Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Godišnjica zločina nad dvije hiljade nevinih Srba u Bosanskoj Bojnoj

Datum objave: četvrtak, 22 avgusta, 2019
Veličina slova: A- A+

22. avgusta 1941. godine dan genocida nad srpskim stanovništvom u Stabanidži, Zborištu, Gradini, Glinici, Poljani, Bojni, Varoškoj rijeci i Crvarevcu

Dana 22.avgusta pomolimo se za duše nevino poklanih i živih spaljenih srpskih žena, dece staraca iz srpskih sela Stabandža, Zborište, Gradina, Glinica, Poljana, Bojna, Varoška Rijeka i Crvarevca, od strane njihovih muslimanskih komšija iz Bosanske Otoke, Bužima, Varoške Rijeke, Crvarevca, Vrnograča i drugih muslimanskih sela.

Na taj dan 1941.godine vojno sposobni muslimani predvođeni žandarmerijskim narednikom Pilingerom, naoružani noževima, sekirama, kosama i drugim hladnim oružjem, su krenuli u „hajku“ na srpsku nejač u navednim selim i sve žene i decu, koje su stigli, poklali tamo gde su ih stigli, koga na kućnom pragu, koga u kući, koga u dvorištu, koga na njivi i na livadi te koga u šumi, a one najnesretnije strpaše u zborišku drvenu crkvu Proroka Svetog Ilije i u kuću Petra Dropca u Crvarevcu, te na jednoj i na drugoj , zakovaše vrata i prozore i zapališe, a potom su orgijali dok su čuli glasove iz vatre, pa otiđoše u pljačku.

Dok su koljači obavljali svoj krvavi pir nad nevinim ženama, decom i starcima, iza njih su išli ostali muslimani i pljačkali srpsku pokretnu imovinu i stoku, a kuće i štale popališe.

Sve što bih ja, ili bilo ko drugi, napisao bilo bi suvišno u odnosu na ono što je napisao i zabeležeio gospodin Branko V. Vranješević u svojim knjiga SRPSKA SELA NA SUVOJ MEĐI i TROMEĐA NA KOJOJ SRBA VIŠE NEMA.

Zato u prilog ovog teksta dodajem nekoliko stranica iz pomenutih Vranješevićevih knjiga, kojima više nema niko ništa da doda jer živih svedoka iz 1941.godine više nema.
Pozivam sve Srbe i sve one koji sa nama Srbima saosećaju na dan 22.avgusta, pomole se za duše nevino stradalih u leto 1941.godine zapale sveće za pokoj duša.

Piše: Đuro K. Beronja

Vezane vijesti:

Zaboravljeni heroji Prvog svetskog rata: Devet Vajagića kao devet Jugovića

Istina o zločinima fašista u Sremu

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top