Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

HRVATI HOĆE ZGRADU NA TERAZIJAMA

Datum objave: petak, 5 juna, 2015
Veličina slova: A- A+

Terazije

Terazije

Hrvatska privredna komora tužila je Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu nezadovoljna što ne može da dođe do nekretnina u Srbiji za koje smatra da joj pripadaju.

Beogradske “Večernje novosti” pišu da je u Privrednoj komori Srbije (PKS) potvrđeno da je hrvatska komora još 26. novembra 2004. godine podnijela tužbu pred Trgovinskim sudom u Beogradu protiv PKS i Privredne komore Crne Gore.

Tužbenim zahtjevom je traženo da sud utvrdi kako je ona suvlasnik 23 odsto nekretnina koje pripadaju tuženima kao pravnim sljedbenicima Privredne komore Jugoslavije, a riječ je o nepokretnostima od izuzetno velike vrijednosti.

Te nepokretnosti su na Terazijama 23, u Knez Mihailovoj 10, Dečanskoj 8, kao i određenom broju stanova koji više nisu u vlasništvu PKS.

U PKS kažu da je Trgovinski sud rješenjem od 26. aprila 2007. godine prekinuo postupak, uz obrazloženje da je nadležost suda “uslovljena provođenjem prethodnog postupka pred državnim organima, odnosno tijelima i po proceduri koja je predviđena bilateralnim sporazumima na bazi reciprociteta država sukcesora u skladu sa Sporazumom o sukcesiji”.

Hrvatska privredna komora je poslije toga podnijela predstavku protiv Srbije pred Evropskim sudom, ne vodeći računa o reciprocitetu i činjenici da se postupci u Hrvatskoj u vezi sa srpskim potraživanjima razvlače godinama i po pravilu završavaju negativno po Srbe, pišu “Novosti”.

U PKS navode da imaju saznanja i da hrvatski sudovi prekidaju postupke po tužbama srpskih privrednih subjekata radi vraćanja imovine, pri čemu PKS posjeduje imovinu u Hrvatskoj – suvlasništvo u odmaralištu na Hvaru.

Listu je u Državnom pravobranilaštvu Srbije potvrđeno da protiv Srbije postoje tužbe drugih država pred Evropskim sudom u Strazburu, a u Sektoru za zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava kažu da je riječ o dva predmeta po dvije predstavke.

Riječ je o potraživanju jednog pravnog lica iz Hrvatske i jednog iz Slovenije u vezi sa imovinom na teritoriji Srbije, navodi se u dopisu koji je potpisala vršilac dužnosti zamjenika pravobranioca Savka Mangović.

Vrijednost nekretnina koje hrvatske firme potražuju u Srbiji ne prelazi 800 miliona evra, za razliku od konfiskovanih srpskih nekretnina u Hrvatskoj koje nadmašuju 1,8 milijardi evra.

Na listi hrvatskih preduzeća koja traže imovinu i od kojih su je neka već dobila su INA, “Kraš”, Luka Rijeka, “Frank”, “Borovo”, “Varteks”, kome su neki prostori već vraćeni, kao i zagrebačkoj firmi “Rade Končar”.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

KAD SE SVEDU RAČUNI – Srpska imovina u Hrvatskoj vredi …

SVAKODNEVNE PLjAČKE SRPSKE IMOVINE – Jadovno 1941.

NETAČNA TVRDNJA DA HRVATSKA RADI NA VRAĆANJU …

Bez imena i bez imovine – Jadovno 1941.

RISTIĆ: SUD U STRAZBURU SE NE BAVI IMOVINOM SRBA …

Strazbur odobrio pljačku Srba – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top