fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvatski i muslimanski nacisti: 23. brdska SS divizija „Kama“

Pripadnici 2. čete 2. lovačkog puka poziraju za fotografiju za vreme obuke, u blizini mađarskog sela Kunbaje. U prednjem redu u svetloj košulji stoji komandir čete, niži četni SS-vođa Alfred Berger.

Kama

Kama je druga hrvatska Vafen SS divizija. Nova divizija je dobila počasni naslov „Kama“. Regrutacija u diviziju „Kama“ počela je 10. juna 1944, a najveći broj oficira i podoficira bili su Nijemci. Hrvatski oficiri su također iz Handžar divizije prebačeni u „Kamu“, uključujući i cijelu izviđačku jedinicu. Ovo je bila druga hrvatsko-muslimanska divizija.

Zanimljivo je to da „Kama“ nikad nije bila u veličini divizije. U septembru 1944. divizija je brojala 3.793 vojnika. Plašeći se partizanskih ometanja u obučavanju regruta, mjesto obuke divizije bila je regija Bačka. Bačka je bila anektirana od Mađarske u aprilu 1941, i bila je dovoljno odvojena od partizanskog utjecaja.

Divizija počinje djelovati u julu i augustu 1944., ali tokom mjeseca septembra 1944. Crvena Armija je napravila opasno napredovanje prema Mađarskoj i Balkanu. Mjesto obuke divizije bilo je uz vatrenu liniju. SS-FHA je pokušao opremiti diviziju za borbu, 24. septembar je bio određen kao datum s kojim divizija kreće u borbu. Stepen obuke regruta je i dalje bio samo osnovni, međutim, određeni datum je došao. SS-FHA uvidio je da divizija nema vremena za potpuno formiranje. Kako se Crvena Armija kretala po Mađarskoj, njemački oficiri odlučili su ukinuti diviziju i njene vojnike i obučene oficire premiještali su u druge divizije. Odluka je donešena u oktobru 1944, i glavnina divizijskog sastava pomogla je u formiranju 31. SS dobrovoljačke grenadirske divizije.

Muslimanski vojnici iz divizije „Kama“ su po naredbi otišli u Handžar diviziju. Neki od njih su dezertirali tokom puta u  štab Handžar divizije, ali se većina javila na dužnost.

„Kama“ je predviđena kao protivpartizanska jedinica, ali situacija u Evropi prisilila je njemačko vojno vodstvo na ukidanje divizije, i divizija nikada nije do kraja formirana niti je bila u borbama. Nakon raspuštanja jedinice redni broj 23 ustupljen je sljedećoj formiranoj, 33. SS dobrovoljačkoj pancergrenadirskoj diviziji „Nederland“.

IZVOR ZA FOTOGRAFIJU: http://bandenkampf.blogspot.ba

IZVOR ZA TEKST: Vikipedija

Izvor: Srbi u BiH

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: