fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

General Grubač na pomenu herojima Nevesinjske brigade: Stvaranje RS je dokaz naše pobjede!

Kako to da su Srbi u BiH izgubili rat? Pa nijednu bitku na bojnom polju nismo izgubili! Znam šta je bilo u BiH. Srbi su imali oko 1/3 ukupnog stanovništva, proglašavaljem RS pripalo nam je pola teritorije. Hercegovina je u okviru RS, prvi put nakon Hercega Šćepana (1482 god.) dobila međunarodno pravni status, rekao je general Radovan Grubač, komandant Hercegovačkog korpusa nakon parastosa nevesinjskim borcima u hramu Svetog Save na Vračaru

Parastos_nevesinjskim_borcima_u_hramu_Svetog_Save_na_Vracaru

Već po tradiciji, u prisustvu velikog broja rodbine, saboraca, prijatelja, i poštovalaca heroja mitrovdanskih ofanziva, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu upriličilo je u crkvi Svetog Save na Vračaru pomen na stradale heroje.

Nakon pomena u holu parohijskog doma evocirane su uspomene na teške godine stradanja u otadžbinskom ratu. U ime domaćima okupljenima se obratio Zoran Janjić, predsednik Udruženja koji je ovom prilikom posebno pozdravio generala Hercegovačkog korpusa Radovana Grubača, kao i komandanta Nevenjiske brigade Novicu Gušića i prisutne komandante bataljona: Milenka Lalovića i Nikolu Guzinu. Janjić je posebno pozdravio i sinove Miloša i Miljana, u ratu stradalog kapetana Tihomira Janjića, kao i Miodraga Lintu, zamenika predsednika Odbora za srbe u regionu u Skupštini Srbije.
– Sa ponosom i tugom se sjećamo mitrovdanskih ofanziva. Ponos, jer je tih dana sačuvana sloboda i odbranjena srpska Hercegovina, a tuga jer smo izgubili ratne drugove čiji su životi ostali u temeljima RS. Nakon odbrane Nevesinja, Mitrovdan je postao i dan opštine Nevesinje i slava boračke organizacije. Pored Nevesinja i Beograda, danas se pomen na stradale borce nevesinjske brigade obilježava i u Švajcarskoj.

Lalović: Cijelo Nevesinje disalo kao jedan

Potom je riječ dao komandantu bataljona Milenku Laloviću koji je veoma nadahnuto govorio o prvoj Mitrovdanskoj ofanzivi.
– Toga jutra od dima atriljeriskih projektila vidljivost je bila veoma mala, ali je pokrenula cijelo Nevesinje. I staro i mlado je bilo u pokretu i svako je imao svoj zadatak ili na borbenoj liniji ili u pozadini puneći i tovareći vreće pijeska za dalje utvrđivanje položaja. Mislim, da ni do današnjih dana put prema Crnoj Gori nije bio tako frekventan, a tim putem je išao naš sanitet. Svi sem jednoga, naši ranjenici su preživjeli. Nevesinjski vitezovi su tu veliku borbu za srpstvo dobili. Epilog okršaja je bio 38 poginulih i 220 ranjenih boraca sa naše strane. Procjena je da je neprijatelj pretprio gubitke od 600 poginulih i oko 1.200 ranjenih. Ipak, naše žrtve nisu bile uzaludne, one su temelj RS koja će nadživjeti nas i naša pokoljenja.

Komandant Lalović je svoju nadahnutu besedu zavrpio stihovima koje je napisao inspirisan bobama oko Nevesinja.

 

SRPSKA BORBA

Nevesinje grade mali,
uz tebe su mnogi stali,
i živote svoje dali,
mnogi borci i heroji,
jer su znali da su tvoji.

Bješe jada i nevjera,
za njih nije srpska vjera,
njih ćemo se mi odreći,
i ovako svima reći:
„Gubite se izdajice,
primiće vas poturice,
i dati vam sve suknjice!“
Neka tako svi prolaze,
koji svoju vjeru gaze.
Nevesinje srpska kolijevka,
I ostaćeš takvo dovijeka!

 

Guzina: Neprijatelju nisu pomogli ni strani plaćenici

O drugoj Mitrovdanskoj ofanzivi pričao je Nikola Guzina tadašnji komandant V bataljona Nevesinjske brigade. On je rekao da se moglo naslutiti da neprijatelj priprema novu ofanzivu.

– Čitavu godinu Armija BiH je iskoristila da izviđa i dobro osmatra naše položaje. Kako se naša borbena linija nalatila na prostoru od Višegrada do Trebinja, oni su imali dosta prostora za manevar i nekoliko stotina pripadnika Armije BiH uspjelo je da se uvuče iza leđa naše prve borbene linije. Nekoliko mjeseci uoči napada promenili su komandanta, regrutovali veliki broj vojnika, među njima je bio i priličan broj muslimana iz Sandžaka, ali i veliki broj stranih plaćenika.

Guzina je prepričao hronološki redosled dešavanja uz konstataciju da ćim su se redovi povezali iako brojniji neprijatelj nije imao šansu.
– Napad je počeo 11. oktobra 1994 u 6 sati ujutro. Presjekli su nam komunikaciju i iz svih pravaca započeli napad. Međutim, kad smo uspostavili jedinstven lanac komande već iza 10 sati napadi neprijatelja su jenjavali, a do uveče napad je bio potpuno odbijen. Uprkos tome komanda četrtog korpusa Armije Bih objavila je laž da je njihova ofanziva uspjela.

Po rečima komandanta Guzine narednih dana vojska RS je zarobljavala veliki broj zalutalih neprijateljskih vojnika.
– U borbama koje su potrajale tih dana imali smo ukupno 21 poginulog borca i 60 ranjenika. Mi smo našli 96 poginulih neprijatelja, a pretpostavka je da su imali više stotina ranjenih. Po broju učesnika ova ofanziva je bila blaža od prve, ali zbog svoje specifičnosti, po krajnjem datumu i ishodu nije ništa manje značajna od prve mitrovdanske ofanzive.

Gušić: Hercegovina i onda i sada – na margini

Vrlo emotivan govor održao je ratni komandant Nevesinjske brigade Novica Gušić.
– Mitrovdanska ofanziva je značajna sa nekoliko aspekata. Pored toga, što je odbranjeno Nevesinje i srpska Hercegovina, spriječen je prodor neprijatelja prema Drini, što jeste bila njihova osnovna zamisao. Takođe, ne treba zaboraviti da je ovaj poraz doneo možda i ključan momenat za ishod rata – definitivan razlaz HVO i Armije BiH.

Gušić je kritikovao i političare.
– Ne zaboravite braćo, svaku državu je napravio VOJNIK! Naša braća koja su položila svoje živote udarili su temelje današnjoj RS, dok smo mi preživjeli postali sjene. Vojnika niko ne cjeni, on služi za jednokratnu upotrebu političirama koji su nerijetko kratke pameti. Mene je smjenio Radovan Karadžić pod obrazloženjem da hoću vlast. Previdjeli su političari koji nikad barut nisu omirisali, da sam ja sa trećeg ratišta došao da bi branio Nevesinje, a od baruta nisam mogao da dišem. I danas se ponavljaju iste greške, pa me srce boli kada vidim danas meteo- kartu na RTRS-u, a na mapi mije označeno Nevesinje…Hercegovina je i onda i sada na marginama, a mi smo krvarili za RS i borićemo se uvek…

Na pitanje da li je tačno da su postojali rezerni položaji Gušić je odlučno odgovorio:
– Za druge ne znam, ali kao komandant nikad nisam ni hteo da imenujem rezervni položaj. Za mene je postojao osnovni položaj i naredni. Do naše komande su stizale razne depeše, ali povlačenja nikad nije bilo

Grubač: Prvi put nakon Hercega Šćepana (1482 god.) dobili pravni status

Da nikad nije stigla naredba o povlačenju potvrdio je tadašnji komandant Hercegovačkog korpusa general Radovan Grubač.
– Svaki komandant je imao slobodu da donese taktičku odluku. Ona bi možda u sebi sadržala promenu položaja, ali to se koristilo samo kao deo taktike.
General Grubač je naglasio da nikada ne može da prihvati pisanje pojedinih medija da je srpski narod gubitnik u ovome ratu:

Kako to da su Srbi u BiH izgubili rat?
Pa nijednu bitku na bojnom polju nismo izgubili! Znam šta je bilo u BiH. Srbi su imali oko 1/3 ukupnog stanovništva, proglašavaljem RS pripalo nam je pola teritorije. Hercegovina je u okviru RS, prvi put nakon Hercega Šćepana (1482 god.) dobila međunarodno pravni status.
General Grubač dao je slikovito poređenje.
– I dete kada se rodi čeka 18 godina na pravo glasa. Uostalom, Srbija je sasvim dobar primer. Hatišerifom iz 1830. godine dobila je punu autonomiju, ali je svoju nezavisnost, uz određena uslovljavanja Austro-Ugarske, dobila tek 1878. Dakle, gotovo punih 50 godina Srbije je čekala na svoju samostalnost, a od formiranja RS je prošlo 23 godine. Vremena imamo, nadam se da ćemo imati dovoljno pameti.

 Parastos_nevesinjskim_borcima_u_hramu_Svetog_Save_na_Vracaru_1

Miodrag Linta, zamenik predsednika Odbora za Srbe u regionu je za Slobodnu Hercegovinu prokomentarisao ulogu Mitrovdanskih ofanziva u jedinstvu Hercegovaca.

– Mitrovdanske ofanzive na nevesinjskom ratištu predstavljaju velike pobjede srpskog naroda jer su sprečile da daleko nadmoćnije snage neprijatelja osvoje Hercegovinu i ojačale su moral i jedinstvo Hercegovaca u odbrani svoje teritorije. Organizovanje parastosa borcima poginulim u Otadžbinsko-obrambenom ratu u crkvi Svetog Save na Vračaru, od strane Udruženja Nevesinjaca u Beogradu, je jedan od načina da se nikad ne zaborave velike žrtve srpskog naroda u borbi za Republiku Srpsku.

Parastos_nevesinjskim_borcima_u_hramu_Svetog_Save_na_Vracaru_2

Linta je primetio da se ovim slavnim bitkama u Srbiji nije pridavala potrebna pažnja.
– Veoma je važno da se mlade generacije upoznaju sa činjenicama iz Otadžbinsko-obrambenog rata i da učestvuju u evociranju uspomena na borce koji su svoje živote položili u temelje Republike Srpske. Javnost u Srbiji nije, nažalost, obratila pažnju na Nevesinjske ofanzive koje imaju veliki značaj za srpski narod u Republici Srpskoj.

Donosimo spisak poginulih srpskih vitezova koji su evidentirani u Boračkoj organizaciji opštine Nevesinje. Neka im je večna slava!

01 Spisak poginulih boraca

Pogledajte emisiju o Mitrovdanskoj ofanzivi čiji je autor novinar Nebojša Kolak

Izvor: Slobodna Hercegovina / Trifko Ćorović

Vezane vijesti:

Vladika Grigorije: Tugu i muku pretvoriti u slavu

Zapaljene svijeće poginulima

Nastavlja se obilježavanje sjećanja na mitrovdanske bitke …

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: