fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRPSKE JAME I STRATIŠTA PRETVORENI U DEPONIJE

Predsjednik SND "Prebilovci" Milenko Jahura

Predsjednik SND „Prebilovci“ Milenko Jahura

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva „Prebilovci“ Milenko Jahura izjavio je Srni da će osveštanje obnovljenog hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima 8. avgusta za sve Srbe – Hercegovce biti moralna i emocionalna kompenzacija.

On je napomenuo da su srpske žrtve godinama bile skrivane, te da se ćuti i o onome što se danas dešava sa srpskim stratištima i svetinjama u Hercegovini.

Jahura je potvrdio da je sinoć tokom donatorske večeri „Hercegovačka akademija“ prikupljeno 7.000 evra za obnovu Hrama, na čijim zidinama će biti ugravirana imena više od 4.000 hercegovačkih mučenika.

On je ukazao na dramatičnu činjenicu da se srpska stratišta iz Drugog svjetskog rata u tom djelu Federacije BiH (FBiH) danas pretvaraju u deponije i septičke jame.

„Na bezimenoj jami, koja pripada ataru Tasovčići, gdje je 1942. godine ubijeno šest srpskih dječaka, napravljena je kuća i u nju je sprovedena kanalizacija. U jamu Kukavušu lokalni Muslimani bacaju svoje smeće, kao i u jedno od najvećih srpskih stratišta Bivolje brdo“, rekao je Jahura.

On je dodao da je i nekadašnji logor u Tasovčićima iznad Čapljine pretvoren u deponiju i konstatovao da je jako tužno što na to niko iz vrha srpske države ne reaguje.

„Bilo bi logično u svim državama da neka Vlada, neki ambasador, da ne kažem srpski konzul u Mostaru reaguje i prenese u Beograd šta se dešava. Taj čovjek nikada nije došao u Prebilovce. Možda bi novinari trebali da ga potraže i pitaju šta tamo uopšte radi“, smatra Jahura.

Govoreći o položaju preostalih Srba u tom dijelu Hercegovine, Jahura je rekao da je povratak potpuno stao i da je u toku proces tihe asimilacije onih koji su tamo ostali ili su se vratili.

„Ima katoličenja. U Čapljini konkretno neka prezimena do sada čisto srpska postaće hrvatska. Srbi će postati Hrvati, odnosno oni to već postaju. Vjenčavaju se u katoličkoj crkvi, djeca im se tamo krštavaju i to su sada katolici i Hrvati, a imena nekih njihovih predaka, u to sam siguran, biće upisana kao imena mučenika na zidovima prebilovačkog hrama“, rekao je Jahura.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Jahura: Prebilovci su ujedinili Hercegovce sa obe strane …

NASTAVAK GENOCIDA NAD SRBIMA – Jadovno 1941.

Spasovdan u Beogradu: Izložbom „Prebilovci” predstavljena …

Prebilovci – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: