fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnjica stradanja Srba u akciji „Medački džep“

Juče se navršilo 29 godina od napada hrvatske vojske na sela u okolini Gospića. U akciji nazvanoj Medački džep ubijeno je 88 Srba, od kojih su 36-oro bili civili.
FOTO: Đurđica Dragaš

Piše: Đurđica Dragaš

Rođaci i prijatelji ubijenih okupili su se na parastosu u beogradskoj Crkvi Svetog Marka

Iza naziva Medački džep kriju se tri srpska sela u okolini Gospića-Divoselo, Čitluk i Počitelj. Krije se nekoliko stotina ljudi koji su tog septembra 1993.godine proterani iz svojih kuća, ali najteže je što se kriju i tragične sudbine onih koji nisu uspeli da se spasu.

Nešto naroda je uspelo da pobegne u Velebit, ali oni koji su ostali u svojim selima su uglavnom pobijeni. U ovoj akciji stradalo je 88- oro meštana Divosela, Čitluka, Počitelja, Metka, Gračaca i Donjeg Lapca, kaže Divoseljanin Mile Rajčević.

U akciji Medački džep nije bilo zarobljenika, nije bilo milosti ni prema ljudima ni prema imovini koju su decenijama mukotrpno sticali, podseća predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica- Suza, Dragana Đukić. O tome najbolje svedoče izveštaji misije Ujedinjenih Nacija koja, uprkos svom mandatu, nije uspela da zaštiti civilno stanovništvo.

Komandant UNPROFOR-a, general Žan Kot, posle kompletnog obilaska pomenutih sela, izjavio je da nisu pronađeni znakovi života, ni ljudi, ni životinja. Razaranje je, kako je tada rekao, bilo potpuno, sistematsko i namerno, podsetila je Đukićeva.

Života u ovim srpskim selima nema ni danas, 29 godina kasnije, sa žaljenjem konstatuje direktor Centra „Veritas“ Savo Štrbac.

U sva tri sela danas ima ukupno 12 stanovnika, što stalnih, što povremenih. U Divoselu nema nikoga. Ratova je bilo i ranije. Čitava istorija je puna ratova, i krvavijih i sa težim posledicama od ovog, ali kada u ovim selima ni danas nema nikoga, to je zastrašujuće i to se zove etničko čišćenje, upozorava Štrbac.

Štrbac podseća da je istragu o zločinima počinjenim u Divoselu, Čitluku i Počitelju vodio Haški tribunal, ali je predmet naknadno ustupljen hrvatskom pravosuđu. Za sve što se tog septembra dešavalo osuđen je jedino general hrvatske vojske Mirko Norac i to na 6 godina zatvora. Prvooptuženi u postupku, Rahim Ademi, oslobođen je svih optužbi.

Izvor: RTS


Od istog autora: Đurđica Dragaš – Kolumnisti – prijateljiPodijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: