Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Formirati komisiju za utvrđivanje istine o Šaranovoj jami

Datum objave: četvrtak, 11 oktobra, 2012
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/dusan-obracanje.jpg

Pripremio: Darko Terzić.

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić ogorčen je tvrdnjama u dijelu hrvatske javnosti da na dnu Šaranove jame “nema ništa i da je dno pokriveno samo smećem” i zahtijeva da se formira komisija koja bi se spustila u Šaranovu jamu i utvrdila ne samo da li se na dnu nalaze ljudske kosti, već i da li ima tragova o njihovom uklanjanju ili uništavanju.

“U najmanju ruku ne bi bilo korektno da se takva komisija formira bez učešća eksperata iz Srbije i BiH, bez konsultovanja sa Srpskim narodnim vijećem iz Hrvatske i Udruženjem potomaka žrtava Jadovno 1941. iz Banjaluke“, rekao je Bastašić za Srnu.
On podsjeća da su u kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag ubijani ne samo građani sa današnjeg područja Hrvatske već i oni sa područja Srbije i BiH.

Bastašić kaže da se tvrdnjama iznesenim uglavnom na “braniteljskim” portalima da na dnu Šaranove jame “nema ništa”, odnosno da je “dno pokriveno samo smećem”, priključio nedavno i hrvatski katolički biskup Mile Bogović.

“Podsjećamo da su se spelelolozi iz Srbije 1990. godine spuštali u jamu i fotodokumentovali kosti na dnu jame”, kaže Bastašić.On navodi da se u izvještaju hrvatskih speleologa iz 60-tih godina tvrdi da je na dnu Šaranove jame nađen sediment ljudskih kostiju visine 1,35 metara, ali da se u nalazu komisije koju je hrvatska vlada formirala 90-tih godina kaže da na dnu jame “nema ništa”.

“Javno izražavamo sumnju u profesionalizam i humanizam članova hrvatske komisije. Kosti sa dna Šaranove jame nisu mogle jednostavno nestati, dakle, neko ih je sa dna uklonio ili ih je tamo uništio. Javnosti je malo poznato da je nešto slično urađeno u Prijebojskoj jami nedaleko Ličkog Petrovog Sela, kao i na još nekim lokalitetima u Lici“, kaže on.U vrijeme Vlade Jadranke Kosor, podsjeća Bastašić, na osnovu informacija da su 1945. u Prijebojskoj jami „ubijani pripadnici hrvatske vojske“ počelo se sa ekshumacijama.

“Nakon što je na osnovu predmeta nađenih uz kosti žrtava utvrđeno da se radi o pravoslavnim Srbima, ekshumacija je prekinuta, crne vreće sa kostima su neko vrijeme ostavljene uz jamu, a onda negdje odnesene. Ovome u prilog svjedoči fotodokumentacija koju posjedujemo. Postavljamo pitanje da li nakon ove intervencije `čisto` dno Prijebojske jame znači da se tamo zločin nije dogodio?“, kaže Bastašić.

On ističe da je šokiran izjavom hrvatskog ministra za boračka pitanja Predraga Matića Freda da su za njega Jadovno i Jazovka “istoznačni pojmovi”. „Iako smo u posljednjih nekoliko mjeseci sa gorčinom i nevjericom pratili kampanju da u jami Jadovno nema ništa do `smeća` na njenom dnu, šokirala nas je ova izjava. Jadovno i Jazovka ne mogu biti `istoznačni pojmovi` pošto je Jazovka samo jedna jama u kojoj su ubijani ljudi, a logor Jadovno je uz kraške jame bezdanke bio samo dio kompleksa koncentracionih logora koji su hrvatske ustaše uspostavile neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/“, rekao je Bastašić za Srnu.

On naglašava da su u kraškim jamama Velebita i velebitskog podgorja ubijani nedužni civili, većinom Srbi, koji su likvidirani samo zato što su pripadali srpskom narodu i ispovijedali pravoslavnu vjeru.

“U jami Jazovka leže i tijela onih koji su na Jadovnu, ostrvu Pagu, u Jasenovcu, Sisku, Prebilovcima, Sadilovcu i mnogim drugim mjestima bili naredbodavci zločina, ali i neposredni egzekutori”, kaže Bastašić.

On navodi da je zakonom određeno da nadležnost za lociranje jama u kojima su zločinci NDH ubijali svoje žrtve, ekshumaciju tijela, njihovu sahranu kao i obilježavanje tih mjesta vrši hrvatsko Ministarstvo za boračka pitanja, što je uvreda za žrtve i njihove potomke.

“U proteklom obrambeno-otadžbinskom ratu na području današnje Hrvatske porušeno je više od 3.000 spomenika antifašističkoj borbi i civilnim žrtvama rata. Zar možemo imati povjerenja u Ministarstvo `branitelja` od kojih su neki sigurno učestvovali u rušenju ovih spomenika i pokušaju brisanja tragova zločinaca, njihovih sunarodnika iz Drugog svjetskog rata“, navodi Bastašić.On ocjenjuje da je riječ o vrhunskom licemjerju i uvredi, ovaj put sa vrha hrvatske države.”Ovaj korak predstavlja kulminaciju relativizacije zločina i omalovažavanja žrtava i njihovih potomaka.

Svjedoci smo neviđene kampanje u hrvatskoj javnosti da se ospori ustaški zločin počinjen u velebitskim kraškim bezdanima i kompleksu logora Gospić –Jadovno-Pag“, ističe Bastašić.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Bastašić: U Hrvatskoj na djelu prikrivanje zločina

Dušan Bastašić – I Slana je Jadovno

Dušan Bastašić: Jame Jadovna i danas pune ubijenih Srba

24. jun 2012. Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Bastašić: Hrvatska se mora suočiti sa zločinačkom prošlošću

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top