Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

ХРВАТИ ХОЋЕ ЗГРАДУ НА ТЕРАЗИЈАМА

Датум објаве: петак, 5 јуна, 2015
Величина слова: A- A+

Теразиjе

Теразиjе

Хрватска привредна комора тужила jе Србиjу Европском суду за људска права у Стразбуру незадовољна што не може да дође до некретнина у Србиjи за коjе сматра да jоj припадаjу.

Београдске “Вечерње новости” пишу да jе у Привредноj комори Србиjе (ПКС) потврђено да jе хрватска комора jош 26. новембра 2004. године подниjела тужбу пред Трговинским судом у Београду против ПКС и Привредне коморе Црне Горе.

Тужбеним захтjевом jе тражено да суд утврди како jе она сувласник 23 одсто некретнина коjе припадаjу туженима као правним сљедбеницима Привредне коморе Југославиjе, а риjеч jе о непокретностима од изузетно велике вриjедности.

Те непокретности су на Теразиjама 23, у Кнез Михаиловоj 10, Дечанскоj 8, као и одређеном броjу станова коjи више нису у власништву ПКС.

У ПКС кажу да jе Трговински суд рjешењем од 26. априла 2007. године прекинуо поступак, уз образложење да jе надлежост суда “условљена провођењем претходног поступка пред државним органима, односно тиjелима и по процедури коjа jе предвиђена билатералним споразумима на бази реципроцитета држава сукцесора у складу са Споразумом о сукцесиjи”.

Хрватска привредна комора jе послиjе тога подниjела представку против Србиjе пред Европским судом, не водећи рачуна о реципроцитету и чињеници да се поступци у Хрватскоj у вези са српским потраживањима развлаче годинама и по правилу завршаваjу негативно по Србе, пишу “Новости”.

У ПКС наводе да имаjу сазнања и да хрватски судови прекидаjу поступке по тужбама српских привредних субjеката ради враћања имовине, при чему ПКС посjедуjе имовину у Хрватскоj – сувласништво у одмаралишту на Хвару.

Листу jе у Државном правобранилаштву Србиjе потврђено да против Србиjе постоjе тужбе других држава пред Европским судом у Стразбуру, а у Сектору за заступање пред Европским судом за људска права кажу да jе риjеч о два предмета по двиjе представке.

Риjеч jе о потраживању jедног правног лица из Хрватске и jедног из Словениjе у вези са имовином на териториjи Србиjе, наводи се у допису коjи jе потписала вршилац дужности замjеника правобраниоца Савка Манговић.

Вриjедност некретнина коjе хрватске фирме потражуjу у Србиjи не прелази 800 милиона евра, за разлику од конфискованих српских некретнина у Хрватскоj коjе надмашуjу 1,8 милиjарди евра.

На листи хрватских предузећа коjа траже имовину и од коjих су jе нека већ добила су ИНА, “Краш”, Лука Риjека, “Франк”, “Борово”, “Вартекс”, коме су неки простори већ враћени, као и загребачкоj фирми “Раде Кончар”.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

КАД СЕ СВЕДУ РАЧУНИ – Српска имовина у Хрватскоj вреди …

СВАКОДНЕВНЕ ПЉАЧКЕ СРПСКЕ ИМОВИНЕ – Jadovno 1941.

NETAČNA TVRDNJA DA HRVATSKA RADI NA VRAĆANJU …

Без имена и без имовине – Jadovno 1941.

РИСТИЋ: СУД У СТРАЗБУРУ СЕ НЕ БАВИ ИМОВИНОМ СРБА …

Стразбур одобрио пљачку Срба – Jadovno 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top