fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnji izvještaj SAD o Hrvatskoj: Povećan broj slučajeva diskriminacije prema Srbima

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i deci, kao i korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki Stejt department

Ilustracija
Ilustracija

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i deci, kao i korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki Stejt department.

U izveštaju za 2016. godinu stoji da je „porastao broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima“, prenosi Hina.

Navodi se da je i dalje je problem vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji jevrejskih opština u Hrvatskoj.

„Vraćanja imovine jevrejskoj zajednici nije bilo od 2014, iako postoji nekoliko takvih zahteva“, ocenio je Stejt department.

U segmentu medijskih sloboda u izveštaju za 2016. spominje se napad na novinara Antu Tomića, pritisak vlade na rad Saveta za elektronske medije. Spominje se da je tada novoizabrani potpredsednik Sabora Ivan Tepeš predvodio marš između pet do sedam hiljada ljudi u Zagrebu protiv odluke Saveta za elektronske medije da na tri dana prekine emitovanje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba.

„Neki od demonstranata salutirali su ustaškim pozdravom“, navodi se.

Stejt department navodi da je „predstavnik za medije u OEBS- u izveštaju nakon posete Hrvatskoj napisao ‘da nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj – temeljen na sirovoj etnopolitici – uznemiravanja i zastrašivanja nezavisnog regulatornog tela za medije'“.

U kontekstu antisemitizma spominje se fudbalska utakmica između Hrvatske i Izraela na kojoj su se izvikivali ustaški pozdravi, kao i odluka jevrejških opština da bojkotuju zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu iz nezadovoljstva prema vladinom umanjivanju zločina ustaškog režima.

O diskriminaciji po nacionalnoj i verskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima.

„Broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima narastao je“, piše u izveštaju.

Navodi se da je diskriminacija prema Romima i socijalno isključenje Roma i dalje problem u Hrvatskoj gde vlada nizom mera potiče njihovo zapošljavanje, školovanje i stambeno zbrinjavanje.

U izveštaju se navodi da je hrvatska vlada je preduzela važne korake u cilju krivičnog i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava.

„Prvi put u modernoj istoriji izveštaj ombudsmana (za 2015. godinu) odbačen je na temelju sadržaja“, navodi Stejt department i dodaje da je taj izveštaj sadržao slučajeve govora mržnje, kršenja prava manjina i ograničenja medijskih sloboda.

Pretrpani zatvori, sporost pravosuđa, nerešena pitanja vraćanja imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, neka su od područja na koja se upozorava za 2016. u Hrvatskoj.

Navodi se da zabrinutost u efikasnost hrvatskog pravosuđa i pravo na dostupnost pravde budi 520.000 nerešenih slučajeva na domaćim sudovima.

Antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike LGBT zajednice, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, polnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika, među kojima je neisplaćivanje plata, područja su koja Stejt department takođe izdvaja kao problematična u području ljudskih prava u Hrvatskoj.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ostojić: Pitanje vremena „kada će pasti krv“ u Hrvatskoj …

Upozorenja zbog fašizacije društva u Hrvatskoj | Jadovno 1941.

Špigl: Nacionalistički ton u Hrvatskoj sve glasniji | Jadovno …

U Hrvatskoj su na sceni svi oblici destrukcije i …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: