Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Formiranje Handžar SS-divizije

Datum objave: sreda, 10 januara, 2018
Veličina slova: A- A+

Komandant i osnivač „Princ Eugen“ divizije, general-potpukovnik Artur Fleps (sredina), zadužen za formiranje nove, muslimanske SS-divizije (koja će dobiti ime „Handžar“), stiže u Zagreb. Dočekuje ga natporučnik Karl fon Krempler (levo), koji je zadužen za regrutaciju dobrovoljaca po Bosni, zajedno sa dr Alijom Šuljakom (pomalo nezgodno je bilo to što je motivacione govore držao i sam fon Krempler, koji je, kao rođeni Piroćanac, govorio srbijanskim narečjem – što je poprilično iritiralo antisrpski raspoložene bosanske muslimane). Zanimljiv detalj na ovoj fotografiji je prototip uniforme još uvek nepostojeće jedinice; uniformu kakvu ovde nosi fon Krempler zaista će kasnije nositi „Handžar“ divizija, ali sa malim izmenama: hrvatski grb će biti premešten na levi rukav (a na desnom će biti nošen runolist), oznake na fesu će biti centrirane i specijalna oznaka će biti napravljena za kragnu.

Tekst © Ivan Ž.

Fotograf: nepoznat.

Datum: proleće 1943.

Mesto: Zagreb, Jugoslavija.

(http://bandenkampf.blogspot.ba)

Izvor: Srbi u Bih

Vezane vijesti:

SS Handžar divizija u Francuskoj | Jadovno 1941.

Hrvatski i muslimanski nacisti: 23. brdska SS divizija „Kama …

Telegram koji je otkrio arapskog Hitlera (foto) | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top