fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Enver Kazaz: Sarajevo tokom NDH nije bio isključivo nevin grad

Gosti emisije Izvan ovkira bili su profesor Univerziteta u Sarajeva Enver Kazaz i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko.

Enver Kazaz ; FOTO: N1

Prema riječima profesora sa Filozofskog fakulteta, Envera Kazaza, nedavna misa u Katedrali u Sarajevu je održana u organizaciji neofašističke nevladine udruge Blajburški vod:

“Okružena je jednim iskazom koji vrlo blizu postavlja metafiziku ideologiju, a to je da su pokreti vojnih jedinica koje je poveo Ante Pavelić nazvani križnim putem. Misa je – ne samo religijski čin i vjersko pravo, već ideološki čin prve vrste, i to onaj čin koji nastavlja obrise Stepinčeve crkve”, kazao je Enver Kazaz osvrnuvši se na antifašističke demonstracije u kojima je učestvovalo više hiljada građana glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Antifašistički protesti građana Sarajeva bili su nedovoljno usmjereni prema svim fašizmima, poručuje univerzitetski profesor Enver Kazaz.

“Sarajevo nije grad koji je isključivo tokom NDH vladavine bio nevin grad. Veliki broj građana Sarajeva pridružio se zločinačkim Pavelićevim jedinicama. Načelnik štaba Vjekoslova Maksa Luburića, koji je formirao koncentracioni logor Jasenovac, bio je Muhamed Riđanović. Crna legija, jedna od najgorih ustaških zločinačkih jedinica, formirana je u Sarajevu. Na Alifakovcu je Francetić imao svoju komandu”, kazao je za N1 u emisiji “Izvan okvira” Enver Kazaz dodavši da je bošnjačka nacionalistička politička elita u Sarajevu rehabilitirala neke od zločinaca iz Drugog svjetskog rata s bošnjačkim imenom i prezimenom, i dala im ulice u ovom bh. gradu.

Ipak, upriličena misa u Sarajevu je završni čin demonizacije Sarajeva, tvrdi ovaj univerzitetski profesor.

“Moram reći i ovo – antifašizam u Sarajevu, bez suočavanja sa bošnjačkim fašističkim nasljeđem, ne može računati na potpunu etičku ispravnost. Svojevrsnu legitimaciju ustaškog pokreta u Sarajevu imali smo na sceni onog trenutka kad su gospodin Komšić i gospodin Lagudmžija sklopili koaliciju s HSP-om, i uveli ovu stranku u Federalnu vladu – stranku, dakle, koja baštini ideološko nasljeđe ustaškog pokreta”, zaključio je dr. sc. Kazaz.

Izvor: http://ba.n1info.com

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: