fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

БРАВО ХЕРЦЕГОВЦИ Херцеговачка академија у српској престоници на понос родне груде

Херцеговачка академиjа

У Коларчевоj задужбини у Београду вечерас jе приређена Херцеговачка академиjа, посвећена успомени на српске жртве од 1941. до 1945. године коjа jе окупила близу 900 Херцеговаца, коjи су скупили преко 600.000 динара /око 10.000 КМ/ за обнову храма Христовог васкрсења у Пребиловцима.

Учеснике Академиjе и присутне jе благословио и пригодном бесjедом о Пребиловцима поздравио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григориjе, истичући значаj обнове страдалних Пребиловаца и позиваjући окупљене да 8. августа дођу на освештање храма у наjстрадалниjем селу Европе.

„Приjе 75 година пребиловачки мученици су живjели исто као и ми данас – бринули се, радили, стрепили, надали се, имали, оскудjевали, радовали се и туговали, некада пjевали, маштали, вољели, сниjевали. Међутим, неки други људи, пустивши у своjе срце зло, одлучише да их убиjу. Не да им узму имања, њихову радост и тугу, него много више. Наумили су да им одузму живот“, казао jе владика Григориjе, додаjући да су их затим бацили у jаме, у дубину земље.

Он jе истакао да су кости мученика послиjе 50 година од страдања угледале свjетлост и сунце, гдjе потомци достоjно сахранише кости предака.

„Синови злочинаца, синови по хтjењу у опредjељењу, бомбама и минама разорише започети храм и по други пут мучки убише већ убиjене. Од њихових експлозиjа подиже се диван пепео и издигоше се непрегледне варнице“, казао jе владика Григориjе, додаjући да Христос у Пребиловцима изведе из мртвих и преведе у живот мартире пребиловачке и Херцеговачке.

Херцеговачка академиjа

Херцеговачкоj академиjи, коjа jе jош jедном потврдила jединство Херцеговаца ван родне груде, присуствовао jе и предсjедник Републике Српске Милорад Додик, коjи jе истакао да Академиjа представља велики чин солидарности, а црква потврду српског постоjања у Херцеговини.

„Веома сам поносан што ћемо моћи заjедно да се нађемо код храма 8. августа и да пошаљемо снажну поруку да смо ту, да чак и ако нас убиjаjу два пута да нас не могу убити“, рекао jе Додик, додаjући да jе храм у Пребиловцима потврда српског постоjања и остаjања на овим просторима.

Предсjедник Додик jе истакао да су институциjе Српске од почетка подржале инициjативу за обнову храма, као и огромну енергиjу коjу су у томе показали Српска православна црква и владика Григориjе.

Историчар Драган Мастиловић jе истакао да су усташе 1941. године у Пребиловцима убиле 850 Срба од укупно 1.000 становника тог села.

Своjим присуством и учествовањем у програму Академиjу су увеличали пjесници Матиjа Бећковић, Раjко Петров Ного, Гоjко Ђого, Божидар Глоговац и Ђорђо Сладоjе, драмски умjетници Милорад Капор и Гоjко Шантић. Са Херцеговцима су били и оперска пjевачица Јадранка Јовановић, док су пjесмом уз гусле скуп Херцеговаца увеличали гуслари Бошко Вуjачић, Вељко Ђурановић и Славко Алексић, те Хор „Лола“.

Присутни су, између осталих, били и народни посланици Лука Петровић, Ненад Стевандић и Дарко Бањац, прослављени спортисти Вања Грбић и Деjан Бодирога, глумац Драган Бjелогрлић, као и професор доктор Предраг Пешко.

Водитељи програма су били Снежана Лукић и Миливоjе Бештић, док jе за режиjу Херцеговачке академиjе био задужен Балша Ђого.

Свети архиjереjски Сабор Српске православне цркве канонизовао jе пребиловачке мученике и од прошле године се славе као свети и то 6. августа.

Извор: Trebinje Live

 

Везане виjести:

Буди део историjе: Херцеговачка академиjа (8. jун) – наjвећи и …

Патриjарх Иринеj подржао одржавање Херцеговачке академиjе!

Сjећање на злочин у херцеговачком селу Корита – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: