Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MIP-u BiH protestna nota ambasade Izraela

Ambasada Izraela za BiH, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovnu školu “Mustafa Busuladžić”.

Osnovna škola "Mustafa Busuladžić"
Osnovna škola “Mustafa Busuladžić”

Ovu informaciju saopštio je danas Savez udruženja antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevu, a potvrdio je i MIP BiH.

Iz MIP-a su naveli da je nota proslijeđena Savjetu ministara BiH i vladama FBiH i Kantona Sarajevo, prenijeli su federalni mediji.

Izraelska ambasada od Savjeta ministara traži da obrati posebnu pažnju na odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po “kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti” Mustafi Busuladžiću.

Ambasada Izraela izražava iskreno žaljenje zbog toga što su kantonalne vlasti odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice da je većina Jevreja u BiH ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga “sa kojima se identifikovao Busuladžić”.

“Jevrejska zajednica, koja postoji u BiH više od 450 godina, sastavni je dio kulturog mozaika zemlje. Jevreji su počastvovani što su značajno doprinijeli društvu BiH”, navodi se, između ostalog, u protestnoj noti.

Bivša Osnovna škola “Dobroševići” u sarajevskoj opštini Novi Grad od avgusta zvanično nosi naziv po kontroverznom piscu Mustafi Busuladžiću, čiji su se stavovi često poklapali sa ideologijom nacizma.

Opštinski sud u Sarajevu 9. avgusta donio je konačno rješenje o izmjenama podataka o ovoj osnovnoj školi.

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici održanoj u oktobru prošle godine prihvatila je prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima zove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji se nisu slagali s ovim prijedlogom.

Opozicija – Naša stranka, Socijaldemokratska partija i Demokratski front, mišljenja je da naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovijetiti sa fašizmom.

Oni su tada istakli da Busuladžić nije dostojan da škola nosi njegovo ime zbog fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu i stavova prema ženama.

Ambasada SAD u BiH je 18. avgusta saopštila da je duboko razočarana što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala Osnovnu školu “Dobroševići” po kontroverznoj ličnosti Mustafi Busuladžiću.

“Duboko smo razočarani što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala školu po tako kontroverznoj ličnosti”, navedeno je tada u komentaru objavljenom na “Tviter” nalogu Ambasade SAD u Sarajevu.

Mustafa Busuladžić (1914-1945.) bio je protivnik komunizma i jedno vrijeme predsjednik organizacije “Mladi muslimani”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Vezane vijesti:

Osnovna škola u Sarajevu i zvanično nosi naziv ustaše …

Amerikanci: Razočarani smo što je škola u Sarajevu …

Školi ime po propagatoru ustaštva | Jadovno 1941.

Sarajevo: U antifašizam se zaklinju, a po sljedbenicima …

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: