fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dušan Babac: O herojstvu Aleksandra Berića, nosioca srpske Medalje časti

Na početku Aprilskog rata, komandant rečnog monitora Drava Kraljevske mornarice bio je poručnik bojnog broda prve klase Aleksandar Berić. 

Drava je služila u Prvoj minersko-baražnoj grupi u Bezdanu sa zadatkom da pruža artiljerijsku podršku Osječkoj diviziji.

Monitor Drava zatekao se 6. aprila na Dunavu kod Bezdana, blizu granice sa Mađarskom. Osmotrivši velike formacije nemačkih aviona koje su preletale granicu sa Mađarskom, poručnik Berić je izdao naređenje da se, prema unapred utvrđenim koordinatama, otvori vatra na najbliži neprijateljski vojni aerdrom kod Mohača koji je bio udaljen oko 7 km.

Neprijateljska izviđačka avijacija više puta je bezuspešno pokušala da otkrije položaj sa kojeg je dejstvovao jugoslovenski monitor pri čemu je protivavionskom vatrom sa monitora „Drava“ oboren jedan mađarski izviđački avion.

Ubrzo zatim, osmatračka stanica iznad Batine javila je da se iz pravca mađarske granice, ka monitoru „Drava“ kreću četiri mađarska patrolna broda. U borbi koja je usledila, vatrom sa jugoslovenskog monitora teško su oštećena dva mađarska patrolna broda zbog čega su Mađari bili prinućeni da se povuku ka granici.

„Drava” je započela borbena dejstva 6. aprila u 9 časova i izvodila ih sve do 8 časova 12. aprila 1941. godine i tokom sedmodnevnih borbenih dejstava oborila je 10 i oštetila 12 neprijateljskih aviona, ne računajući nepotvrđene rezultate bombardovanja mohačkog aerodroma i dva mađarska patrolna broda.

Prilikom povlačenja ka Novom Sadu, monitor Dravu je 12. aprila napala i potopila nemačka avijacija kod Čelareva. Tom prilikom poginulo je 60 članova posade, 16 minera i jedan pešadijski vojnik. Preživelo je samo 10 mornara.

Aleksandar Berić je bio ranjen, ali je i dalje odbijao napade neprijatelja sve dok brod nije potopljen. Njegovo telo pronašli su seljaci kod sela Belegiša i sahranili na seoskom groblju.

Posthumno je 2002. odlikovan Medaljom časti. Godine 2015, povodom 70 godina od Pobede nad fašizmom i 100 godina Ratne mornarice, Vojska Srbije mu je na groblju u Belegišu podigla spomenik.

Izvor: Fejsbuk stranica Dušan Babac

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: