fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

EKSKLUZIVNA FOTOGRAFIJA: Valjevski partizani sprovode na strijeljanje sumnjive seljake 1941.

Vidi se da su osumnjičenima vezane ruke na leđima, a među osmoricom partizana koji ih sprovode zapaža se i nekoliko vrlo mladih, verovatno i maloletnih momaka.

Valjevski partizani, foto: Fejsbuk

Među egzekutorima se nalazi i Stjepan (Stevo) Filipović, potonji narodni heroj i simbol otpora valjevskih partizana, zapisao je Nemanja Dević.

Jedna od retkih sačuvanih fotografija, koja prikazuje valjevske partizane koji sprovode na streljanje sumnjive seljake, avgusta 1941. godine.

Vidi se da su osumnjičenima vezane ruke na leđima, a među osmoricom partizana koji ih sprovode zapaža se i nekoliko vrlo mladih, verovatno i maloletnih momaka.

Foto: Fejsbuk Saša Adamović

Među egzekutorima se nalazi i Stjepan (Stevo) Filipović, potonji narodni heroj i simbol otpora valjevskih partizana.

Ova fotografija još jedan je od argumenata koliko je građanski rat u Srbiji 1941-1945. bio složena pojava i koliko se nipošto ne sme posmatrati crno-belo, uz jednostavnu podelu na dobre i loše, heroje i izdajnike. Original fotografije čuva se u Istorijskom arhivu Valjeva.

Prvi put je objavljena i predočena javnosti u knjizi Branka Matića “Valjevski partizani 1941-1942. na fotografijama Branka Jokića“.

Na str. 100-101. autor, inače Valjevac i dobar poznavalac lokalne istorije 1941-1945, izneo je i potpis da je drugi sdesna Stjepan Filipović.

Ista knjiga nagrađena je 2014. nagradom SUBNOR-a “Dragojlo Dudić“.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: