme NDH. Očekujem da srpska i jevrejska zajednica u Hrvatskoj reaguju na ovo, ali da na ove pokušaje revitalizacije istorije reaguju i vlasti Srbije, a pogotovo Republike Srpske, sa čijih područja je najviše nastradalih – kaže Bastašić dodajući da nakon što su austrijske vlasti odlučile da ograniče okupljanja u Blajburgu, ekstremna desnica traži neko svoje novo „svetilište“ na kojem bi se okupljala.

Dušan Bastašić

Da li se na ovaj način „ustaše vraćaju kući“, Bastašić nema dileme, a što se, između ostalog, kako je pojasnio, može vidjeti i iz gotovo svakodnevnih pokušaja da se na području Hrvatske banaliziraju zločini NDH te izjednače žrtve ustaškog i antifašističkog pokreta.

– Želja im je da vojne formacije nekadašnje NDH prikažu kao legalne te da su se one navodno borile protiv nekih terorističkih grupa, koje su činili antifašisti. I onda tim istima je sasvim normalno da na zagrebačkom groblju Mirogoj podignu spomenik „hrvatskim vojnicima iz NDH“. Ovo što se dešava oko Mirogoja posebno vrijeđa, jer se grobna mjesta, a koja planiraju da obnove, nalaze nedaleko od parcele 142, gdje je sahranjeno više od 800, uglavnom kozaračke djece – naglasio je Bastašić.

U kojoj su mjeri inicijative uređenja grobalja za ustaše i domobrane na Mirogoju i komemoracije za sve „hrvatske žrtve“ u udbinskoj crkvi revizionističke, nedavno je polemisano i na tribini koju je u Zagrebu organizovalo Srpsko privredno društvo „Privrednik“ pod nazivom „Ustaše se vraćaju kući“. Kako je ovom prilikom istaknuto, nakon gotovo izvjesne zabrane „ustaškog derneka“ na Blajburgu komemoracija će se najvjerovatnije preseliti pred Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Desno krilo Katoličke crkve već je „pripremilo“ ovaj prostor. Na službenoj stranici ove crkve popis je 249 ploča s natpisima u spomen na sva „hrvatska stratišta“.

Sramotni izvještaj

Saborska Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava utvrdila je u svom izvještaju iz 2015. da su 90 odsto zločina tokom i nakon Drugog svjetskog rata napravili partizani, devet odsto četnici, dok je za samo jedno od 700 grobalja, koliko ih je komisija otkrila, ustanovljeno da su počinioci zločina ustaše, a za tri njemačka vojska. Vrhunac ovog izvještaja bio je Jasenovac. Komisija je ustanovila da je u ovom „radnom logoru“ umrlo svega 2.238 osoba i to pretežno zbog bolesti.

Izvor: GLAS SRPSKE, 15.12.2021.Snimak dijela treće strane lista Glas Srpske, 15.12.2021.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: