Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Branitelje boli istina o masakru

Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske
Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske

U Hrvatskoj se proteklih dana ne stišava bura u vezi s danskim dokumentarnim filmom „15 minuta – Masakr u Dvoru“, koji govori o jednom od najbrutalnijih zločina u vreme hrvatske ofanzive „Oluja“, kad je ubijeno devet štićenika psihijatrijske ustanove. Zločin za koji niko nije odgovarao.

Film u Hrvatskoj nije prikazan, ali oni koji su ga videli, pre svega predstavnici branitelja, smatraju ga antihrvatskim. Posebno su iznervirani zbog činjenice da je Hrvatski audio-vizuelni centar (HAVC) sa 250.000 kuna (nešto manje od 33.000 evra) sufinansirao projekat koji, kako smatraju, ima za cilj da odgovornost danskog bataljona Unprofora koji nije sprečio zločin, prebaci na hrvatsku vojsku.

Film je posle učešća na festivalu premijerno prikazan na Radio-televiziji Srbije avgusta prošle godine, nakon čega je hrvatski branitelj Ivica Pandža podneo krivičnu prijavu. Hrvatski mediji tvrde da je tada film vraćen u Dansku na doradu, dok je HAVC zabranio korišćenje materijala, pravdajući se pred domaćom javnošću da prikazana verzija nije konačna.

General nije dočekao izmene

General potpukovnik Mile Novaković ispričao je u filmu svoju verziju događaja, a u jednom momentu uspeo je i da rasplače svog danskog sagovornika. Novaković je nepunih mesec dana nakon premijera filma preminuo, tako da neće moći da svedoči kako će ispod njegovog imena biti dodato da je osuđen za ratni zločin. Nekadašnjeg komandanta Srpske vojske Krajine hrvatsko pravosuđe je u odsustvu nepravosnažno osudilo za ratne zločine, što je on do kraja negirao.

Film neće biti premontiran, niti će neke scene biti izbačene, potvrdio nam je u razgovoru za „Vesti“ Vladimir Banić, novinar RTS-a i koreditelj filma. Njega je mejlom o izmenama na kojima je insistirala hrvatska strana, a na koje su pristali, obavestila producentkinja iz Danske.

– U filmu će se promeniti samo nazivi mesta, recimo, umesto Banije pisaće Banovina. Takođe su insistirali da se u potpisu za generala Mileta Novakovića doda da je u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin. Ukoliko sam razumeo producentkinju, u engleskoj verziji filma pisalo je da je bilo primirje, a da su onda hrvatske snage otpočele vatru. Sada će biti izbačeno da je primirje prekinula hrvatska vojska – navodi Banić izmene koje će uslediti nakon što se digla velika političko-medijska buka u Hrvatskoj.

Neobično je da se ovako žestoka javna polemika pokrenula baš sada, iako su hrvatski branitelji pokušali da podbune svoju javnost još letos, odmah posle srpske premijere. Posmatrači smatraju da objašnjenje za to leži u činjenici da je u Hrvatskoj došla nova, desničarska vlada.

– Njihov problem je što ne vide važnost rešavanja ratnih zločina. Ni u jednom intervju i nastupu ovih dana u hrvatskim medijima se ne govori o žrtvama i potrebi da se pronađu i kazne vinovnici zločina, nego se polemiše o tome da li je to antihrvatski projekat. A film je pokušaj da se progovori o strašnom zločinu, kad je ubijeno devet civila, psihijatrijskih bolesnika, od kojih je jedna bila Hrvatica – kaže Banić.

Okajavanje Danaca

Osmog avgusta 1995. u Dvoru na Uni, na samo nekoliko metara od danskih vojnika, ubijeno je najmanje devetoro civila, koji su zbog bombardovanja Petrinje tokom „Oluje“ evakuisani iz psihijatrijske bolnice u Dvoru na Uni. Nepoznati vojnici ušli su u školu u kojoj su bili ovi mahom i fizički hendikepirani ljudi i iz neposredne blizine ubili devetoro, a zarobili i u nepoznatom pravcu odveli još troje. Likvidaciji su svedočili danski vojnici koji su želeli da otvore vatru na ubice, ali im komandant danskog kampa Jirgen Kold to nije dozvolio. Upravo se Kold u filmu suočava sa svojom odlukom da ne zaštiti bolesne civile.

(vesti-online.com)

Izvor: SRBIN INFO

Vezane vijesti:

RTS, 24.08.2015., Masakr u Dvoru [Video]

General Novaković: Ovako je bilo [1]

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Nije životinja samo onaj ko vrši bezumna i strahotna dela,već i onaj ko to bezocno i podlo prikriva ili opravdava.Zlikovci su,nazalost,medjusobno jedna prljava i neprincipijelna koalicija.Ljudski otpad najgore vrste.

  2. Ma da-nisu krivi oni što su zločin počinili ni oni što su ga zataškali nego oni koji ga nisu spriječili.Tipično!Samo,srećom nisu Srbi napravili film da im se naredi da ga unište i ne prikazuju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: