fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Oluja: Etničko čišćenje pod pokroviteljstvom NATO-a

Izbjeglička kolona

Između 3. i 4. avgusta 1995. godine hrvatske snage su započele vojnu akciju pod nazivom „Oluja“ pod svestranom podrškom i pokroviteljstvom NATO-a. Kao rezultat ove akcije nastao je najveći egzodus u Evropi posle Drugog svetskog rata – etničko čišćenje više od 220.000 Srba sa prostora Republike Srpske Krajine, kao i 1853 poginula i nestala lica.

Hrvatske snage su pod pokroviteljstvom NATO krenule u akciju sa više od 138 hiljada vojnika, 350 tenkova i sa oko 20 aviona. 

Avioni NATO-a su izvodili operacije u vazduhu, koordinisane sa hrvatskim snagama, uništavajući srpske položaje i raketno-radarska sredstva i sredstva telekomunikacije.

Prethodno su sva potrebna borbena i materijalno-tehnička sredstva za ovu operaciju hrvatskim snagama dopremljena iz NATO zemalja.

Sjedinjene Američke Države su aktivno sarađivale u pripremi etničkog čišćenja Srba. SAD su nadzirale pripremu i direktno inicirale početak etničkog čišćenja. Da se odobrava operacija „Oluja“, zeleno svetlo dao je tadašnji predsednik SAD i ratni zločinac Bil Klinton, a njegovo odobrenje Hrvatima je preneo tadašnji vojni ataše u Zagrebu Ričard Herik, a akciju su u realnom vremenu putem video nadzora pratili američki obaveštajni oficiri.

Herik je tadašnjim vlastima Hrvatske predao poruku da SAD nemaju ništa protiv početka operacije „Oluja“, te da ona mora biti „čista i brza“, odnosno da treba da se završi u pet dana.

U noći s 3. na 4. avgust 1995. hrvatskim jedinicama bila je izdana naredba da se između ponoći i četiri sata ujutro isključe svi telekomunikacioni uređaji. NATO je za to vreme ometao i uništavao srpske telekomunikacione uređaje vazdušnim dejstvima kao i elektronskim putem.

Uoči „Oluje“ u štab operacije pozvan je američki vojni ataše Ričard Herik. U ponoć su došli u Operativni štab i neprekidno pratili događaje na terenu. Cela operacija „Oluja“ u realnom vremenu je prenošena preko satelita u Pentagon, gde i danas postoje njeni snimci. Signal koji je išao prema satelitu od Amerikanaca je preuzimala i hrvatska vojska, te se pomoću tih snimaka mogla veoma precizno kontrolisati artiljerijska vatra po srpskim položajima na Crvenoj zemlji u okolini Knina, gde je bila smeštena kasarna Vojske Republike Srpske Krajine. Uz uništavanje srpskih komunikacija, NATO na čelu sa SAD je i vojno djelovao po srpskim položajima, kada je raketirao protivavionsku bateriju nadomak Knina koja je radarskim snopom obasjala američke borbene avione koji su nadletali područje borbi.

Ta vest je bila objavljena samo jednom, i to na vestima. Nakon toga SAD su uputile oštar protest zbog objavljivanja te vesti, te posle toga ona više nikada nije ponovljena.

„Dodatni faktor bila je i činjenica da je NATO djelovao iz zraka i pružao stvarnu podršku hrvatskim i muslimanskim snagama vazdušnim udarima po položajima Srba“ – Stjuart Šeldovic, Stejt department

Akcija etničkog čišćenja Srba je bila dugo pripremana i osmišljana u najvišem rukovodstvu Hrvatske. O tome govore i „Brionski transkripti“ u kojem je Franjo Tuđman između ostalog rekao:

– Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda hrvatske vojske uz podršku svijeta. Srbi, vi se već povlačite preko… a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti.. mi vam jamčimo… Znači na taj način im dati put i jamčiti tobože građanska prava. Mi ovo trebamo rešiti na koji način, da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu. „

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u skoro potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, a u kojem je pre „Oluje“ živelo više od 90 odsto Srba. Za samo nekoliko dana, slomljen je otpor Vojske Republike Srpske Krajine, a koja je na području Kninske krajine brojala oko 30.000 vojnika.

Snažna antisrpska propagandna kampanja se vodila tih dana da bi se svet odvratio od dešavanja u RSK, a u to vreme se pojavljuju i „satelitske“ fotografije oko Srebrenice te se svetskoj javnosti odvlači pažnja. Zeleno svetlo za početak etničkog čiđšenja su dale SAD, a što su potvrdile i tadašnje zapadne diplomate.

Izbjeglička kolona

Tadašnji komandant civilne policije mirovnih snaga UN za područje Knina, general Alan Goran, na kraju svoje misije napisao je u izveštaju da je policija UN na tom području, nakon dolaska hrvatskih snaga, pronašla 128 ubijenih srpskih civila i 73 odsto uništenih kuća.

Izvor: VOSTOK

Vezane vijesti:

Čedomir Antić: Dužni smo da pamtimo Srpsku Krajinu

Zašto je Knin pao za manje od 24 časa?

Branitelje boli istina o masakru

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: