fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

HRIZOSTOM: BOG LjUDIMA DAJE SVE ŠTO JE DOBRO, PA MAKAR I STRADANjE

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je, u prisustvu velikog broja vjernika iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u opštini Novo Sarajevo, povodom krsne slave ove crkve, poručivši da Bog ljudima daje sve što je dobro, pa makar to bilo i stradanje.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u opštini Novo Sarajevo, povodom krsne slave ove crkve.

Nakon litrugije i slavskog obreda, kome su kumovali Nedeljka i Vito Glavonjić sa članovima porodice, obavljeno je osveštanje grožđa i održana litija oko hrama.

„Sve ono što nam Gospod daje, daje nam na dobro, pa čak i kad trpimo stradanje. Nema čovjeka, braćo i sestre, koji je među nama ili oko nas, a da nije Božije stvorenje i davanje. Mi danas slavimo čudesnu tajnu, tajnu našeg vječitog preobražavanja“, rekao je vladika Hrizostom tokom besjede vjernicima u crkvi u Pofalićima.

On je istakao da je čovjek preobražen u Hristu Gospodu upravo sveti čovjek.

Mitropolit Hrizostom pozvao je sve vjernike i sve ljude da posebno povedu računa o svom zdravlju i zdravlju drugih, tim prije jer je epidemija virusa korona nepredvidivi izazov današnjice.

„Pridržavajte se svega što vam nauka kaže. I naša vjera kaže da treba sačuvati sebe jer nam je Gospod dao tu pamet koju imamo. To je dobro za naše spasenje, ali i za spas svakog drugog čovjeka“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Hram Preobraženja Gospodnjeg su 1940. godine sagradili svojim prilozima pravoslavni Srbi Dolačke parohije i brojni priložnici iz drugih parohija.

Ovaj hram završen je i osveštan 8. septembra 1940. godine uz prisustvo tadašnjeg patrijarha srpskog Gavrila Dožića, mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića, episkopa Nikolaja Velimirovića, Nektarija Krulja i Nikolaja Jokanovića, te 50 sveštenika, visokih zvanica i oko 50.000 vjernika.

Paroh dolački Čedomir Đelmo rekao je ranije Srni da su vjernici, sarajevski Srbi, mali po broju, ali veliki po vjeri, stradanju i trpljenju.

„U likovima tih sadašnjih vjernika mogu se prepoznati vjernici iz prvih vijekova, što je zaista veliko čudo. Pa i mi sveštenici smo ponekad padali u tu zamku – šta raditi u Federaciji BiH, gdje je sve staro i iznemoglo? Međutim, ponekad nam Gospod, pogotovo na svetoj liturgiji, otkrije i veliku duhovnost naših vjernika koji su ostali ovdje u Sarajevu“, riječi su oca Đelma.

On je zahvalio Bogu što je u posljednjih više od godinu dana ovaj hram bio pošteđen napada vandala, kao što je to bio slučaj prethodnih godina u Sarajevu, kada je policija imala pune ruke posla da otkrije napadače koji su na razne načine pokušavali da oskrnave ovaj hram.

U svome postojanju od 80 godina, Hram Svetog Preobraženja u Novom Sarajevu dva puta je zatvaran i skrnavljen. Od 1941. do 1945. godine vlasti Nezavisne Države Hrvatske zatvorile su hram, a sveštenike protjerale, a u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine bio je žrtva provale i pljačke. Popravljen je i osveštan po završetku rata 1995. godine.

Poslije rata, od 1995. godine, hram je obnovljen staranjem nadležnog paroha i parohijana.

Svetinja je očišćena i osveštana, uređena je porta i popravljen krov. Od prokišnjavanja i vlage bile su oštećene električne instalacije i freske. Spoljni zidovi hrama, koji su od tesanog bijelog kamena, bili su gotovo crni na nekim dijelovima.

Tokom narednih godina otklonjene su posljedice oštećenja. Postavljena je nova instalacija, obnovljena zidna ograda, a fasada hrama očišćena.

Od 2004. godine počinje oslikavanje unutrašnjosti hrama. Nakon svih ovih i drugih manjih radova, Hram Svetog Preobraženja u opštini Novo Sarajevo po izgledu i dobrom održavanju jedan je od najljepših u Mitropoliji dabrobosanskoj.

Radovi na postavljanju podnog grijanja u hramu završeni su do 19. avgusta 2009. godine – hramovne slave Svetog Preobraženja, koja je svečano proslavljena uz prisustvo tadašnjeg Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i sasluženje sedam sveštenika.

Pri ovom hramu su služili sveštenici: Zamfir Miličević, Jovan Marjanović, Jovan Škaljak, Veljko Škaljak, Vojislav Čarkić, Lazar Vasiljević, protosinđel Avakum Rosić, Jadran Danilović i Čedomir Đelmo.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: