Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kotromanović: Americi danas žao što nije dopustila da Hrvatska vojska uđe u Banjaluku

Kotromanović: Americi danas žao što nije dopustila da Hrvatska vojska uđe u Banjaluku
Kotromanović: Americi danas žao što
nije dopustila da Hrvatska vojska uđe u
Banjaluku

Zagreb – Ante Kotromanović, bivši komandat Operativne grupe Sinj Hrvatske vojske, kaže da je Amerikancima danas žao što Hrvatskoj vojsci nisu dopustili ulazak u Banjaluku.

Kotromanović u autorskom tekstu u “Večernjem listu” piše da dolaskom Hrvatske vojske pred Banjaluku, Republika Srpska vojnički i politički kapitulirala.

“Zauzeli smo sve hidroelektrane na jezeru Bočac i na nekoliko sati prekinuli dovod električne energije kao poruku da Vojka RS položi oružje. Međutim, pravi je šok nastao kad smo morali napustiti položaje koje smo krvavo osvojili”, objašnjava Kotromanović događaje u avgustu i septembru  1995. godine.

Kako kaže, vojnici su osjećali kao psi rata, iskorišteni i polako shvatali šta je politika.

“Nije bilo lako objasniti vojnicima zašto napuštamo položaje i povlačimo se. Nismo razumjeli, a iskreno, nisam ni ja shvatao političke razloge za taj potez. Mislili smo da je ono što smo osvojili – naše”, piše on i podvlači da su slomili RS, ali je onda ona u Dejtonu ponovno vaskrsla.

“Svi su se pitali zašto napuštamo položaje, pa Banjaluka je prazna. Ja sam mrzio taj trenutak uzmicanja iako su svi vrištali – mir, mir, mir! Zašto nam politika nije dopustila da na kraju uđemo u Banjaluku, o tome sad znamo nešto više”, navodi Kotromanović, jedan od svjedoka tog vremena.

Izvor: Nezavisne novine

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: