fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Генерал Грубач на помену херојима Невесињскe бригаде: Стварање РС је доказ наше побједе!

Како то да су Срби у БиХ изгубили рат? Па ниjедну битку на боjном пољу нисмо изгубили! Знам шта jе било у БиХ. Срби су имали око 1/3 укупног становништва, проглашаваљем РС припало нам jе пола териториjе. Херцеговина je у оквиру РС, први пут након Херцега Шћепана (1482 год.) добила међународно правни статус, рекао jе генерал Радован Грубач, командант Херцеговачког корпуса након парастоса невесињским борцима у храму Светог Саве на Врачару

Parastos_nevesinjskim_borcima_u_hramu_Svetog_Save_na_Vracaru

Већ по традициjи, у присуству великог броjа родбине, сабораца, приjатеља, и поштовалаца хероjа митровданских офанзива, Удружење Невесињаца у Београду уприличило jе у цркви Светог Саве на Врачару помен на страдале хероjе.

Након помена у холу парохиjског дома евоциране су успомене на тешке године страдања у отаџбинском рату. У име домаћима окупљенима се обратио Зоран Јањић, председник Удружења коjи jе овом приликом посебно поздравио генерала Херцеговачког корпуса Радована Грубача, као и команданта Невењиске бригаде Новицу Гушића и присутне команданте батаљона: Миленка Лаловића и Николу Гузину. Јањић jе посебно поздравио и синове Милоша и Миљана, у рату страдалог капетана Тихомира Јањића, као и Миодрага Линту, заменика председника Одбора за србе у региону у Скупштини Србиjе.
– Са поносом и тугом се сjећамо митровданских офанзива. Понос, jер jе тих дана сачувана слобода и одбрањена српска Херцеговина, а туга jер смо изгубили ратне другове чиjи су животи остали у темељима РС. Након одбране Невесиња, Митровдан jе постао и дан општине Невесиње и слава борачке организациjе. Поред Невесиња и Београда, данас се помен на страдале борце невесињске бригаде обиљежава и у Шваjцарскоj.

Лаловић: Циjело Невесиње дисало као jедан

Потом jе риjеч дао команданту батаљона Миленку Лаловићу коjи jе веома надахнуто говорио о првоj Митровданскоj офанзиви.
– Тога jутра од дима атриљериских проjектила видљивост jе била веома мала, али jе покренула циjело Невесиње. И старо и младо jе било у покрету и свако jе имао своj задатак или на борбеноj линиjи или у позадини пунећи и товарећи вреће пиjеска за даље утврђивање положаjа. Мислим, да ни до данашњих дана пут према Црноj Гори ниjе био тако фреквентан, а тим путем jе ишао наш санитет. Сви сем jеднога, наши рањеници су преживjели. Невесињски витезови су ту велику борбу за српство добили. Епилог окршаjа jе био 38 погинулих и 220 рањених бораца са наше стране. Процjена jе да jе неприjатељ претприо губитке од 600 погинулих и око 1.200 рањених. Ипак, наше жртве нису биле узалудне, оне су темељ РС коjа ће надживjети нас и наша покољења.

Командант Лаловић jе своjу надахнуту беседу заврпио стиховима коjе jе написао инспирисан бобама око Невесиња.

 

СРПСКА БОРБА

Невесиње граде мали,
уз тебе су многи стали,
и животе своjе дали,
многи борци и хероjи,
jер су знали да су твоjи.

Бjеше jада и невjера,
за њих ниjе српска вjера,
њих ћемо се ми одрећи,
и овако свима рећи:
„Губите се издаjице,
примиће вас потурице,
и дати вам све сукњице!“
Нека тако сви пролазе,
коjи своjу вjеру газе.
Невесиње српска колиjевка,
И остаћеш такво довиjека!

 

Гузина: Неприjатељу нису помогли ни страни плаћеници

О другоj Митровданскоj офанзиви причао jе Никола Гузина тадашњи командант V батаљона Невесињске бригаде. Он jе рекао да се могло наслутити да неприjатељ припрема нову офанзиву.

– Читаву годину Армиjа БиХ jе искористила да извиђа и добро осматра наше положаjе. Како се наша борбена линиjа налатила на простору од Вишеграда до Требиња, они су имали доста простора за маневар и неколико стотина припадника Армиjе БиХ успjело jе да се увуче иза леђа наше прве борбене линиjе. Неколико мjесеци уочи напада променили су команданта, регрутовали велики броj воjника, међу њима jе био и приличан броj муслимана из Санџака, али и велики броj страних плаћеника.

Гузина jе препричао хронолошки редослед дешавања уз констатациjу да ћим су се редови повезали иако броjниjи неприjатељ ниjе имао шансу.
– Напад jе почео 11. октобра 1994 у 6 сати уjутро. Пресjекли су нам комуникациjу и из свих праваца започели напад. Међутим, кад смо успоставили jединствен ланац команде већ иза 10 сати напади неприjатеља су jењавали, а до увече напад jе био потпуно одбиjен. Упркос томе команда четртог корпуса Армиjе Бих обjавила jе лаж да jе њихова офанзива успjела.

По речима команданта Гузине наредних дана воjска РС jе заробљавала велики броj залуталих неприjатељских воjника.
– У борбама коjе су потраjале тих дана имали смо укупно 21 погинулог борца и 60 рањеника. Ми смо нашли 96 погинулих неприjатеља, а претпоставка jе да су имали више стотина рањених. По броjу учесника ова офанзива jе била блажа од прве, али због своjе специфичности, по краjњем датуму и исходу ниjе ништа мање значаjна од прве митровданске офанзиве.

Гушић: Херцеговина и онда и сада – на маргини

Врло емотиван говор одржао jе ратни командант Невесињске бригаде Новица Гушић.
– Митровданска офанзива jе значаjна са неколико аспеката. Поред тога, што jе одбрањено Невесиње и српска Херцеговина, сприjечен jе продор неприjатеља према Дрини, што jесте била њихова основна замисао. Такође, не треба заборавити да jе оваj пораз донео можда и кључан моменат за исход рата – дефинитиван разлаз ХВО и Армиjе БиХ.

Гушић jе критиковао и политичаре.
– Не заборавите браћо, сваку државу jе направио ВОЈНИК! Наша браћа коjа су положила своjе животе ударили су темеље данашњоj РС, док смо ми преживjели постали сjене. Воjника нико не цjени, он служи за jеднократну употребу политичирама коjи су нериjетко кратке памети. Мене jе смjенио Радован Караџић под образложењем да хоћу власт. Превидjели су политичари коjи никад барут нису омирисали, да сам jа са трећег ратишта дошао да би бранио Невесиње, а од барута нисам могао да дишем. И данас се понављаjу исте грешке, па ме срце боли када видим данас метео- карту на РТРС-у, а на мапи миjе означено Невесиње…Херцеговина jе и онда и сада на маргинама, а ми смо крварили за РС и борићемо се увек…

На питање да ли jе тачно да су постоjали резерни положаjи Гушић jе одлучно одговорио:
– За друге не знам, али као командант никад нисам ни хтео да именуjем резервни положаj. За мене jе постоjао основни положаj и наредни. До наше команде су стизале разне депеше, али повлачења никад ниjе било

Грубач: Први пут након Херцега Шћепана (1482 год.) добили правни статус

Да никад ниjе стигла наредба о повлачењу потврдио jе тадашњи командант Херцеговачког корпуса генерал Радован Грубач.
– Сваки командант jе имао слободу да донесе тактичку одлуку. Она би можда у себи садржала промену положаjа, али то се користило само као део тактике.
Генерал Грубач jе нагласио да никада не може да прихвати писање поjединих медиjа да jе српски народ губитник у овоме рату:

Како то да су Срби у БиХ изгубили рат?
Па ниjедну битку на боjном пољу нисмо изгубили! Знам шта jе било у БиХ. Срби су имали око 1/3 укупног становништва, проглашаваљем РС припало нам jе пола териториjе. Херцеговина je у оквиру РС, први пут након Херцега Шћепана (1482 год.) добила међународно правни статус.
Генерал Грубач дао jе сликовито поређење.
– И дете када се роди чека 18 година на право гласа. Уосталом, Србиjа jе сасвим добар пример. Хатишерифом из 1830. године добила jе пуну аутономиjу, али jе своjу независност, уз одређена условљавања Аустро-Угарске, добила тек 1878. Дакле, готово пуних 50 година Србиjе jе чекала на своjу самосталност, а од формирања РС jе прошло 23 године. Времена имамо, надам се да ћемо имати довољно памети.

 Parastos_nevesinjskim_borcima_u_hramu_Svetog_Save_na_Vracaru_1

Миодраг Линта, заменик председника Одбора за Србе у региону jе за Слободну Херцеговину прокоментарисао улогу Митровданских офанзива у jединству Херцеговаца.

– Митровданске офанзиве на невесињском ратишту представљаjу велике побjеде српског народа jер су спречиле да далеко надмоћниjе снаге неприjатеља освоjе Херцеговину и оjачале су морал и jединство Херцеговаца у одбрани своjе териториjе. Организовање парастоса борцима погинулим у Отаџбинско-обрамбеном рату у цркви Светог Саве на Врачару, од стране Удружења Невесињаца у Београду, jе jедан од начина да се никад не забораве велике жртве српског народа у борби за Републику Српску.

Parastos_nevesinjskim_borcima_u_hramu_Svetog_Save_na_Vracaru_2

Линта jе приметио да се овим славним биткама у Србиjи ниjе придавала потребна пажња.
– Веома jе важно да се младе генерациjе упознаjу са чињеницама из Отаџбинско-обрамбеног рата и да учествуjу у евоцирању успомена на борце коjи су своjе животе положили у темеље Републике Српске. Јавност у Србиjи ниjе, нажалост, обратила пажњу на Невесињске офанзиве коjе имаjу велики значаj за српски народ у Републици Српскоj.

Доносимо списак погинулих српских витезова коjи су евидентирани у Борачкоj организациjи општине Невесиње. Нека им jе вечна слава!

01 Spisak poginulih boraca

Погледаjте емисиjу о Митровданскоj офанзиви чиjи jе аутор новинар Небоjша Колак

Извор: Слободна Херцеговина / Трифко Ћоровић

Везане виjести:

Владика Григориjе: Тугу и муку претворити у славу

Запаљене свиjеће погинулима

Наставља се обиљежавање сjећања на митровданске битке …

 

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: