Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvati se pravdaju Amerikancima zbog ustaštva

Datum objave: ponedeljak, 6 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

Povodom izveštaja Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016., u kojem su iznesene brojne kritike hrvatska Vlada je saopštila da je ta zemlja usvojila najviše standarde zaštite ljudskih prava, kao i da je odlučna da ih i dalje promoviše, a posebno kada je u pitanju zaštita prava nacionalnih manjina.

U izveštaju Stejt Departmenta je navedeno da su socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i deci, kao i korupcija najveći problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Hrvatska vlada je navela da je u pogledu nekih područja koja se u izveštaju percipiraju kao problematična potrebno istaći da su ona bila naglašavana i u izveštajima Stejt departmenta za Hrvatsku i tokom ranijih godina.

– Izveštaj u odnosu na Hrvatsku daje pregled i ocenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocenjen pozitivno. Republika Hrvatska usvojila je najviše standarde zaštite ljudskih prava ratifikujući temeljne međunarodne instrumente.

Ta činjenica je potvrđena i kroz članstvo Republike Hrvatske u svim međunarodnim organizacijama, a posebno članstvom u Europskoj uniji – navela je hrvatska vlada, prenosi regionalna tv N1.

Vlada je takođe saopštila da je odlučna u daljnjem promovisanju i zaštiti temeljnih prava, posebno naglašavajući „zaštitu prava nacionalnih manjina čemu doprinose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao deo parlamentarne većine“.

U saopštenju se naglašava da je hrvatska Vlada „jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom i preduzela je značajne korake kako bi kaznila počinioce što se izričito navodi i u izveštaju Stejt Departmenta.

Izvor: Intermagazin

Vezane vijesti:

Godišnji izvještaj SAD o Hrvatskoj: Povećan broj slučajeva diskriminacije prema Srbima
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top