fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Osnovna škola u Sarajevu i zvanično nosi naziv ustaše Busuladžića

Bivša Osnovna škola „Dobroševići“ u sarajevskoj opštini Novi Grad od prošle sedmice i zvanično nosi naziv po kontroverznom piscu Mustafi Busuladžiću, čiji su se stavovi često poklapali sa ideologijom nacizma.

Mustafa Busuladžić Foto: Screenshot
Mustafa Busuladžić Foto: Screenshot

Opštinski sud u Sarajevu 9. avgusta donio je konačno rješenje o izmjenama podataka o ovoj osnovnoj školi, prenosi portal „Kliks“.

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici održanoj u oktobru prošle godine prihvatila je prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima zove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji se nisu slagali s ovim prijedlogom.

Opozicija – Naša stranka, Socijaldemokratska partija i Demokratski front, mišljenja je da naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovijetiti sa fašizmom.

Oni su tada istakli da Busuladžić nije dostojan da škola nosi njegovo ime zbog fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu i stavova prema ženama.

„Ne smijemo djecu opterećivati bremenom mržnje. Ako se borimo za to da se druge škole u BiH ne nazivaju po onima koji propagiraju mržnju prema drugom i drugačijem, onda moramo tome reći odlučno ne i u glavnom gradu BiH“, rekli su tada poslanici SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Poslanik DF-a Mario Vukasović rekao je tada da je Busuladžić smatrao da žene ne treba da imaju ista prava kao muškarci, izlazak žene iz kuće i traženje posla je izjednačavao sa prostitucijom.

„Otvoreno je iznosio svoje oduševljenje što su Jevreji nestali sa sarajevske čaršije“, rekao je Vukasović.

Mustafa Busuladžić /1914-1945/ bio je protivnik komunizma i jedno vrijeme predsjednik organizacije „Mladi muslimani“.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: