Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Govor Kolinde dokaz da Hrvatska ponižava srpske žrtve”

Govor hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na 21. godišnjici zločinačke akcije “Oluja“ u Kninu je dokaz da je Hrvatska država koja štiti ratne zločince

Miodrag Linta
Miodrag Linta

Hrvatska takođe ponižava srpske žrtve i slavi proterivanje Srba, rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

“Teza hrvatske predsednice da je ”Oluja’ bila politički opravdana, etički čista, vojnički briljantno izvedena oslobodilačka i časna pobeda za pravilan cilj’ je apsolutna laž. Dobro je poznato da su SAD učestvovale u obuci hrvatskih vojnika i da su njihovi avioni učestvovali na početku hrvatske akcije ‘Oluja'”, istakao je Linta u saopštenju.

Kako je dodao, bez podrške SAD, Hrvatska nikada ne bi sprovela zločinačku akciju „Oluja“ koja je predstavljala završni čin etničkog čišćenja Srba i ostvarenje jednog dela ustaškog programa.

“Jedna od potvrda da se u Kninu slavilo ostvarenje dela ustaškog programa jeste i čiljenica da je je Hrvatska radio-televizija direktno prenosila koncert ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona poznatog po ustaškom pozdravu ‘Za dom spremni’ i pjesmama u kojima slavi klanje Srba”, upozorio je Linta.

On smatra da je „Oluja“ je bila sramna akcija jer se hrvatska vojska istakla pre svega u palenju i pljačkanju blizu 40.000 srpskih kuća, privrednih i pomoćnih objekata, ubijanju preko 1.200 srpskih civila i uništavanju komunalne i privredne infrastrukture.

“Kolinda Grabar Kitarović je u svom govoru, između ostalog, izrekla još besramnih laži da je Hrvatska ispunila prava Srba i da je svima omogućen povratak, kao i da ‘Oluja’ ima veliko međunarodno značenje jer je sprečila genocid kakav su u Srebrenici učinile snage Vojske Republike Srpske. Hrvatska preko 20 godina od završetka rata sistematski krši ljudska prava Srba jer onemogućava povratak otetih stanarskih prava i poljoprivrednog i šumskog zemljišta, isplatu zaostalih penzija i devizne štednje, nakdadu štete za uništenu imovinu, upotrebu ćirilice i dr. Brojne činjenice jasno pokazuju ako je neka vojna akcija na prostoru bivše Jugoslavije po svojim posledicama najbliža da se okvalifikuje genocidnom, onda je to akcija ‘Oluja'”, istakao je Linta.

(TANjUG)

Izvor: B92

 

Vezane vijesti:

Skandalozan govor branitelja: Žao mi je što nismo odradili posao do kraja!

Kotromanović: Americi danas žao što nije dopustila da Hrvatska vojska uđe u Banjaluku

Oluja: Etničko čišćenje pod pokroviteljstvom NATO-a

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: