fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SJEĆANjE NA STRADANjE PREBILOVAČKIH MUČENIKA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/Jahura.jpg

Na današnji dan prije 73 godine mještani Međugorja, Bijakovića i Šurmanaca, te ustaše iz Čapljine bacile su 600 žena i djece iz Prebilovaca u krašku jamu Šurmanovci kod Međugorja, rekao je Srni predsjednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva Prebilovci Milenko Jahura.

Jahura podsjeća da su Srbi iz Prebilovaca 6. avgusta 1941. godine živi bacani u jamu od 8.00 do 11.00 časova, a oni koji nisu poginuli u padu ostavljeni su da umru.

U pomen prebilovačkim žrtvama danas je u 8.00 časova služena prva sveta liturgija u slavu svetih prebilovačkih mučenika, koji su u maju kanonizovani.

„Danas je veliki radostan događaj, jer su oni na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora kanonizovani i doneta je odluka da se upišu u diptih svetih, tako da se više ne služe parastosti i mi se više ne molimo za pokoj njihove duše, nego da se oni mole za nas pred Gospodom“,
rekao je Jahura.

On je ocijenio da je to veliki i izuzetan događaj za srpski narod, a posebno za Hercegovinu i ukazao na simboliku mjesta na kojem je služena prva Sveta liturgija.

Jahura je podsjetio da je Sveti Sava prije zamonašenja upravljao u ime svoga oca Hercegovinom, a njegovo tijelo je spaljeno na Vračaru da bi srpski neprijatelji zaustavili kult Svetog Save.

„Isto tako prebilovački mučenici, čije su mošti izvađene iz jama 1990. i 1991. godine, su 1992. godine od hrvatskih snaga drugi put postradali da bi se uništili tragovi zločina i sećanje na mučenike“, rekao je Jahura.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Danilo Boro: Prebilovci su hercegovački Vračar!

USKORO SMIRAJ PREBILOVAČKIH ŽRTAVA

PREBILOVAČKI NOVOMUČENICI SLAVE SE KAO SVETI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: