fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvati u školi uče o Diani Budisavljević

Film o spasavanju srpske dece od NDH uvršten u nastavni program u susednoj državi. Preporuka ministarstva da ga vide đaci od 13 do 18 godina.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ Foto Promo

Film „Dnevnik Diane Budisavljević“, o hrabroj ženi koja je u vihoru rata spasavala srpsku decu, uključen je u nastavni program u Hrvatskoj i moći će ga videti učenici već naredne školske godine. Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske ocenilo je da film rediteljke Dane Budisavljević ima jasnu vaspitnu-obrazovnu ulogu i preporučilo nastavnicima da ga, u okviru projektnog dana, prikažu učenicima starim od 13 do 18 godina.

Ovaj potresni igrano-dokumentarni film istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata, sigurne smrti spasla više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.

VELIKA GLEDANOST: Dosad je film u Hrvatskoj videlo 35.000 gledaoca, a kada se doda region, više od 65.000.
– To je najgledaniji hrvatski film u poslednjih desetak godina u regionu, a zadovoljna sam i sa reakcijama. Bilo je nekih kritika u Srbiji da je film previše ‘nežan’, ali ga je publika jako dobro primila – dodaje Dana Budisavljević.

– Mi smo tražili mišljenje ministarstva da li je film pogodan za nastavu jer smo imali jako dobra iskustva i videlo ga je oko 5.000 učenika. Povratne informacije bile su više nego dobre, a reakcije učenika su ukazivale da im je film bio zanimljiv i umetnički i sadržajno – kaže, za „Novosti“, Dana Budisavljević, čiji je film imao uspeha svuda gde je prikazan, uključujući i nagradu žirija i publike na Festivalu u Puli.

Rediteljka podseća da su postojale i preporuke nastavnika da deca vide film, pa je tako došlo i do saglasnosti ministarstva.

– Istoričari Silvestar Mileta i Tena Banjeglav izradili su i materijale uz film i oni su nam takođe odobreni. Sada je sve spremno i materijal može da ide u škole uz sam film.

Ništa neće biti nametnuto, tvrdi Dana Budisavljević, već će svaki profesor istorije ili nekog drugog predmeta odlučivati hoće li koristiti ponuđene materijale i omogućiti učenicima da vide film.

– Veoma sam srećna što se ovako završilo, a videla sam već početkom godine da su reakcije mladih pozitivne jer su govorili kako su kroz film mnogo toga saznali. Mnogi nastavnici su i samoinicijativno vodili decu u bioskop – dodaje Dana.

Prepreka za dobijanje saglasnosti od hrvatskog ministarstva nije bilo. Obično se slična preporuka traži unapred, pre nego što neki film uopšte bude prikazan, a ekipa „Dnevnika Diane Budisavljević“ to je zatražila tek nakon odlaska filma u bioskope.

Diana Budisavljević

– Nisam mogla ni sanjati da će doći do preporuke da ga gledaju učenici. Ali, ni ne postoji drugi film koji obrađuje period o kojem govori naše ostvarenje.

Rediteljka kaže da sam film ne raspiruje mržnju, nije demagoški i zato joj je bilo posebno drago da vidi kako srednjoškolci tokom sat i po projekcije ne pogledaju ni u mobilni.

– Iako smo svi očekivali mnogo žešće reakcije, pa i prepreke, to se nije dogodilo. Film je od početka pratila pozitivna energija, želja za istinom, suočavanjem, pomirenjem, izvinjenjem – kaže Dana Budisavljević.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: