fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Dovođenje Blajburga” u Sarajevu ne služi dobru

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se „dovođenjem Blajburga” u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije sa Nadbiskupijom vrhbosanskom, kao i lično mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma sa kardinalom Vinkom Puljićem.

Vladika Hrizostom Foto: SRNA
Vladika Hrizostom Foto: SRNA

„Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve (Jure) Francetića, a kardinal dovodi Blajburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa”, poručio je mitropolit Hrizostom.

Povodom najave da će 16. maja kardinal Vinko Puljić u sarajevskoj katedrali predvoditi misu za ubijene u Blajburgu, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je istakao da je to krajnje zabrinjavajuće.

„Misa nije služena na Uskrs, a, gle, za Blajburg može i treba. Izvitoperene vrednosti! Zar je ovo moguće u jednoj crkvi?”, upitao je mitropolit dabrobosanski, prenosi Tanjug.

On kaže da ne razume čemu služi „dovođenje Blajburga” u Sarajevo.

„Dobru? Ne! Zlu, bojimo se!”, poručio je Hrizostom, prenela je Srna.

Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dve biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.

Godinama unazad, komemoracije na Blajburškom polju u Austriji, na kojima redovno prisustvuje po nekoliko hiljada ljudi, izazivale su brojne kontroverze.

Dok je za jedne to odavanje počasti ubijenim civilima i vojnicima takozvane Nezavisne države Hrvatske, za druge je najveći fašistički skup u Evropi.

Slučaj „Blajburg”, koji navode i kao Blajburški masakr, odnosi se na događaj s kraja Drugog svetskog rata, tokom maja 1945. godine.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: