Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hercegovci u Srbiji spremaju pismo državnom tužiocu Vukčeviću i ministru Selakoviću

U prostorijama Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu održan je sastanak Koordinacionog odbora beogradskih i pančevačkog hercegovačkog udruženja.

Milenko Čabrilo, Žarko Butulija, Svetozar Crnogorac, Stevan Komnenić, Blagoje Milinić, Miodrag Dunđerović, Žarko J. Ratković i Milenko Jahura (Foto: Slobodna Hercegovina)
Milenko Čabrilo, Žarko Butulija, Svetozar Crnogorac, Stevan Komnenić, Blagoje Milinić, Miodrag Dunđerović, Žarko J. Ratković i Milenko Jahura (Foto: Slobodna Hercegovina)

Sastanku su pored domaćina Žarka J. Ratkovića predsednika Udruženja Trebinjaca u Beogradu i Žarka Butulije prisutvovali: Svetozar Crnogorac, potpredsednik Koordinacionog Odbora i predsednik Kluba Gačana u Beogradu, Milenko Jahura (predsednik SND Prebilovci), Miodrag Dunđerović (predsednik Kluba Bilećana), Blagoje Milinić (Udruženje Nevesinjaca u Beogradu), dok su Stevan Komnenić (predsednik) i Milenko Čabrilo predstavljali ZK „Hercegovac“ iz Pančeva.

Na početku sastanka Svetozar Crnogorac je naglasio da je sastanak sazvan u okrnjenom sastavu (bez vojvođanskih udruženja) nikako zbog nekog nejedinstva ili „Ne daj Bože, seperatizma“, već iz praktičnih razloga, te da će za svaku odluku koja bude doneta biti tražena saglasnost i ostalih udruženja uz sve pohvale na dosadašnju veoma dobru međusobnu komunikaciju. Takođe prilikom prve naredne hercegovačke svečanosti biće upriličen sastanak svih članova Koordinacionog odbora na lokaciji gde se bude održavala navedena svečanost.

Prisutni su analizirali dosadašnji rad i posebno izrazili veliko zadovoljstvo proteklom Hercegovačkom akademijom, koja bi trebalo da bude ideja vodilja i za buduće zajedničke akcije.Takođe su pozitivno ocenjene sve aktivnosti udruženja koje su se odnosile na izgradnju i osvećenje hrama u Prebilovcima.

Zadovoljni završetkom izgradnje Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima, prisutni u se saglasali da treba podstaći privrednike da omoguće život srpskog naroda u tom delu Hercegovine, jer bi i manja firma koja bi zaposlila bar desetak ljudi bila od nemerljivog značaja za opstanak i dalji razvoj najstradalnijeg sela na svetu u Drugom svetskom ratu.

U prostorijama Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu održan je sastanak Koordinacionog odbora beogradskih i pančevačkog hercegovačkog udruženja.
U prostorijama Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu održan je sastanak Koordinacionog odbora beogradskih i pančevačkog hercegovačkog udruženja.

Koordinacioni odbor će uputiti pismo državnom tužiocu Vladimiru Vukčeviću i Ministarstvu pravde Republike Srbije sa ciljem da se aktivnije odnosi prema podnetoj tužbi i pitanjem šta je do sada preduzeto i šta namerava da se preduzme povodom krivične prijave Srpskog nacionalnog društva Prebilovci iz Beograda, za zločine nad Srbima u Dolini Neretve u periodu 1992- 95. godine, koja je tom tužilaštvu predata još davne 2008. godine.

Koordinacioni odbor će nastaviti komunikaciju i aktivnosti sa narodnim poslanikom Miodragom Lintom, predsednikom Odbora za dijasporu i tražiti da se dalje nastave započete aktivnosti i ostvari konkretnija pomoć i podrška razvoju Hercegovine od strane Republike Srbije.

Takođe, Odbor je zadužio Milenka Čabrila da u komunikaciji sa državnim organima Srbije prikupi više informacije o planovima izgradnje memorijalnog centra u Beogradu, kako bi se što adekvatniji način uključio u dalje aktivnosti po pitanju hercegovačkih srpskih žrtava stradalih u dvadesetom veku.

Sva udruženja su obećala da će pomoći da SND „Prebilovci“ uspešno završi započeti „Atlas genocida nad srpskim narodom u Hercegovini 1941-45″, koji je od kapitalnog nacionalnog značaja. Reč je o projektu koji treba na jednom mestu dokumentovano da objedini sva srpska stradanja koja su se desila na prostoru Hercegovine.

Udruženja će zamoliti matične opštine (Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća, Istočni Mostar) sa željom da se pomognu u obezbeđivanju ličnosti koje mogu pružiti što više informacija o počinjenim zločinima, fotografisanju, evidentiranju i posebno prevozu do najvažnijih lokacija na kojima su stradali Srbi.

Postavilo se pitanje korišćenja prostora HET-a u Beogradu od strane drugih udruženja (Gacko,Nevesinje i Bileća) a Žarko J. Ratković je prisutne obavestio da je darodavac prostorija HE Trebišnjica saglasan da se tu održavaju sastanci svih hercegovačkih udruženja, navodeći i kolike su redovne mesečne obaveze. Predložena je mogućnost da se Udruženja dogovore da svako u skladu sa svojim potrebama korišćenja prostora participira u podeli troškova.

Prisutni su se saglasili da će Udruženja delovati vanpartijski i da će u skladu sa svojim mogućnostima raditi na reduciranju političkih tenzija, koje su na veliko žaljenje prisutnih veoma izražene u Hercegovini. Ukoliko bude potrebe, u slučajevima koji su od opšteg zavičajnog interesa,  Odbor će se obratiti javnosti i jasno izneti svoj stav.

U narednim danima biće definisan i kalendar događaja koji bi po prvi put ove godine funckionisao na način da razmak između zavičajnih okupljanja bude bar 15 dana.

Koordinacioni odbor je pohvalio i dosadašnji rad portala Slobodna Hercegovina. prisutni su se saglasili da postoji potreba za medijem koji će pratiti aktivnosti Hercegovaca u Srbiji. Narednih dana Koordinacioni odbor će proslediti preporuku svim hercegovačkim udruženjima u Srbiji o budućem finansiranju sajta, a zauzvrat će pored redovnih izveštaja i promotivnih akcija udruženja imati mogućnost da dobiju reklamni prostor za poslovne prijatelje na najposećenijem i najuticajnijem hercegovačkom portalu u Srbiji.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

OVO SMO DUGO ČEKALI: Igra i pjesma u našim Prebilovcima

Bastašić: Proputovaće izložba svijetom i suočiti neuke sa prebilovačkim bolnim naukom

SH U PREBILOVCIMA: Pobeda života Svete Hercegovačke zemlje (FOTO)

(VIDEO) Hercegovačka akademija: Najveći skup Hercegovaca u Srbiji u ovome veku

BRAVO HERCEGOVCI Hercegovačka akademija u srpskoj prestonici na ponos rodne grude

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: