Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istina o zločinima fašista u Sremu

Knjige Drage Njegovana svedoče o nedelima mađarskih fašista. Anton Bauer predvodio sve policijske snage u Sremu

Sa promocije knjiga D. Njegovana Foto Z. Grumić
Sa promocije knjiga D. Njegovana
Foto Z. Grumić

U ovim januarskim danima kada se sećamo tragičnih događaja zloglasne racije u Bačkoj i dok se privode kraju pripreme za obeležavanje 76. godišnjice Novosadske racije u kojoj su mađarski fašisti pobili i pod led Dunava bacili više od 1.200 nevinih građana, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, u sredu su u Novom Sadu predstavljene još dve knjige o zločinima okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini u Drugom svetskom ratu.

U izdanju „Prometeja“ i Malog istorijskog društva Novog Sada objavljene su knjige „Logori“ i „Anton Bauer“, u ediciji „Zločini okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini od 1941.do1944“, koju proteklih desetak godina na osnovu arhivske građe priređuje dr Drago Njegovan, aktuelni direktor Muzeja Vojvodine.

Jedan od najvećih zločinaca svakako je bio Anton Bauer, koji je predvodio sve policijske snage u okupiranom Sremu i koji je, kako je navedeno u knjizi, lično predvodio akcije likvidiranja srpskog stanovništva, ne prezajući od najsurovijih metoda i načina ubijanja.

– Ove knjige jesu značajan doprinos očuvanju sećanja na strašne zločine koji su počinjeni u Drugom svetskom ratu, da se ta zlodela nikad ne zaborave i ne ponove – rekao je dr Slobodan Bjelica, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

On je najavio da bi ova edicija trebalo da bude zaokružena sa ukupno 20 knjiga, čime bi bilo upotpunjeno rasvetljavanje mnogih tragičnih zbivanja na ovim prostorima i sačuvano sećanje na žrtve ali i na zločince.

Takvi masovni zločini počinjeni su i u dvadesetak logora raspoređenih širom Mađarske, u koje su fašisti dopremali zatočenike, uglavnom Srbe sa ovih okupiranih prostora, odakle se mnogi nisu vratili, a drugu su preživeli neviđena zlostavljanja i torture.

IMENA ZLOČINACA

Posebnost ovih Njegovanovih knjiga je to što, kako je naveo direktor „Prometeja“ Zoran Kolundžija, osim dokumentovane građe o zločinima i žrtvama, donose pred čitaoce i imena zlikovaca, od kojih su neki posle rata osuđeni i streljani ali su mnogi nažalost izbegli ruci pravde.

Autor: Z. GRUMIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Novosadska Racija 1942. | Jadovno 1941.

Ignjat Pavlas, žrtva racije u Novom Sadu januara 1942 …

Tuga koju Novi Sad večno nosi sa sobom: Dan kada su u talasima …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: