fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Genocida nad Srbima nema u čitankama

U svojoj knjizi posvećenoj stradanju Srba u XX veku i njegovom prikrivanju, profesor dr Smilja Avramov koristila je isključivo strana dokumenta i otkrila dramatične ali i decenijama zataškavane razmere zločina nad srpskim narodom.
Smilja Avramov (1918-2018.)
Smilja Avramov (1918-2018.)

Dvotomna knjiga „Genocid u Jugoslaviji od 1941-1945. i 1991. godine“, profesora dr Smilje Avramov, dodatno je „uznemirila“ pristalice teorije o štetnosti pominjanja zločina, naročito genocida nad Srbima.

Knjiga se oslanja isključivo na pisana dokumenta iz arhiva i instituta stranih država, i bavi se ne samo genocidom nad Srbima, već i problemom njegovog prikrivanja.

Otkriva imena zemalja čije su obaveštajne službe igrale dvostruke igre, onih koje su zamenom teza optuživale druge države za sve što su one činile.

U tom kontekstu, Avramova vidi i novu podmetačinu koja Srbe označava genocidnim narodom, rasistima, antisemistima, ali i razobličava poreklo srpskog prikrivanja genocida nad sobom.

– Pošto sam Srpkinja koja brani svoj narod, a da bi izbegla subjektivizme, za pisanje ove dvotomne knjige koristila sam isključivo strana dokumenta. Boravila sam u Vojnom arhivu u Rimu, Vojnom arhivu u Frajburgu, Državnom arhivu u Bonu, Državnom arhivu u Londonu, Državnom arhivu u Vašingtonu i Državnom arhivu u Cirihu.

Tamo sam pronašla originalne izveštaje nemačkih i italijanskih komandanata koji su zločine Hrvata nad Srbima opisivali kao najmonstruoznije zločine ikada viđene u istoriji čovečanstva – objašnjava Avramova.

Ante Pavelić

I Hitler pobesneo

Preciznost sa kojom su nemački vojnici i oficiri izveštavali o neviđenim zločinima Hrvata nad Srbima me je zgranula. Izveštaji komandanata fon Hostevala i Kešea izazvali su bes i kod Hitlera.

Zbog toga je hitno pozvao Pavelića u Berlin na poseban razgovor. Imala sam u rukama taj zapis.

Hitler nije birao reči, optužio je Pavelića da je zbog zločina nad Srbima krivac za njihovu pobunu, jer je na taj način ugrozio nemačke osvajačke planova na istoku.

Otkrivajući javnosti do danas nepoznate dokumente o nekim događajima, profesorka Avramov preko njih objašnjava pozadinu organizovanog prikrivanja genocida nad srpskim narodom, ali i njegovo zataškavanja u samoj
Srbiji.

Masovne egzekucije Srba: Mačva 1914. Godine

Masovne egzekucije Srba: Mačva 1914. Godine

U spašavanju Ante Pavelića u maju 1945. godine učestvovale su engleske obaveštajne službe. Britanski visoki diplomata prvi se sreo sa Pavelićem u Frankfurtu. Britanci su ga prebacili u Vatikan, a Amerikanci u Latinsku Ameriku. Britanci su spasavali ovog zločinca i iz razloga što je Pavelić bio obaveštajac britanske M6 od 1926. godine. To je bio i posle ubistva kralja
Aleksandra 1934. godine u Marseju.

M6 je još 1941. godine podmetnula Srbima onu zlokobnu krilaticu – bolje grob nego rob, a već 1945. godne širila tezu o naduvanim jasenovačkim zločinima kao velikosrpskoj izmišljotini.

– Uspeli su u tome, pa je preko srpskih komunista u Srbiji bila ozakonjena zabrana pričanja u školama o genocidu nad Srbima. To se može videti i na mom primeru. Godine 1947. bila sam zaposlena u Javnom tužilaštvu Beograda i zatražila sam od šefa da me pusti tri dana kako bi u Zagrebu rešila pitanje nasledstva kao jedina preživela posle ustaškog pokolja.

Odbrusio mi je: dosta o Jasenovcu, da tvog oca nisu zaklale ustaše mi bismo ga ubili jer je bio buržuj. Ipak, otišla sam u Zagreb, a po povratku čekao me je otkaz. I danas se u Srbiji na sličan način postupa.

Masovne egzekucije Srba: Pančevo 1941. godine

Masovne egzekucije Srba: Pančevo 1941. godine

Preko pronađenih dokumenata u stranim arhivima, Avramova objašnjava pozadinu priče da su upravo Srbi genocidni narod, rasisti i antisemiti.

– Od dolaska Sefarda na prostore Srbije u 16. veku, Srbi su bili najiskreniji prijatelji Jevrejima. Prvi Jevrej u istoriji svetskog parlamentarizma postao je krajem 19. veka član srpskog parlamenta. Jevreji su jedino u srpskoj vojsci stizali do čina generala.

Kralj Aleksandar je još 1917. godine podržao ideju stvaranja jevrejske države i među prvim vladarima potpisao te godine „Balfurovu deklaraciju“. Kralj Petar II 1941. godine na putu za Englesku, u Jerusalimu je ostavio poveću svotu novca i zlata za spasavanje Jevreja u Srbiji. Brojni su primeri gde su srpske porodice spasavale jevrejske porodice od 1941. do 1945. godine.

Genocidi u 20. veku

Pošto sam obišla sve velike strane institute, arhive, vojne i državne, nigde nisam pronašla odeljak – genocid nad Srbima. A genocid su vršili Bugari 1914. do 1918. na jugoistoku Srbije, Austrijanci i Nemci u Mačvi. Takođe, od 1941. Nemci u Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu, Mađari u Sremu i Bačkoj, Hrvati u Hrvatskoj, BiH i Sremu. Nestalo je preko milion Srba u Prvom svetskom rati i više od milion u Drugom svetskom ratu. Što je još gore, o tim genocidima srpska dece ne uče u školama.

Da je ta „kuhinja“ veoma jaka i prodorna osetili su na svojoj grbači i Nemci, otkriva Avramova.

– Koristeći Hitlerove zločine, tvorci podmetačina Nemce su optužili za stvaranje teorije o rasizmu, što nije tačno. Teorija o rasizmu stvorena je u Engleskoj, a potom i u Francuskoj. A to je urađeno da bi se prikrilo indirektno učešće Engleske i SAD u zločinima nad Jevrejima.

Hitler je dozvolio da 800 Jevreja otplovi u Ameriku, međutim ona ih je vratila nazad i svi su pobijeni u Aušvicu. Takođe, Hitler je predložio Englezima i Amerikancima da iseli sve Jevreje u njihove kolonije, ali predlog je odbijen.

Pošto te „kuhinje“ i danas rade, što tvrdi i engleski istoričar Polin Vud, najbolje se tih napada i zamene teza možemo odbraniti formiranjem Muzeja genocida nad Srbima – poručuje Smilja Avramov.

Izvor: Vesti online


Vezane vijesti:

Preminula Smilja Avramov | Jadovno 1941.

Prof. dr Smilja Avramov

Održana svečana akademija povodom stotog rođendana Smilje

Smilja Avramov: Nemačka nastavlja nacističku politiku …

AVRAMOV: Iščezla je vertikala naše istorije u koju su utkane …

SPC odlikovala dr Smilju Avramov „za delatnu ljubav prema …

S. Avramov: Negiranje naših žrtava već jako iritira Srbe …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

11 Responses

  1. Podržavam ideju da se formira muzej genocida nad Srbima. Pozivam sve Srbe, ma gde bili, da podrže i traže da se ovo ostvari.

  2. Osnovati muzej! Dobra ideja. Nego dali je i ostvariva? Posle godina zataškavanja i poricanja genocida nad Srpskim življem biće veoma teško sve to dokazati. A to nije samo WW1 i WW2. To seže još ranije još od vremena Patrijarha Arsenija Čarnojevića pa na ovamo.

  3. Zasto se do danas nije otkrilo .ko je sakrivao istinu.ko jos uvek nedozvoljava da se kaze da je samozvani TITO sve to radio protiv Srbskog naroda.ZASTO se jos uvek prikriva najveci srbski zlocinac.ZASTO ?

  4. Postovanje Gdji. Smilji Avramov, za zivotni opus u dokazivanju iskrivljene istorijske slike o Srbima. Mada i mi Srbi smo umnogome krivi i nasi politicki prvaci kroz cio XX vijek su saucesnici u tom satiranju i podjelama naseg Srpskog genoma i entiteta zarad sitnih sopstvenih interesa naustrb svog naroda i Srpske nacije.
    Vrijeme ce pokazati kroz ovakve hrabre pojedince koliko smo nezrela nacija i koliko smo laznu istoriju ucili te smo dozvolili da pojedine mlade nacije i kvaz narodi na racun Srpskog nacionalizma grade svoje nacisticke,(Hrvatska), fundamentalisticke (bosna) i sovinisticke ( Crna gora) , drzave.

  5. Hvala Vam, gđo Avramov, što nesebično doprinosite da se Srbi jednom u budućnosti osveste, da iz početka nauče svoju istoriju, i oslobode se otrova zlogukog komunizma … Bog neka Vas pogleda za dobro koje činite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: