fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Басташић: Пропутоваће изложба свијетом и суочити неуке са пребиловачким болним науком

Идеjа да се уради пребиловачка изложба, ниjе рођена ни у институциjама, ни у главама националних стратега ни историчара, него у душама потомака српских жртава пострадалих од стране НДХ

Ђорђе Алексић, Душан Ј. Басташић и Миленко Јахура на отварању изложбе. ФОТО: УГ Огњена Мариjа Ливањска

Ђорђе Алексић, Душан Ј. Басташић и Миленко Јахура на отварању изложбе. ФОТО: УГ Огњена Мариjа Ливањска

Ево нам пребиловачке изложбе у Пребиловцима, у предвечерjе великог празника освештања Храма Христовог васкрсења, овдjе уз мошти Светих пребиловачких новомученика, овдjе гдjе и треба да буде, да свjедочи и учи о пребиловачком страдању и васкрсењу, да опомиње пребиловачким наравоучениjем.

Даће Бог да ова изложба пропутуjе Србиjом, Српском и српском диjаспором, тако да сваки Србин добиjе могућност да сазна и научи о овом симболу српског страдања.

Да пропутуjе свиjетом и суочи неуке са пребиловачким болним науком.

Ова изложба jе много окаснила. Требала jе да буде овдjе jош `45 када jе и оваj Свети Храм требао да буде изграћен. Али и недавно, приjе годину дана, идеjа да се уради пребиловачка изложба, ниjе рођена ни у институциjама, ни у главама националних стратега ни историчара, него у душама потомака српских жртава пострадалих од стране Независне државе Хрватске, окупљених око УГ Јадовно 1941. и СНД Пребиловци.

Др Андреj Фаjгељ, тадашњи директор КЦ Новога Сада, одмах jе прихватио ову идеjу и ова институциjа jе у циjелости финансирала оваj проjекат.

Много jе српски народ пострадао у 20 виjеку, па и не чуди да jе све више организациjа коjе окупљаjу потомке жртава коjи не чекаjући политичку вољу и прави тренутак, не хаjући за политичком коректношћу, радећи готово у правилу волонтерски, чине све што могу да очуваjу сjећање и испишу наук о породичном и завичаjном страдању, свjедоче о сатирању рода свога православног.

Ове организациjе и часни поjединци, дубоко посвећени своjоj мисиjи, поред осталог упорно указуjу институциjама, свjетовним и црквеним, на тешко разумљиве пропусте на пољу очувања сjећања на пострадали род наш.

Близу тридесет оваквих организациjа и активних поjединаца, са благословом Владике Атанасиjа Раките, формирало jе прошле године Сабрање удружења потомака и поштовалаца српских жртава ратова у 20 виjеку.

Захвални смо Влади Р. Србиjе, коjа све снажниjе и отворениjе, подржава и финансира проjекте чланица Сабрања и зато нас посебно радуjе да jе са нама вечерас изасланик Управе за диjаспору Владе Републике Србиjе, господин Ђорђе Алексић.

Негдjе на половини текста постави слику публике и испод напиши: У публици су били прегаоци окупљени око Пребиловаца. ФОТО: Слободна Херцеговина

У публици су били прегаоци окупљени око Пребиловаца. ФОТО: Слободна Херцеговина

Надамо се да ће оваj велики труд бити препознат и од стране Светог архиjереjског Сабора СПЦ и очекуjемо да ће се поново размотрити наша одбиjена молба да се изабрани представник Сабрања укључи у Одбор за Јасеновац. Сигурни смо да би наш представник, госпођа Гордана Достанић из удружења Огњена Мариjа Ливањска, своjим знањем и агилношћу дала значаjан допринос раду Одбора за Јасеновац на пољу културе сjећања на српске жртве, jер нас ране нашег рода наjвише боле.

Исто тако очекуjемо и да Музеj жртава геноцида у Београду, за почетак барем одговори на нашу молбу да се вриjедни Миленко Јахура, изабрани представник Сабрања укључи у Управни одбор Музеjа.

У име УГ Јадовно 1941, рећи ћу без увиjања, jер ово Свето мjесто то подразумиjева, да нисмо задовољни радом поменутих институциjа.

Поразна jе чињеница да у уџбеницима Српске нема ни слова о Пребиловцима, о Јадовну, о логорима на Пагу, о Гаравицама, о Ливањским, херцеговачким и велебитским jамама, о Садиловачкоj и Глинскоj цркви, о страдању Срба у Подрињу.

Нема у уџбеницима ни Доње Градине. Она се помиње само као: “десна обала Саве”.

У исто вриjеме, наша дjеца детаљно уче о искрцавању у Нормандиjи и рату у сjеверноj Африци.

А ко не учи, њему се понови. Пребиловци су болан примjер.

Ова изложба jе само каменчић а оваj Храм небоземне љепоте jе угаони камен или чак темељ за изградњу и усваjање српског сатирања од стране Независне државе Хрватске у наше траjно памћење. Ако и даље будемо овако историjски и национално неодговорни, постоjи обjективна опасност да ће се зла историjа поновити нашоj дjеци, нашим потомцима.

Поред Храма, неколико књига, интернет саjтова и ове изложбе, овдjе у Пребиловцима, треба да се подигне и Мемориjални центар са свим садржаjима коjе имаjу слични центри у свиjету.

Идући ка том циљу, УГ Јадовно jе донаторским средствима недавно прибавило jедну страдалничку кућу, уништену у протеклом рату, управо на путу коjи повезуjе оваj Дом са новим Храмом.

Са Благословом Владике захумско-херцеговачког и приморског Господина Григориjа, у току jе прибављање потребних дозвола и израда проjектне документациjе за подизање Мемориjалног центра под радним називом “Пребиловачка кућа”.

Наша кућа ће, ако Бог да бити мjесто гдjе ће поред централног пребиловачког Архива и библиотеке, постоjати и музеjско-галериjско-едукативни простор као и смjештаjни дио за научнике али и за умjетнике свих профила коjи ће овдjе стварати, пунећи своjа чула свим богатствима коjе ово свето мjесто и херцеговачка земља нуде.

Пребиловачка кућа ће ако Бог да бити и мjесто дружења потомака српских жртава геноцида почињеног од стране Независне државе Хрватске али и како рече Јахура, витални покретачки обjекат сваковрсне обнове села.

Оваj веома захтjеван али и богоугодан проjекат, не можемо реализовати сами, али смо дубоко увjерени да ће Срби широм свиjета а онда и српске институциjе, препознати његов значаj и помоћи у његовоj реализациjи.

Како радили, тако нам и Бог помогао!

Обраћање Душана Ј. Басташића на отварању сталне изложбене поставке «Пребиловци» у Пребиловцима, 07. августа 2015.

 

Везане виjести:

ПОКОЉ ПРЕБИЛОВЧАНА У МОРИНОМ ОТОКУ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

ВИДЕО – Изложба „Пребиловци“ – Београд 21. маj 2015 …

СХ У ПРЕБИЛОВЦИМА: Победа живота Свете Херцеговачке земље (ФОТО)

Пребиловци – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: