fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnjica zločina nad dvije hiljade nevinih Srba u Bosanskoj Bojnoj

22. avgusta 1941. godine dan genocida nad srpskim stanovništvom u Stabanidži, Zborištu, Gradini, Glinici, Poljani, Bojni, Varoškoj rijeci i Crvarevcu

Dana 22. avgusta pomolimo se za duše nevino poklanih i živih spaljenih srpskih žena, dece staraca iz srpskih sela Stabandža, Zborište, Gradina, Glinica, Poljana, Bojna, Varoška Rijeka i Crvarevca, od strane njihovih muslimanskih komšija iz Bosanske Otoke, Bužima, Varoške Rijeke, Crvarevca, Vrnograča i drugih muslimanskih sela.

Na taj dan 1941. godine vojno sposobni muslimani predvođeni žandarmerijskim narednikom Pilingerom, naoružani noževima, sekirama, kosama i drugim hladnim oružjem, su krenuli u „hajku“ na srpsku nejač u navednim selim i sve žene i decu, koje su stigli, poklali tamo gde su ih stigli, koga na kućnom pragu, koga u kući, koga u dvorištu, koga na njivi i na livadi te koga u šumi, a one najnesretnije strpaše u zborišku drvenu crkvu Proroka Svetog Ilije i u kuću Petra Dropca u Crvarevcu, te na jednoj i na drugoj , zakovaše vrata i prozore i zapališe, a potom su orgijali dok su čuli glasove iz vatre, pa otiđoše u pljačku.

Dok su koljači obavljali svoj krvavi pir nad nevinim ženama, decom i starcima, iza njih su išli ostali muslimani i pljačkali srpsku pokretnu imovinu i stoku, a kuće i štale popališe.

Sve što bih ja, ili bilo ko drugi, napisao bilo bi suvišno u odnosu na ono što je napisao i zabeležeio gospodin Branko V. Vranješević u svojim knjiga SRPSKA SELA NA SUVOJ MEĐI i TROMEĐA NA KOJOJ SRBA VIŠE NEMA.

Zato u prilog ovog teksta dodajem nekoliko stranica iz pomenutih Vranješevićevih knjiga, kojima više nema niko ništa da doda jer živih svedoka iz 1941.godine više nema.
Pozivam sve Srbe i sve one koji sa nama Srbima saosećaju na dan 22. avgusta, pomole se za duše nevino stradalih u leto 1941. godine zapale sveće za pokoj duša.

Piše: Đuro K. Beronja

Vezane vijesti:

Zaboravljeni heroji Prvog svetskog rata: Devet Vajagića kao devet Jugovića

Istina o zločinima fašista u Sremu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: