Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hitno zamjeniti postojeću izložbu koja izjednačava ubice i žrtve

Izraelski istoričar Gideon Grajf upozorio je da postojeća izložba u Memorijalnom kompleksu u Jasenovcu mora hitno da bude zamijenjena, jer daje pogrešnu i izvrnutu sliku strahota koje su ustaše počinile u ovom logoru, pa se ne zna ko je zločinac, a ko žrtva.

Torturu i sadizam ustaša osetili odrasli, ali i deca Gideon Grajf Foto: V. Danilov
Gideon Grajf Foto: V. Danilov

„Posjetioci su dovedeni u zabludu oko broja žrtava, načina torture, ponižavanja i brutalnih ubistava logoraša“, rekao je Grajf.

On je za „Večernje novosti“ izjavio da svjetska istoriografija ima dužnost da sačuva sjećanje na genocid koji su nad Srbima, Jevrejima, Romima, Sintima i antifašistima počinile ustaše u Jasenovcu.

Grajf je poručio da broj žrtava ne smije biti predmet cjenkanja „kao na pijaci“.

„Da li će namjerno umanjenje broja učiniti da ustaški zločini budu manje zločinački? Fokus istraživanja treba da bude na metodama brutalnog, nehumanog, ručnog kasapljenja, sječenja udova nedužnih žrtava, uključujući i ubijanje tek rođenih beba, ali i fetusa vađenih iz utroba majki“, rekao je Grajf.

Grajf je naglasio da bi, na osnovu svega što je vidio u Hrvatskoj, rekao da u njoj postoji neka vrsta nostalgije i „simpatije“ prema ustaškoj ideologiji i da je to, nažalost, uočljiv i prepoznatljiv trend.

„U Njemačkoj je pozdrav `Zig hajl` zakonom zabranjen. Šokantno je da se u današnjoj Hrvatskoj može čuti ustaški pozdrav `Za dom spremni`, koji uzvikuje omladina na fudbalskim utakmicama i rok koncertima“, rekao je Grajf i dodao da je obaveza političara da spriječe oživljavanje ustaštva.

Grajf je naglasio da niko ko je rođen u Hrvatskoj ili Njemačkoj poslije 1945. godine nije kriv za ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, ali da i Hrvatska i Njemačka snose moralnu odgovornost za sprečavanje pojave nacističke i ustaške ideologije koja je dovela do uspostavljanja najozloglašenije fabrike smrti i sistematskog uništavanja ljudi.

Grajf je konstatovao da su pokušaji da se uspostavi „nova“ istorija i revizija događaja osuđeni na propast, jer je istina uvijek jača od laži.

„Ako je Njemačka mogla da prevaziđe svoju nacističku prošlost i postane `spiritus movens` Evrope, pa može i Hrvatska da se suoči sa ustaškom prošlošću iz 1941. godine, da je prevaziđe i nastavi dalje“, rekao je izraelski istoričar Gideon Grajf.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Istoričar Gideon Grajf u UN održao predavanje o Jasenovcu …

Laurence Weinbaum: Jasenovac je primjer zamagljivanja istorije holokausta

Samo je devet školskih ekskurzija iz Hrvatske lani bilo u Jasenovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: