Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hrvatima smetaju i srpske kosti!

Datum objave: ponedeljak, 8 oktobra, 2018
Objavljeno u Prebilovci
Veličina slova: A- A+
Časni krst iz Jerusalima na mestu logora Slana na ostrvu Pagu. – Milenko Jahura aktivno učestvuje u svim akcijama udruženja „Jadovna 1941.″ Foto: Jadovno 1941.
Časni krst iz Jerusalima na mestu logora Slana na ostrvu Pagu. – Milenko Jahura aktivno učestvuje u svim akcijama udruženja „Jadovna 1941.″ Foto: Jadovno 1941.

Napomena: Prilog je prvi put objavljen na portalu Jadovno.srb 31. januar  2016. godine.

Srbi u dolini Neretve od 1995. godine suočeni su sa „nacionalnim inženjeringom“ Hrvatske i kontinuiranim „krstaškim ratom“ Katoličke crkve da u potpunosti promeni etnički sastav stanovništva. Od najmanje desetak etnički čistih ili pretežno srpskih sela, danas su to još jedino Prebilovci, a odlukom kantonalnih i opštinskih vlasti da izdaje u zakup zemljište oko Hrama Vaskrsenja u čijoj kosturnici su posmrtni ostaci 4.000 nevinih žrtava ustaša iz 1941, šalje se jasna poruka Srbima da nisu dobrodošli.

Ovo, u intervjuu za „Vesti“, ističe Milenko Jahura, predsednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva Prebilovci.

Njegova izjava da je zemljište oko crkve već dato u zakup nekim Hrvatima izazvalo je ogromnu pažnju javnosti.

Milenko Jahura
Milenko Jahura

Načelnik opštine Čapljina je tu informaciju odmah demantovao, a Jahura kaže da je reč o zakulisnim radnjama koje su moguće zato što u BiH još nema pravne sigurnosti po pitanju vlasništva nepokretnosti.

– Načelnik je demantovao da je izdato u zakup oko 10 hektara zemlje Hrvatima, već pet hektara jednom Srbinu. Međutim, potvrdio je da se zemlja izdaje u zakup bez prethodnog obaveštavanja Prebilovčana.

Problem je što se i dalje ne zna čija je to zemlja. Prema katastru, ona pravno pripada državi, ali prema gruntovnim knjigama, to je zemlja koja je vekovima bila u kolektivnom vlasništvu Srba iz Prebilovaca. Oni su tu napasali stoku i pre nego što su došli Turci. To su istorijske činjenice.

Dakle, zbog ovakvog zamešateljstva, moguće je da neko i moju imovinu proglasi državnom ili da je proda, a da ja to i ne saznam. Već je u Prebilovcima na crkvištu bila velika divlja deponija, ali od toga se odustalo posle povratka Srba u selo. Ovo je valjda nov način da se promeni sastav poslednjeg etnički čistog srpskog sela.

*Šta hoćete da kažete?

– Prebilovci su ostali jedino selo u kome još nije došlo do promene etničke strukture. „Kolonizacija“ je počela sa prestankom rata. Hrvati su u svim srpskim ili mešovitim selima južno od Mostara izgradili naselja za svoje izbeglice od kojih se neka zovu Bobanovo, Šuškovo… U Tasovčićima imamo tri hrvatska naselja, u Klecima isto tri, isto toliko kod manastira Žitomislić i svim selima duž toka Neretve veštački je postignuta ogromna hrvatska većina. Svako to naselje je dobilo i veliki betonski krst kojim valjda treba da se ostali upozore da se pokaže da je to „katolička zemlja“. Situacija nije bolja ni severno od Mostara gde su uglavnom živeli Srbi, a sada su tamo uglavnom većina Hrvati, ali i muslimani.

*Da li je bilo naznaka da će „kolonizacija“ stići i u Prebilovce?

– Novembra prošle godine, generalni vikar mostarskog biskupa, don Željko Majić održao je govor nezabeležen za nekog crkvenog velikodostojnika. On je, između ostalog, kazao da kanonizovane žrtve ustaškog zločina u Prebilovcima, a nije ni upotrebio naziv sela već ga je nazvao „susjednom uzvisinom“, nisu nevine, odnosno da su „čašćene“ i još mnogo toga. Posle je skratio govor na internetu, ali sačuvao sam original.

*Kako da o tome javnost ne zna apsolutno ništa?

– Nije niko ni reagovao. Ni u BiH, ni u Srbiji, mada sam na potrebu reagovanja ukazao predstavnicima SPC. Možda su mislili da je to samo incident i ništa više, ali se pokazalo da je to zapravo bila najava drugačijeg odnosa prema Prebilovcima.

*Nedavno je i jedan hrvatski voditelj u Zagrebu upozorio na srpske sveštenike „koljače“. Ima li tu veze?

– U pitanju je jedinstven, dugotrajan odnos Rimokatoličke crkve prema Srbima bez obzira da li su u Zagrebu, Slavoniji ili Hercegovini. Stepen ispoljavanja nasilja zavisi samo od mentaliteta lokalnog stanovništva i mentaliteta tih sveštenika, a u Hercegovini su uvek bili najekstremniji.

*Znači li to da se ustaštvo „povampirilo“ i u Bosni?

– Kod naroda taj pokret nikada nije zamro, već je bio pritajen, a negovao se u porodici, i u crkvi. Naravno, država se donekle borila protiv toga, ali jasno je da nije mogla da ga suzbije zbog masovnosti.

Jahura.jpg

„Nije ti ovo Banjaluka“

Milenko Jahura kaža da ekstremizam u dolini Neretve nije vidljiv kao drugde, mada je krajem 2014. i sam bio žrtva.

– Zatekao sam čoveka kako bere nar na imanju jednog Srbina. Kada sam ga upozorio da to ne radi, prišao mi je i zapretio: „Nije ti ovo Banjaluka. Ovo je Hrvatska, isterao sam te 1991, isteraću te i sada“. Slučaj sam prijavio policiji, ali do danas nema nikakvog odgovora – kaže naš sagovornik.

Ostvarili san o Herceg Bosni

*Srbi su maštali o „Velikoj Srbiji“, a Hrvati o „Velikoj Hrvatskoj“ sa Herceg Bosnom?

– Hrvati su tokom poslednjeg rata ostvarili svoju državu u BiH – „Herceg Bosnu“. Doduše, ne u izvornoj ideji da granica bude na Drini. Onda su 1995. godine morali da se odluče: „Herceg Bosna“ ili „Krajina“ i odustali su od te države, ali samo formalno. U praksi, ta država i dalje postoji. Na računima za struju koji stižu i Hrvatima i Srbima i muslimanima lepo piše „Elektroprivreda hrvatske Herceg Bosne“.

————-

Srbi u dolini Neretve suočeni sa „nacionalnim inženjeringom“ Hrvatske i kontinuiranim „krstaškim ratom“ Katoličke crkve: Hrvatima smetaju i srpske kosti!

31. 1. 2016. VESTI, za FBR priredila Biljana Diković

Izvor: Srpski FBReporter

Vezane vijesti:

SRPSKE JAME I STRATIŠTA PRETVORENI U DEPONIJE

NAPADNUT PREDSJEDNIK SND „PREBILOVCI“ MILENKO JAHURA

SJEĆANjE NA STRADANjE PREBILOVAČKIH MUČENIKA


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top