fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvatska crkva podiže spomenik Stepincu, 8. maja u Zrinu

Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji, opština Dvor, otkrije spomenik kardinalu Alojziju Stepincu

Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji, opština Dvor, otkrije spomenik kardinalu Alojziju Stepincu.

O tome i o oeležavanju 75. godišnjice strdanja stanovnika naselja Zrin, koje su, kako se tvrdi, tokom Drugog svetskog rata spalili partizani, razgovarano je danas na sednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku.

Skupom je predsedavao zagrebačju nadbiskup Josip Bozanić koji je rekao da je ponosan onim što čini sisačka crkva, piše portal „Jutarnjeg lista“.

Odajući priznanje sisačkom biskupu Košiću, inače u javnosti poznatom po svojim desničarskim istupima, Bozanić je rekao da se neki događaji, posebno u Sisku, ne smeju zaboraviti, jer zaborav stvara mogućnost njihovog ponavljanja.

„Tako i spomen na tragediju Zrina treba oživeti, jer je važan ne samo za ovaj kraj nego i opštu hrvatsku istoriju“, rekao je Bozanić i dodao:

„I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovde postaviti je znak istorije crkve i hrvatskog naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta“.

Kardinal Stepinac, koji se tokom rata priklonio ustaškom poglavniku Anti Pavelicu, jedna je od glavnih tačaka spora između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Dok Katolička crkva u Hrvatskoj čeka da Vatikan kanonizuje Stepinca, SPC se tome žestoko protivi, a do saglasja nije došlo ni nakon više zasedanja mešovite komisije dveju crkava koja je formirana na inicijativu pape Franje.

Po ulasku Nemaca u Zagreb 1941. godine Stepinac je podržao osnivanje NDH.

Bio je politički mentor i duhovni otac Ante Pavelica, blagosiljao je ustaške zločince koji su klali Srbe, Jevreje i Rome, a posle rata ih je skrivao u sedištu Katoličke crkve u Zagrebu.

U svom dnevniku Alojzije Stepinac s puno mržnje pišao o pravoslavnim Srbima i navodi plan za unijaćenje.

Iako je Katolička crkva uverena očekuje da će papa Franja sam odlučiti o kanonizaciji Stepinca, to se do danas nije dogodilo. Uprkos tome, međutim, Hrvati ga slave kao da je već proglašen svetim.

Inače, u istoriji je ostalo zabeleženo šta je Stepinac svojevremeno govorio. Jedna od njegovih izjava je i ona da su “ Hrvati i Srbi dva sveta, severni i južni pol koji se nikad neće približiti osim čudom Božjim. Pravoslavlje je najveće prokletstvo Evrope, skoro veće nego protestantizam. Tu nema morala, nema načela, nema pravede, nema poštenja“.

Stepinac je radio na pokrštavanju pravoslvaca, a u njegovom sedištu u Kaptolu posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Zbog saradnje s okupatorom i ustašama Alojzije Stepinac osuđen je na 16 godina zatvora, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala, gde je i umro 10. februara 1960. od retke bolesti.

Hrvatski sabor je 14. februara 1992. doneo deklaraciju o osudi političkog procesa i presude Stepincu, po kojoj je on navodno bio nepravedno osuđen na montiranom procesu, a optužbe da je trovan nikad nisu dokazane.

Papa Jovan Pavle II proglasio je Stepinca blaženim u Mariji Bistrici 3. oktobra 1998, a pomen na njega – Stepinčevo, pada 10. februara.

Inače, kult Alojzija Stepinca je veoma rasprostranjen među Hrvatima, a kad se na to doda konstantna mržnju prema Srbima, klanjanje, ratni zločini, pitanje koje se postvlja je da li je NDH ikada prestala da postoji, smatraju stručnjaci.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Spomenik Stepincu i jedna komisija | Jadovno 1941.

Paradigma Stepinac | Jadovno 1941.

Zurof: Stepinac ne može biti ni svetac ni heroj | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: