Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dragana Trifković: Hvala svetom caru Nikolaju

Izlaganje Dragane Trifković na beogradskom okupljanju učesnika Jubilarnog sveslovenskog sabora povodom stogodišnjice od početka Oktobarske revolucije, a pod geslom „Pamtimo i slavimo svetost pravoslavnog cara“

Izlaganje Dragane Trifković ispred beogradskog spomenika svetom caru Nikolaju Drugom
Izlaganje Dragane Trifković ispred beogradskog spomenika svetom caru Nikolaju Drugom

Okupili smo se danas da obeležimo stogodišnjicu početka stradanja pravoslavnih crkava i zemalja Rusije i Srbije od komunističke revolucije.

Dvadeset petog oktobra 1917. godine u 21:45 sa krstarice Aurora je ispaljen plotun, kojim je započet napad na Zimski dvorac i započeta Oktobarska revolucija.

Maskota te revolucije bio je Vladimir Uljanov, poznatiji pod pseudonimom Lenjin.

Cilj te revolucije bila je Rusija i ruski pravoslavni narod, zbog čega su boljševici postavili sledeći zadatak: ubiti Boga, ubiti monarha i ubiti duh jednog naroda.

Program okupljanja
Program okupljanja

Iako je od tada prošao čitav vek, ciljevi i zadaci su ostali isti, kao i napori zapadnog sveta da se konačno i za sva vremena obračunaju sa pravoslavljem i sa ruskim narodom, koji to pravoslavlje nosi u sebi.

Tako možemo čuti od zapadnih zvaničnika da je najveća pretnja današnjice pravoslavna Rusija, a ne ISIL, teroristi ili ekstremisti bilo koje druge pripadnosti. Iako Rusija nikoga ne napada i nikome ne preti.

Oktobarska revolucija je najveća ruska katastrofa u istoriji. U poslednjem trenutku, samo zahvaljujući Božijoj milosti, Rusija je dobila šansu da vaskrsne iz sovjetizma i da se vrati sebi.

Mi danas opet vidimo pravoslavnu Rusiju, koja je podigla svoju glavu i koja spira blato sa pravoslavnih zvona, koja su davno bila bačena.

Dragana Trifković u ruskoj crkvi Svete Trojice
Dragana Trifković u ruskoj crkvi Svete Trojice

Vidimo Rusiju koja se vraća svojim korenima, svojoj istoriji, tradiciji i kulturi, i koja se svim sredstvima bori protiv propagande, laži i falsifikovanja, kojima je izložena.

Da se vratimo svetom caru Nikolaju i nama. I danas čujemo zlonamernike ili neznalice, koji postavljaju pitanje: A kada je to nama Rusija pomogla i kako je to nama Rusija pomogla?

Rusija nam je pomogla uvek kada je bila u prilici da nam pomogne, često i onda kada nije bila u prilici da nam pomogne, a sve i da nam nikada nije pomogla, nikada nas nije napala, bombardovala preumnjavala, satirala.

Dan uoči objave rata Srbiji od strane Austrougarske, car Nikolaj nam je poručio:

„Budite uvereni da Rusija neće napustiti Srbiju.“

Projekcija filma „Vrangel“ u pravoslavnom klubu Carostavnik (Dragana Trifković sa Svetlanom Maksović i Rankom Gojkovićem)
Projekcija filma „Vrangel“ u pravoslavnom klubu Carostavnik (Dragana Trifković sa Svetlanom Maksović i Rankom Gojkovićem)

Rusija je na ličnu inicijativu cara, rešila da uđe u rat, ako Austrougarska napadne Srbiju, iako su ga mnogi generali opominjali cara da Rusija nije spremna za rat.

Kada je počeo Prvi svetski rat Rusija je slala oružje i municiju, humanitarnu pomoć, lekove, ali i ruske dobrovoljce da se zajedno sa nama bore protiv agresora.

Nakon pobeda na Ceru i Kolubari, srpska vojska je bila prinuđena na povlačenje. Usledila je užasna golgota preko Albanije, gde su na zaleđenim putevima stradali mnogobrojni Srbi. Kada je srpska vojska iscrpljena, gladna i polumrtva, konačno stigla na jadransku obalu, doživela je veliko razočaranje. Takozvani saveznici Englezi i Francuzi nisu poslali brodove za transport i nisu želeli da pruže pomoć Srbiji.

Ruski car je uputio pismo saveznicima: „Ukoliko se srpska vojska odmah ne izbavi iz Albanije, Rusija raskida savez sa Antantom i sklapa separatni mir sa Nemačkom.“

Dragana Trifković ispred spomenika svetom caru Nikolaju Drugom
Dragana Trifković ispred spomenika svetom caru Nikolaju Drugom

Tek pod ucenom stiže spas, i čuvene francuske lađe. Zapravo je Rusija bila jedini saveznik i prijatelj Srbije u Prvom svetskom ratu.

Vaskrsla srpska vojska je pokazala ogromnu hrabrost i snagu ostvarivši najslavnije pobede. Srbija je pretrpela najveće gubitke od svih zemalja koje su učestvovale u Velikom ratu, izgubivši trećinu stanovništva. Sa druge strane, Rusi su u Velikom ratu izgubili sve, i carstvo i cara.

Cena ulaska u rat bila je previsoka, uključujući građanski rat i nametnutu komunističku ideologiju, koja je ostavila nesagledive posledice na ruski narod. Vladika Nikolaj Velimirović je zapisao: „Veliki je naš dug pred Rusijom. Može čovek da duguje čoveku, može i narod-narodu. No, dug kojim je Rusija obavezala srpski narod 1914. toliko je velik da njega ne mogu da vrate ni vekovi ni pokolenja. To je dug ljubavi, koja vezanih očiju ide u smrt, spasavajući bližnjeg svog. Sam Hristos je rekao da nema veće ljubavi od one kada neko polaži dušu svoju za prijatelje svoje. Ruski car i ruski narod, stupajući nepripremljeni u rat za odbranu Srbije, nisu mogli da ne znaju da idu u smrt. Ali ljubav Rusa prema braći svojoj, nije posustala pred opasnošću i nije se uplašila od smrti“.

Sveta carska porodica
Sveta carska porodica

Večno hvala svetom caru Nikolaju Drugom, zaštitniku srpskog naroda, i svetoj Rusiji.

U Beogradu, 25. oktobra 2017.

Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije

Izvor: Stanje stvari

Vezane vijesti:

Car Nikolaj slao Srbe da spasu otadžbinu | Jadovno 1941.

Otkrivena spomen-bista caru Nikolaju Drugom Romanovu …

Rusiji, s ljubavlju | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: