Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Grajf: U Jasenovcu su ustaše uživale u mučenju

Glavni istraživač Instituta za Holokaust „Šem Olam“ Gideon Grajf rekao je da je Jasenovac bio sličan drugim koncentracionim logorima po tome što u njima nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti ih prije smrti, dok su ustaše uživale u mučenju.

Foto: Arhiva

On je naglasio da je strašna i nesporna istina da su čak i njemački oficiri koji su posjećivali Jasenovac i druge logore u Hrvatskoj bili zgranuti brutalnošću koju su u njima vidjeli.

Grajf je za Televiziju „Pink“ rekao da ustaštvo nije zaboravljeno, što je izuzetno opasno, te ocijenio da se toj ideologiji treba stati na kraj i objasniti mladima da je ne treba podržavati, već naprotiv.

Kada je riječ o žrtvama Jasenovca, Grajf kaže da je minimalna cifra 750.000 mrtvih. „Ovo je minimalni broj, ali možda je i veći. Volio bih da vas podsjetim na komisiju od 1945. godine koja je odredila da broj žrtava možda ide i do milion i po“, naveo je Grajf.

On kaže da njegova knjiga „Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti“, koja će biti promovisana na beogradskom Sajmu knjiga, opisuje 57 metoda mučenja kojima su se koristile ustaše.

„Nije bio cilj samo ubiti žrtve, već i da pate. Ubice su, siguran sam, uživale u mučenju. Sama smrt nije bila dovoljna, već i sadizam. Jasenovac je bio izuzetno surov, pa je čak i jedan SS oficir rekao da je ovaj logor bio previše brutalan“, ukazao je Grajf.

On je istakao da je u prikupljanju materijala za svoju knjigu imao pristup mnogim arhivama i da je djelo proizvod velikog istraživanja.

„Nadam se da će doprinijeti znanju o Jasenovcu“, dodao je Grajf, čija je knjiga prevedena i na srpski jezik i posvećena je svim brutalno ubijenim u tom logoru.

Izvor: Vidovdan

Vezane vijesti:

Dr Životije Đorđević: Oko 80.000 ustaša bilo u Titovim uniformama, Hrvati su prodavali iskopane oči Srba!

Moj put kroz Jasenovac

Knjiga: „Zločini u logoru Jasenovac“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: