fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Finci: Odluka kantonalne skupštine izazvala revolt svih antifašista

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci ocijenio je kao licemjernu odluku Skupštine Kantona Sarajevo da Osnovna škola /OŠ/ „Dobroševići“ bude nazvana po Mustafi Busuladžiću pristalici nacisita i naglasio da je to izazvalo revolt, ne samo Jevrejske zajednice u BiH, nego i svih antifašista i poštenih građana.

Jakob FinciFoto: klix.ba
Jakob FinciFoto: klix.ba

Finci je rekao je Srni da je neprihvatljivo da po nekome kao što je Busuladžić, nakon ulice u Sarajevu, bude nazavana i škola.

„Veliki broj parlamentaraca glasao je protiv ovoga, ali, nažalost, ostali su u manjini. To samo pokazuje da je dio naše vlasti izuzetno licemjeran kad može da radi takve stvari“, istakao je Finci i dodao da Jevreji to nisu zaslužili, a ni svi oni koji su iskreni antifašisti.

Prema njegovim riječima, nije čudno što je Ambasada Izraela u BiH reagovala i uputila protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Finci je naglasio da sada ostaje da se vidi šta će se dalje dešavati, podsjećajući da je Jevrejska zajednica u BiH reagovala i ranije, čim je to bilo predloženo, kao i u postupku donošenja odluke o preimenovanju škole.

„Rekli smo da je to neprimjereno i da se ne možemo nikako pomiriti s tim da škola u Sarajevu, pa makar i u prigradskom naselju, dobije ime po Mustafi Busuladžiću koji je 1945. osuđen kao ratni zločinac i strijeljan“, naveo je Finci.

Ambasada Izraela za BiH, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu inostranih poslova /MIP/ BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola „Dobroševići“ preimenuje u OŠ „Mustafa Busuladžić“.

U MIP-u su naveli da je nota proslijeđena Savjetu ministara i vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Izraelska Ambasada od Savjeta ministara traži da obrati posebnu pažnju na odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po „kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti“ Mustafi Busuladžiću.

Ambasada Izraela izražava iskreno žaljenje što su kantonalne vlasti odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice da je većina Jevreja u BiH ubijena „od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga sa kojima se identifikovao Busuladžić“.

Mustafa Busuladžić /1914-1945/ bio je protivnik komunizma i jedno vrijeme predsjednik organizacije „Mladi muslimani“.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Osnovna škola u Sarajevu i zvanično nosi naziv ustaše …

Amerikanci: Razočarani smo što je škola u Sarajevu …

Školi ime po propagatoru ustaštva | Jadovno 1941.

Sarajevo: U antifašizam se zaklinju, a po sljedbenicima …

MIP-u BiH protestna nota ambasade Izraela

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ma nisu oni neonacisti to ti je sve multietnično,pogotovo Sarajevo.Još me zanima da li se iko pobunio protiv ustaških naziva mostarskih ulica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: