Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Dragoslav Bokan: Ubijali su nam decu: Ovo svaki Srbin treba da zna

Datum objave: nedelja, 20 septembra, 2020
Veličina slova: A- A+

Sav smisao istorije krije se u odnosu nekog naroda prema deci svojih neprijatelja. I tome da li su i oni tretirani samo kao „budući ratnici i osvetnici“ ili, ipak, kao deca: bespomoćni mališani što, poput svake svetinje, ne smeju da budu ni dirnuti – a kamoli plašeni, mučeni i ubijani.

Foto: Printskrin Nacionalist

I u toj disciplini (duboko povezanih sa istinskim hrišćanstvom) mi, Srbi, smo se pokazali dostojnim svog „arhiepiskopa u večnosti“, Svetog Save, pa i njegovih (i Hristovih) zaveta. Za razliku od naših komšija sa zapadne, prekodrinske i prekosavske strane.

Surovost onih koji su „imali dovoljno (demonski inspirisane) snage“ da odvajaju našu dečicu od njihovih majki i očeva, besprimeran je slučaj u modernoj istoriji. Posebno kada se u obzir uzme i strašna činjenica – njihovog sladostrasnog, perverznog uživanja u ovom jezivom ritualu klanja, čekićanja, izglađivanja, prebijanja do smrti, davljenja, silovanja, zastrašivanja, sečenja udova i delova lica…

Za to će im Bog suditi, jer je svaka ljudska, lična osuda za ovakve zločine – uvlačenje njihovih žrtava u „krug zla“, kojim neizbežno postajemo sličniji njima nego idealima i zapovestima naše pravoslavne vere.

Zato su nam TUGA i SUZE neuporedivo bolji saveznik od GNEVA, BESA i OSVETE. Zbog posledica ovakvog našeg suočavanja sa strahotama počinjenim našim najmlađim sunarodnicima u svim ratovima (u kojima je omogućen i podstrekivan „infanticid“, deceubistvo – sigurno najjezivijem narodu na i inače okrutnom Balkanu).

Nisu naši maleni imali priliku da dočekaju svoje odrastanje, da iz dečijih cipelica kroče u mladićki i devojački korak. To su im zauvek ukinule „čike u crnim uniformama“ i sa bogoboračkim znakom latiničnog slova „U“ na zverskom čelu.
Razmišljajte o tome, makar ponekad, kad stignete.

Da ih ne bismo i mi, onako malene, ponovo ubijali našim bezdušnim zaboravom.

Autor: Dragoslav Bokan

Izvor: VIDOVDAN

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top