Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Samo je devet školskih ekskurzija iz Hrvatske lani bilo u Jasenovcu

“Postav muzeja odaje utisak istorijskog podsjećanja na ‘lijepa vremena’ neke firme, a ne na stradanja ljudi”, zapisao je jedan nedavni posjetitelj

Ivo Pejaković Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Ivo Pejaković Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

“Nedovoljno eksponata i nedorečena bešćutnost logora. Prostor je održavan, a kustosi odlični”, jedna je od primjedbi posjetitelja Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac, upisana u knjigu dojmova.

Nema previše primjedbi posjetitelja, ali se ipak pojavljuju i uglavnom su iste koje ističe i jevrejska zajednica u Hrvatskoj, kao i glavni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa za Izrael Laurence Weinbaum. On je na tribini u četvrtak rekao da je izložba stalnog postava u Memorijalnom muzeju Jasenovac “jedna od najgorih izložbi koje sam vidio, izložba je loše koncipirana, ali je i tehnički loša te sam morao kleknuti da vidim neke dijelove zbirke”.

Skučen prostor

I doista, prostor Memorijalnog muzeja je skučen, prostire se na samo 350 četvornih metara te je ispresijecan hodnicima i prostorijicama kako bi se dobilo što više mogućnosti za predstavljanje materijala na tako maloj površini. Izloženo je stotinjak najreprezentativnijih predmeta, a u depoima Spomen-područja još je 4000 predmeta koje posjeduje JUSP, ne računajući dokumentaciju.

U stalnom postavu je i 69.000 imena žrtava koje su bile utvrđene do otvaranja Memorijalnog muzeja u novembru 2006. godine. Danas je brojka poimence utvrđenih žrtava, zahvaljujući radu radnika Javne ustanove, povećana na nešto više od 83.000, ali novoutvrđene žrtve još nisu na izloženom popisu.

No, dojam je ipak da je nešto drugo najveći problem sadašnjeg stalnog postava.

“Postav muzeja odaje utisak nekog istorijskog podsjećanja na ‘lijepa vremena’ neke firme, a ne na patnje i stradanja običnih malih ljudi. Utisak je kao da je 40-ak članova moje porodice umrlo od posljedica uboda na iglu za štrikanje ili od pada cigle na glavu, Bogu hvala, nije ih niko ubio” – nedavna je napomena još jednog posjetitelja muzeja. Naime, u sadašnjem postavu, za razliku od onog prije 1991. godine, nema eksplicitnih fotografija žrtava, njihova stradanja i zločinaca.

Nema hronologije

– Autori stalnog postava nisu se odlučili unutar izložbe prikazivati eksplicitne fotografije zločina i unakaženih tijela. Razlog je tome što su smatrali da bi time žrtva bila još jednom ponižena izlaganjem takvih fotografija, pa one nisu u stalnom postavu. A kritika je i da u muzeju nije dovoljno obrađena uloga počinitelja zločina, konkretno ustaša – govori direktor Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac Ivo Pejaković kojem, kao istoričaru, u postavu nedostaje i hronološko praćenje događaja u logoru. Kako nam je rekao, neki drugi slični muzeji u Izraelu i SAD-u imaju u postavu i takve eksplicitne fotografije ubistava i zločinaca, na što se autori stalnog postava u Jasenovcu nisu odlučili. Te su fotografije u posebnim ormarićima u sklopu postava koji se moraju otvoriti kako bi se razgledale, s obzirom na to da se djecu posjetitelje i članove porodica žrtava želi sačuvati od takvih prizora. Muzej je lani posjetilo 12.805 posjetitelja, od čega je 5883 posjetitelja bilo iz Hrvatske. Porazno je što je samo devet školskih grupa iz Hrvatske bilo lani u Jasenovcu, a iz inozemstva 12.

Autor: Danijel Prerad

Izvor: vecernji.hr

Vezane vijesti:

Laurence Weinbaum: Jasenovac je primjer zamagljivanja istorije holokausta

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: