fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Laurence Weinbaum: Jasenovac je primjer zamagljivanja istorije holokausta

U Hrvatskoj je ubijeno više od 30 hiljada Jevreja  i to je realnost, ali mnogi ludaci ne daju da je tako, kaže glavni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa za Izraela Laurence Weinbaum

Foto: Davor Višnjić / PIHSELL
Foto: Davor Višnjić / PIHSELL

Glavni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa za Izrael  Laurence Weinbaum izrazio je u srijedu navečer u Zagrebu uznemirenost posjetom koju je taj dan imao Spomen području Jasenovac i rekao da je to primjer zamagljivanja istorije holokausta koja je prisutna u nizu zemalja istočne Evrope.

To je jedna od najgorih izložbi koje sam vidio, ne znam što bih rekao, izjavio je Weinbaum na tribini o edukaciji o Holokaustu u Republici Hrvatskoj, održanoj u Jevrejskoj opštini Zagreb u prigodi Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust.

Weinbaum, koji je ujedno i glavni direktor Izraelskog vijeća za vanjske odnose, dodao je da je izložba loše koncipirana ali da je i tehnički loša, te da je morao kleknuti da vidi neke dijelove zbirke.

On je pozvao hrvatske vlasti da podrže osnivanje mješovitog odbora u kojem bi pored znanstvenika iz Hrvatske bili kolege iz inozemstva koji su taj problem uspješno riješili, kao u Norveškoj ili Njemačkoj. Taj bi odbor dao odgovore na pitanja Holokausta u Hrvatskoj i pomagao u njegovoj javnoj prezentaciji, kazao je.

Weinbaum je istakao da od interpretacije istorije zavisi naš stav o sadašnjosti i budućnosti, o čemu nažalost, govore negativna kretanja u Poljskoj, Rumunskoj, Mađarskoj i baltičkim državama.

No, po njegovom mišljenju, problem nije u istoričarima jer „on dolazi s vrha“. Nije u pitanju neznanje nego negacija i zamagljivanje. Potrebno je zrelo društvo koje neće prebacivati odgovornost na druge, i njih optuživati, nego preuzeti odgovornost.

– U Hrvatskoj je ubijeno više od 30 hiljada Jevreja i to je realnost, ali mnogi luđaci ne daju da je tako. U Poljskoj je jevrejska zajednica potpuno iskorijenjena, a činila je 10 posto stanovništva. Grupa istraživača se hrabro bavila time u Poljskoj i našla da je bilo dosta onih koji su imali koristi od uništenja Jevreja. To je teško prihvatiti, rekao je Weinbaum i dodao da su ti istraživači danas izloženi optužbama da su izdajnici.

Zdravlje tih društava, pa i Hrvatskog, ovisi o odnosu prema Holokaustu. Ako Jevreji osjećaju da ih poštuju i da se sjećaju njihovih stradanja, to je lakmus papir za zdravlje društva, kazao je.

Ako predstavnici Jevreja a ne žele biti prisutni na državnoj komemoraciji o Holokaustu, to treba biti važan znak za društvo, rekao je.
Weinbaum je rekao da je protivnik kolektivnih krivnji i ne misli da je narod kriv, ali smatra da svaki narod mora moći prenijeti poruku i sjećati se onoga što se dogodilo.

On je izrazio očekivanja da će Hrvatska smoći snage da se suoči s preuzimanjem odgovornosti za zločine koji su počinjeni u NDH i da će se suprotstaviti glorifikaciji onih koji su ubijali.

Ipak, ostavio je otvorenim koliko je moguće jer, kako je rekao, zna da političari imaju izazov donositi odluke koje im neće donijeti glasove, ali i da civilno društvo i mediji nisu toliko snažni da sami iznesu taj problem.

Istoričar Neven Budak rekao je da se stanje s nastavom istorije o Holokaustu značajno popravilo od 2000. godine i da danas postoje brojni udžbenici i priručnici, te edukacija nastavnika u Hrvatskoj i izvan nje.

Ipak, pravo stanje nije mogao ocijeniti jer za to, kako je rekao, trebaju istraživanja koje nisu provedena.

Smatra da je hrvatska historiografija sposobna istražiti pitanja Holokausta, koja se u Hrvatskoj puno više izbjegavaju zbog zločina nad Srbima nego zbog stradanja Jevreja, iako upravo historiografija 20. stoljeća metodološki zaostaje za drugim područjima.

Međutim, najveći problem je što vlast podupire udruženja koje promovišu tvrdnje da Jasenovac nije bio mjesto zločina, a neki iz tog udruženja pišu predgovor knjizi da je Zemlja ravna ploča, slegao je ramenima Budak.

Vesna Teršelič iz Dokumente je rekla da je u Hrvatskoj veći problem negiranje genocida na Srbima, te se zauzela za donošenje novog političkog okvira na razini Evropske Unije koji će ojačati „Evropu pamćenja“.

Predsjednik Jevrejske zajednice Zagreb Ognjen Kraus smatra da se ključni problem nalazi u politici i dodao da u srijedu tokom posjeta Jasenovcu niko iz Ministarstva kulture nije bio prisutan. Također, kada se u Hrvatskoj govori o Holokaustu, nikad se ne navode primjeri iz Hrvatske nego iz Aušvica.

Državna komisija za utvrđivanja žrtava iz 1999. zaključila je da je u Hrvatskoj stradalo 240 Jevreja i sedam stotina i nešto Srba. Predsjednik Komisije Vice Vukojević potom je izabran za suca Ustavnog suda, rekao je Kraus i dodao da ljudi iz vlasti uspoređuju žrtve Bleiburga i Jasenovca, što je neprihvatljivo.

Jedna nastavnica istorije iz unutrašnjosti požalila se da je hrvatsko društvo jako rigidno, što se, kako je rekla, ne vidi u Zagrebu. Ondje među mladima „postoji samo Hrvat-katolik“, i ako neko kaže da nije vjernik, tamošnji gimnazijalci to ne mogu shvatiti, rekla je.

Predstavnik Ministarstva kulture Dražen Klinčić kazao je da Ministarstvo poduzima razne napore, kako oko Jasenovca tako i oko obilježavanja brojnih jevrejskih grobalja.

Voditeljica Šoa akademije Sanja Zoričić Tabaković rekla je da edukacija o Holokaustu ima cilj za senzibiliziranje društva za slabije, da ga u Šoa akademiji provode eminentni predavači te da je svjedočenje preživjelih jedno od njegovih najboljih dijelova. Ocijenila je da u školama obrazovanje o Holokaustu slabo i da je dokaz toga indiferentnost prema Holokaustu.

Rekla je da je bila članica Savjeta Spomen područja Jasenovca četiri godine i da se trudila upozoravati na probleme, ali da je jedni rezultat da „Savjeta više nema“.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja navodno dobro sarađuju s Memorijalnim centrom Yad Vashemom u Izraelu i Šoa akademijom u Parizu, ali ne sarađuju s nama koji smo tu, iza ćoška, rekla je.

U Jasenovcu ne vidim ništa komplicirano za shvatiti kao što gospodin Klinčić kaže. Dva milijona kuna godišnjeg budžeta za Jasenovac je sramotno malo, rekla je Zoričić Tabaković i dodala da je uvredljivo govoriti o Jevrejskoj zajednici u Hrvatskoj kao da je mrtva i kao da je nema.

Izvor: vecernji.hr

Vezane vijesti:

Rabin Asijel: Na izložbi u UN prikazane činjenice

Istoričar Gideon Grajf u UN održao predavanje o Jasenovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: